OraNoua.ro
Publicat în 6 martie 2013, 10:34 / 265 elite & idei

Sebastian Burduja: LSRS continuă promovarea SMART Diaspora ca Strategie Naţională de Atragere în România a Tinerilor din Străinătate

Sebastian Burduja: LSRS continuă promovarea SMART Diaspora ca Strategie Naţională de Atragere în România a Tinerilor din Străinătate

Lansată la Gala Studenţilor Români din Străinătate din 8 ianuarie 2013, Strategia Multidimensională de Atragere în România a Tinerilor din Diaspora (SMART Diaspora) a fost transmisă către Guvernul României şi ministerele cu rol în aplicarea sa, către Senat, Camera Deputaţilor şi Administraţia Prezidenţială. Reprezentanţii Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) au avut întrevederi la Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Tineretului şi Sportului, Ministerul Economiei (cu reprezentanţi ai Ministrului delegat pentru întreprinderi mici şi mijlocii, mediu de afaceri şi turism) şi Ministerul Afacerilor Externe (cu Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni).

În cadrul acestora, au fost stabilite câteva direcţii de colaborare în vederea implementării recomandărilor propuse în acest document strategic.

Concept. SMART Diaspora este un document de politici publice care propune, printr-o serie de măsuri practice, valorificarea potenţialului strategic al tinerilor înalt calificaţi de peste hotare şi facilitarea contribuţiei lor la dezvoltarea economică şi socială a României.

SMART Diaspora are drept obiectiv principal ca România să devină o destinaţie de carieră atractivă pentru studenţii şi absolvenţii universităţilor din întreaga lume. Documentul conţine modele de bune practici ale altor state privind atragerea capitalului uman valoros de peste hotare.

Rezultatele de până acum. Reprezentanţii LSRS au avut întrevederi cu dl. Cristian Cosmin, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului, cu dl. Mihnea Costoiu, Ministru delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, cu dl. Remus Pricopie, Ministrul Educaţiei Naţionale. De asemenea, delegaţia LSRS a avut întrevederi cu reprezentanţi ai dnei Maria Grapini, Ministrul delegat pentru întreprinderi mici şi mijlocii, mediu de afaceri şi turism, şi cu Dl. Cristian David, Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni. Nu în ultimul rând, echipa LSRS a purtat discuţii cu preşedintele şi cu directorul executiv ai Institutului Aspen, domnii Mircea Geoană şi Andrei Ţărnea.

Perspective. În cadrul discuţiilor de până acum, LSRS a iniţiat colaborări cu instituţiile citate pentru câteva proiecte menţionate şi în documentul strategic: eveniment de cariere dedicat tinerilor cu studii peste hotare; stagii de practică în instituţii publice; platformă virtuală de promovare a oportunităţilor profesionale pentru tineri cu studii la universităţi din întreaga lume; conferinţă LSRS – Institutul Aspen, dedicată unei teme centrale din SMART Diaspora.

SMART Diaspora în străinătate. Concomitent cu demersurile din ţară, LSRS a iniţiat promovarea proiectului SMART Diaspora şi peste hotare. Filiale LSRS din toată lumea pregătesc proiecte concrete şi fac demersuri de informare a misiunilor diplomatice româneşti în vederea stabilirii unor căi practice de colaborare pe dimensiunea externă din SMART Diaspora.

Un bun exemplu este LSRS Danemarca. În luna aprilie, această filială va derula, cu susţinerea Ambasadei României în Danemarca, proiectul ‘BraiNetwork 2.0 – Become responsibly active in international networking’. Proiectul îşi propune să faciliteze interacţiunea dintre studenţii şi absolvenţii români din Danemarca şi reprezentanţii companiilor de pe piaţa daneză care sunt active – sau doresc să devină active – pe piaţa din România.

Implicare. LSRS lansează un apel deschis către toţi factorii co-interesaţi – publici, privaţi şi neguvernamentali – de a susţine implementarea SMART Diaspora, de a se implica activ în acest demers şi de a contribui la punerea în practică a recomandărilor prezentate în acest document de politici publice.

Pentru consultarea materialului, vă invităm să accesaţi http://www.lsrs.ro/download/2093

Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) oferă studenţilor şi absolvenţilor români de peste hotare un cadru deschis de dialog şi acţiune.

LSRS promovează iniţiativa, profesionalismul şi solidaritatea membrilor săi, ca reprezentanţi de valoare ai României, şi o atitudine pozitivă faţă de perspectivele reorientării lor spre ţară.

Obiectivul principal al LSRS este de a apăra şi promova drepturile şi interesele academice, profesionale, sociale, civice şi culturale ale membrilor săi, precum şi de a sprijini contribuţia lor la dezvoltarea României.

LSRS este o organizaţie neguvernamentală, apolitică şi echidistantă.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe