OraNoua.ro
Publicat în 10 ianuarie 2012, 19:38 / 738 elite & idei

Sebastian Burduja: Distincţia în educaţie a fost premiată la Gala LSRS 2012

Sebastian Burduja: Distincţia în educaţie a fost premiată la Gala LSRS 2012

Cu ocazia împlinirii a trei ani de activitate, Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) a organizat pe 7 ianuarie cea de-a treia ediţie a Galei LSRS, eveniment dedicat promovării tinerilor români din străinătate cu rezultate academice deosebite.
Evenimentul a reunit peste 600 de participanţi, studenţi şi absolvenţi români, membri LSRS din peste 30 de ţări. Gala a debutat cu discursul lui Sebastian Burduja, Preşedintele Ligii Studenţilor Români din Străinătate, care a precizat: „Acest eveniment este dedicat tuturor tinerilor români care se disting prin rezultate academice şi profesionale atât în ţară, cât şi peste hotare. Cinstim nu doar un grup restrâns de valori individuale, ci un model de excelenţă al generaţiei tinere şi mai ales o sursă de speranţă şi optimism pentru România de mâine.”

În discursul său, Sebastian Burduja a anunţat şi lansarea programului „România Jună 2030. România în 3Decenii”. Această lucrare sintetizează concluziile Forumului România Jună, organizat între 12-14 august 2011, cu sprijinul Băncii Naţionale a României. Volumul prezintă, în premieră, o viziune a tinerilor de dezvoltare a României în orizontul de timp 2030 şi se doreşte a fi o platformă deschisă de idei, care pot fi asumate de factorii de decizie din România.

A urmat decernarea premiilor pentru studenţii români cu cele mai bune rezultate în plan academic şi extra-curricular pentru anul academic 2010-2011. Aceştia au fost selectaţi în două etape, mai întâi de către premianţii ediţiei trecute şi apoi de către un juriu extern format din personalităţi academice precum: Acad. Ionel Haiduc, Preşedintele Academiei Române, Raluca-Ioana van Staden, Prof. Univ. Dr. Anton Hadăr, Gabriel Ivan (Education and Science Projects Manager British Council), Monica Calotă (Director al Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale – ANPCDEFP), Katja Lasch (Director DAAD), Gabriela Drăgan (Director Institutul European), Ambasadorul Liviu Bota (preşedinte FUNDAŢIA Marii Negre) şi Fabien Flori (Ataşat în materie de cooperare universitară şi ştiinţifică în cadrul Ambasadei Franţei).

Au fost oferite şase premii şi şapte menţiuni. Marele Premiu a fost decernat Alexandrei Balahur-Dobrescu (Universitatea Alicante, Spania), cercetător post-doctoral la European Commission Joint Research Centre. A absolvit Facultatea de Informatică din Iaşi în 2007 şi în 2011 a primit titlul de Doctor European cu nota maximă (10), fiind autoarea a peste 50 de publicaţii. Vorbeşte fluent 5 limbi străine şi este membră în numeroase proiecte europene, naţionale, private şi comitete ştiinţifice de specialitate şi jurnale de prestigiu. Premiul Studentul Român din Europa ” nivel licenţă a fost oferit lui Mihai Leonard Cîrlănaru, (Jacobs University Bremen, Germania), iar premiul pentru nivel post-universitar în Europa a fost acordat lui Marian-Daniel Iordache (Joint Programme între Instituto Superior Tecnico, din Lisabona, Portugalia, şi Universidad de Extremadura, Caceres, Spania).

Pentru America de Nord, la nivel de licenţă, a fost premiat Dragoş Ionuţ Potîrniche, student la Princeton University, iar la nivelul post-universitar premiul a revenit Sabinei Ştefania Alistar, de la Universitatea Stanford din SUA. Sabina este doctorand în Management Science & Engineering, printr-o bursă oferită primilor 5% dintre studenţi, fiind distinsă cu numeroase premii la cel mai înalt nivel.

Premiul Studentul Erasmus al Anului 2011 a fost acordat lui Ion Badea, Student al Facultăţii de Energetică din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti, care a beneficiat de o mobilitate de studiu ERASMUS la Ecole Nationale Supérieure d’Arts et Métiers (Cluny, Franţa). Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale a acordat un Premiu Special ERASMUS 2012. Acesta i-a revenit Alinei Marcu, absolventă a Facultăţii de Jurnalism si Știinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti, care a beneficiat de o mobilitate de studiu ERASMUS la Universitatea Masaryk din Brno, Republica Cehă.

În premieră, a fost acordat Premiul pentru Studentul Anului în România studentei Mihaela Diana Aldea (anul 4 la Facultatea de Medicină Generală din Cluj Napoca), pentru activitatea de cercetare de excepţie inclusiv în cadrul Institutului Oncologic „Ion Chiricuţă”, unde testează combinaţii medicamentoase capabile să distrugă celulele tumorale.

Cele şapte menţiuni speciale au fost câştigate de: Alexandru Eugen Ichim (Jacobs University, Bremen, Germania), Vadim Radu-Toader (Oxford University, Marea Britanie), Vlad-Petre Glăveanu (London School of Economics, Marea Britanie), Anca Mădălina Farcaş (Oxford University, Marea Britanie), Ramona Todoca (Savannah College of Art and Design, S.U.A.), Tudor Alexandru Dumitraş (Carnegie Mellon, S.U.A.) şi Rareş Vernica (University of California, Irvine, SUA).

Gala a marcat trei ani de activitate a LSRS, pe parcursul cărora Liga a înregistrat o evoluţie deosebită pentru sectorul neguvernamental românesc. LSRS a atras peste 6000 de membri de la universităţi din peste 50 de ţări şi a înfiinţat 30 de filiale în întreaga lume.

sursa: http://www.edumanager.ro/articol.php?id=10198

Ultima ora:

ObservatorCristian Socol: Argumente pentru creșterea salariului minim

PoliticIulian Chifu: Putin cu mâna întinsă la Beijing – limitele Parteneriatului strategic asimetric ruso-chinez

EconomieCristian Socol: Argumente pentru creșterea salariului minim

ExternRobert Lupițu: Miniștrii de externe ai României și Olandei au discutat, la București, despre sprijinul pentru Ucraina și consolidarea apărării NATO pe flancul estic

SocialCiprian Stănescu: Câștigătoarea celei de-a treia ediții a primit premiul de 2000 de euro oferit de Social Innovation Solutions

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a participat la reuniunea managementului Forumului Consultativ pentru Energie Sustenabilă în sectoarele de apărare și securitate la Dublin, dovadă a recunoașterii expertizei institutului în domeniu

EditorialCristian Unteanu: De ce Turcia?

CulturaCristina Popescu: Sărbătoarea florilor la Senatul RomânieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe