OraNoua.ro
Publicat în 22 iunie 2016, 17:01 / 548 elite & idei

Sebastian Burduja: ” PACT a luat naștere din dorința de a oferi cetățenilor o alternativă reală, o platformă de care oamenii să se simtă reprezentați și susținuți. “

Sebastian Burduja: ” PACT a luat naștere din dorința de a oferi cetățenilor o alternativă reală, o platformă de care oamenii să se simtă reprezentați și susținuți. “

Domnule Burduja, sunteți fondatorul Platformei Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT). Ne puteți spune cum a luat naștere acest proiect?

PACT este un proiect născut din nevoie, speranță și dragoste de România. În primul rând, din nevoie: după 1989, țara noastră a ajuns să fie subjugată de un oligopol politic, iar democrația românească „nouăzecistă” a compromis noţiunile de politică şi partide în fața noilor generații. Nevoia de partide noi, formate de tineri încă idealişti, competenţi și foarte bine pregătiți, nu a apărut doar după tragedia „Colectiv”. A fost o nevoie organică, vie, care a crescut de la an la an, aprinsă de ideile și şansele la dezvoltare pe care România le-a obținut mai ales după intrarea în Uniunea Europeană.

În aceeași măsură, PACT s-a născut din speranță și dragoste de România. Este un proiect de suflet, care angrenează mii de oameni de pe tot cuprinsul țării, oameni curați, care nu au mai fost implicați politic până acum, care au fost dezamăgiți în repetate rânduri și care au găsit, totuși, puterea de a lupta împreună. PACT a luat naștere din dorința de a oferi cetățenilor o alternativă reală, o platformă de care oamenii să se simtă reprezentați și susținuți. Ne-am dat seama că, stând pe margine, nu vom putea schimba nimic în profunzime. Iar copiii și nepoții noștri se vor uita la noi și vor spune „iată, o altă generație de sacrificiu, o altă generație neimplicată, o altă generație care ar fi putut să facă multe dar nu a reușit să se mobilizeze”. De aceea ne-am decis să intrăm în arenă, să înființăm Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor și să schimbăm în bine viața cetății.

Considerați PACT a fi un partid politic în adevăratul sens al cuvântului? Motivați-ne răspunsul.

PACT este o platformă a oamenilor implicați. Din păcate, am ajuns sătui de orice are legătură cu arena politică. Spun din păcate pentru că, vorba ceea: cine nu face politică o să fie făcut de politică. Chiar și sintagma „partid altfel” s-a devalorizat în ultimii ani. Desigur, PACT este un partid politic înscris oficial în Registrul Partidelor Politice și validat de Tribunalul București prin decizie definitivă. PACT are organizații în 30 de județe, iar la alegerile locale de duminica trecută a obținut mandate de consilier local pentru 12 dintre cei 100 de candidați ai săi. Un rezultat de care suntem foarte mândri, mai ales având în vedere constrângerile de timp (mai puțin de două luni de existență) și de resurse (toată campania la locale a costat mai puțin de 10.000 de euro).

Cum funcționează lucrurile în interiorul PACT? Există ierarhie?

Există o ierarhie din punct de vedere al structurii organizatorice, însă toate deciziile importante se iau democratic, prin vot liber exprimat al membrilor. Statutul PACT permite și încurajează exprimarea voturilor online. Acesta este viitorul. Dorim să fim mereu o mișcare at the cutting edge din punct de vedere al instrumentelor politice adoptate. 

Ați lansat o campanie de susținere a candidaturilor la nivel local. Cum s-a desfășurat activitatea? A avut efectul scontat?

Am desfășurat un proiect fără precedent în politica românească, care și-a propus să redefinească relaţia dintre cetăţeni şi aleşi: campania candidez.eu. Prin acest demers, PACT a avut drept obiectiv implicarea cetăţenilor activi și integri în cursa electorală, singura soluție pentru schimbarea politicii românești din politică pentru politicieni în politică pentru cetățeni.

În doar zece zile, peste 120 de persoane din întreaga ţară s-au înscris pe platforma ‘candidez.eu’. Dintre aceştia, PACT a selectat pe baza criteriilor de integritate 70 de candidaţi pentru a fi susţinuţi în perspectiva participării la alegeri pentru funcţiile de consilier local, consilier judeţean şi/sau primar. Aceste candidaturi au reprezentat, mai presus de toate, semnale pozitive în fiecare dintre aceste comunități. Vocea lor s-a făcut auzită, mii de oameni i-au susținut, și s-a dat astfel startul unei noi etape în peisajul politic din țara noastră.

Cu ce se deosebește PACT de actorii de pe scena politică actuală?

PACT începe cu fiecare cetățean al României. Nu credem în lideri providențiali, credem în oameni implicați în și pentru comunitate. Ne punem în slujba cetățenilor pentru a construi împreună cu ei o țară în 3D: democratică, dezvoltată și demnă. Politicienii cred că este vorba numai despre ei, noi credem că de fapt este vorba despre oameni și despre soluții la problemele cetățenilor.

Propunem un PACT cu și pentru România, și un proiect de țară simplu și clar: atingerea mediei Uniunii Europene pentru toți indicatorii de dezvoltare, într-o generație. Din punctul nostru de vedere, România are patru priorități majore în acest moment: educație, sănătate, infrastructură și administrație publică.

Totodată, dorim să ne asumăm o listă de măsuri clare cuprinse într-un contract scris și asumat, definit împreună cu cetățenii. Odată definită varianta finală a programului nostru politic, Pact pentru România, cetățenii vor putea să monitorizeze în timp real modul în care ne îndeplinim angajamentele.

După 12 ani în Statele Unite, care considerați că este nivelul României?

Depinde de domeniul la care ne raportăm. Am locuit ani de zile în Statele Unite, atât pentru studii cât și după terminarea facultății. În 2012 am fost recrutat de Divizia Europa şi Asia Centrală (ECA) a Băncii Mondiale, în cadrul unităţii de dezvoltare socială. Am lucrat la sediul central din Washington D.C. Pentru aproape trei ani şi jumătate, am venit în delegaţii de serviciu în România pentru mai bine de şase luni pe an, în cadrul unor proiecte de asistenţă tehnică ale Băncii Mondiale. Am coordonat şi am fost membru al unor echipe de renumiţi experţi internaţionali şi români, mergând în vizite de lucru în peste 300 de localităţi din întreaga ţară. Am văzut de aproape punctele slabe ale administraţiei publice româneşti de astăzi, mai ales prin prisma investiţiilor publice şi a absorbţiei (în bună parte eşuată) de fonduri europene.

România rămâne suma oamenilor ei. Fără falsă modestie, avem un potential imens ca țară prin prisma resurselor noastre umane. Românii performează adesea atunci când studiază sau lucrează în străinătate. Totul este să le asigurăm cadrul prin care să-și urmeze visurile acasă.

Este PACT doar o platformă a tinerilor sau a tuturor oamenilor dornici de implicare?

PACT reunește „tinerii” – nu atât ca vârstă, cât mai ales ca spirit — toți cetățenii care (încă mai) cred în șansa unui viitor mai bun pentru România și care își asumă responsabilitatea de a acționa pentru împlinirea acestui ideal. Printre membrii PACT se regăsesc elevi de 18 ani sau doar „tineri” în spirit, care ne impresionează prin vitalitatea lor la vârsta de 90 de ani.  

Care este, în prezent zona în care PACT se bucură de cea mai mare vizibilitate?

PACT a avut parte de promovare și vizibilitate mai ales la nivel central, în mediul online și în cadrul televiziunilor de știri, datorită proiectelor dezvoltate în premieră pentru țara noastră. Campania „Candidezi ca un hoț” a fost proiectul nostru de responsabilizare și atenționare a electoratului în ceea ce privește startul furat de către unii candidați în perioada de pre-campanie electorală. Campania Candidez.eu, a avut, de asemenea, un impact puternic în mass-media și a demonstrat, dacă mai era cazul, că cetățenii care și-au dorit să candideze ca independenți pot fi pregătiți să facă o schimbare în bine în comunitățile lor. Evident, nu în ultimul rând, PACT se bucură de vizibilitate în toate comunitățile unde am propus candidați: oameni integri, de încredere, profesioniști adevărați. Am reușit unde poate nicio altă forță politică nouă nu a mai reușit în istoria recentă: în România profundă, în comunitățile mici și medii din toate regiunile țării. Iar asta ne dă speranță că mesajul nostru poate fi auzit de milioane de români.

Considerați că oamenii mai pot dezvolta încredere în politică?

Dacă n-am crede acest lucru, n-am fi pornit pe acest drum. Anul trecut, eu și soția mea am devenit părinți. Am decis să revenim acasă, după aproape 12 ani în Statele Unite, pentru a ne crește fetița în România. Îmi doresc, mai mult ca orice, să crească „acasă” și să fie parte din România bunului simț, corectitudinii și meritocrației. Acestea sunt valorile pe care le-am primit și le păstrăm din generație în generație. Ca noi au făcut-o sute de alți tineri, mânați de un singur gând: se poate să schimbăm ceva, atâta timp cât o facem împreună, cu integritate și responsabilitate. Binele și adevărul nu sunt concepte abstracte, ele ne-au ghidat până acum și o vor face și de acum înainte, prin intermediul PACT.

De altfel, acesta-i și secretul recăpătării încrederii în noi înșine și unii într-alții: exemplul personal. Atunci când sacrifici ceva pentru o cauză mai presus de interese personale dai semnalul că, iată, mai există o șansă. Că nu toți oamenii care se implică în politică sunt la fel. Aceasta este și parte din misiunea PACT: să redăm politicii noblețea care ar trebui să o caracterizeze. Cum? Prin oamenii pe care reușim să-i implicăm în acest demers.

Se deosebește Bucureștiul de provincie la nivel electoral? Explicați-ne răspunsul.

În provincie, mai ales în localitățile mici, candidații PACT au intrat în competiția electorală într-un „viespar” dominat politic de aceleași figuri, aceleași partide politice mari, fiind martorii acelorași blaturi care au loc de mai bine de 26 de ani. Deznădejdea, scepticismul față de politică și mecanismele de acaparare/cumpărare a voturilor pe care partidele vechi le-au utilizat, resemnarea generală…toate au fost obstacole majore – dar nu de netrecut – într-o luptă inegală între nou și vechi. Prin rezultatele obținute, PACT a demonstrat pentru milioane de români din țară și din diaspora că schimbarea este posibilă, inclusiv în România profundă. În viziunea noastră, adevărata schimbare a României va porni din comunitățile mici, din provincie, spre orașele mari și Capitală. Iar dacă vine de jos în sus va fi cu atât mai trainică. Om cu om, casă după casă, sat cu sat și oraș cu oraș.

Cum ați defini misiunea PACT TV?

La scurt timp după înregistrarea Platformei Acțiunea Civică a Tinerilor la Tribunalul București, din întreaga țară am primit un val de solicitări de înscriere în partid. Cei care și-au dorit să adere sunt oameni competenți, hotărâți să schimbe în bine mersul lucrurilor din comunitățile lor și să înțeleagă cum se poate face o altfel de politică în România. Astfel, datorită numeroaselor solicitări, dar și a ușurinței cu care mesajul nostru poate ajunge la oameni, am demarat seria de emisiuni online PACT TV prin intermediul cărora am prezentat de-a lungul întregii campanii electoral  candidații PACT  și locul pe care partidul nostru îl ocupă pe scena publică. În era de astăzi, nu mai trebuie să contăm pe canale mass-media dominate în bună parte de interese meschine. Este suficient să ai o echipă restrânsă de specialiști și o conexiune bună la internet. Am avut marele noroc să lucrăm cu un om deosebit, care duce în spate întreaga producție tehnică a emisiunii. Este unul dintre sutele de oameni PACT care se dedică trup și suflet acestei cauze comune.

Care considerați că sunt problemele care necesită cea mai multă atenție la ora actuală?

Prioritățile zero ale României sunt educația, sănătatea, infrastructura și administrația publică. Pe baza sugestiilor venite de la cetățeni și de la specialiștii noștri, noi am propus 12 soluții pentru o Românie în 3D, care acoperă o gamă largă de sectoare strategice:

România dezvoltată

  1. Capital românesc pentru o economie puternică: Dublarea numărului de întreprinderi mici și mijlocii, sprijinirea tinerilor antreprenori și asigurarea finanțării la dobânzi rezonabile.
  2. Întoarcerea acasă a românilor din străinătate: Investirea a doi lei de la stat pentru fiecare leu repatriat.
  3. Infrastructură pentru o Românie dinamică: Asigurarea accesului fiecărui cetățean român la infrastructura de bază (drum, apă, canal) și conectarea regiunilor istorice ale României prin autostrăzi, căi ferate și canale navigabile moderne și sigure.
  4. Agricultură modernă și eficientă: Sprijinirea micilor fermieri români prin încurajarea asocierii lor pentru creșterea productivității și pentru cumpărarea terenurilor agricole, satisfacerea consumului intern prin producția locală și finanțarea infrastructurii, inclusiv a sistemelor de irigații.

România demnă

  1. Educație pe bune pentru toți copiii noștri: Asigurarea accesului la grădinițe, școli și licee moderne și sigure pentru toți elevii prin mijloace de transport gratuite, reducerea abandonului școlar și întărirea legăturilor între sistemul de învățământ și piața muncii.
  2. Medici respectați în spitale decente: Păstrarea medicilor și asistenților în țară și reabilitarea spitalelor și dispensarelor pentru asigurarea unei asistențe medicale de calitate.
  1. Pace și stabilitate: Susținerea unei armate respectate, dotate și remunerate corespunzător pentru a răspunde provocărilor.
  2. Păduri pentru generațiile viitoare: Protejarea pădurilor noastre ca resursă strategică, stoparea tăierilor ilegale și interzicerea exporturilor de lemn neprelucrat.

România democratică

  1. Dreptate și lege: Recuperarea prejudiciilor prin toate mijloacele posibile, confiscarea averilor obținute ilegal și triplarea pedepselor cu închisoarea pentru corupție și alte infracțiuni.
  2. Administrație pentru cetățeni: Implicarea tuturor cetățenilor în deciziile autorităților prin mecanisme de vot online și în persoană și prin consultări publice transparente.
  3. Maxim două mandate: Limitarea numărului de mandate la maxim două pentru orice funcție aleasă (primar, consilier local, consilier județean, parlamentar etc.).
  4. Acces gratuit la internet pentru toți cetățenii: Dezvoltarea rețelelor de internet de mare viteză pe întreg teritoriul țării și introducerea serviciilor publice online (plăți facturi, solicitare avize, cereri cazier etc.).

Cum credeți că s-ar putea îmbunătăți situația României la nivel de regiuni?

Sunt un suporter al unei viziuni de dezvoltare regională bazată pe comunități puternice, cu putere de decizie. Susțin atât descentralizarea cât și regionalizarea, dar nu doar ca formă (de tipul, unde punem capitala regiunii sau cum numim funcția executivă cea mai înaltă a unei regiuni) ci pe fond: ce atribuții merg la regiuni vs. județe vs. localități? În cadrul regiunilor, dezvoltarea economică merge mână în mână cu procesul de urbanizare. Trebuie să găsim soluțiile prin care orașele noastre să poată crește, ca adevărate motoare economice pentru întreaga țară. Aceste soluții includ: îmbunătățirea infrastructurii de transport în cadrul orașelor și între orașe și zonele periurbane, modernizarea și extinderea infrastructurii de bază (apă, canal etc.), și dezvoltarea infrastructurii sociale pentru creșterea calității vieții în comunitățile noastre. Toate acestea pe baza unei administrații pentru cetățeni și împreună cu ei – adaptată secolului XXI, inclusiv cu instrumente de democrație participativă. Avem unele dintre cele mai bune minți din lume în sectorul IT. A venit vremea să le punem la dispoziție instrumente prin care să poată aduce administrația publică românească măcar la standardul din Republica Moldova sau, de ce nu, din Estonia.

  1. Care sunt planurile de viitor ale PACT?

În lunile următoare, PACT va continua lupta și va promova prin acțiunile sale aceleași principii pe baza cărora a fost fondat: Profesionalism, Acțiune, Competență și Transparență. PACT va participa la alegerile parlamentare cu candidați care nu au mai făcut niciodată politică și va da un semnal important pentru înnoirea clasei politice, deschizându-și listele tuturor cetățenilor care doresc să se implice și respectă valorile și codul de etică al platformei. Lansăm, totodată un apel către toate forțele politice curate, care doresc să contribuie la un efort comun în perspectiva alegerilor parlamentare din noiembrie: haideți să ne unim, dincolo de orice orgolii sau teorii care ar încerca să ne dezbine. Unirea chiar face puterea.

http://intervio.ro

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

PoliticDan Mihalache: Am primit săptămâna trecută delegația consiliului local Baia Mare

EconomieVictor Negrescu: Deficitul bugetar va fi mai scăzut decât cel prognozat de CE

ExternGrațian Mihăilescu: Alte 23 de orașe au primit Mission Label la Bruxelles

SocialCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a sărbătorit alături de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) 110 ani de la înființarea acestuia, prin lansarea NFT-ului „110 ani de Olimpism în România”

EditorialAlexandru Grumaz: Noua hartă strategică a Europei

CulturaCristina Popescu: Anul Avram Iancu, 200 de ani de la naștere



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe