OraNoua.ro
Publicat în 27 aprilie 2016, 15:22 / 294 elite & idei

Sebastian Burduja: PACT cere BEC să comunice modalitatea de validare a listelor de semnături

Sebastian Burduja: PACT cere BEC să comunice modalitatea de validare a listelor de semnături

Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) solicită Biroului Electoral Central (BEC) să comunice public modalitatea prin care sunt validate listele de semnături și să confirme autenticitatea acestora.

”PACT face un apel public pentru rezolvarea unei stări de fapt extrem de periculoase pentru credibilitatea și legitimitatea procesului electoral democratic din România: fraudarea listelor de susținători ai candidaților pentru alegerile locale din iunie 2016. În spațiul public au existat o serie de reclamații la adresa partidelor vechi privind eventuala falsificare a acestor liste prin comiterea infracțiunilor fals și uz de fals. În contextul de față, listele pot fi ușor falsificate în întregime folosind diverse baze de date care conțin date cu caracter personal, rămânând doar ca semnăturile să fie adăugate ulterior. Nu există nicio procedură clară și transparentă prin care toate semnăturile să fie verificate, iar abuzurile sunt aproape imposibil de constatat și de sancționat”, se arată într-o scrisoare deschisă a PACT transmisă premierului Dacian Cioloș, președintei AEP, Ana Maria Pătru, și președintei BEC, Georgeta Negrilă.

Organizația susține că ”practicile” pot fi eliminate prin introducerea unor măsuri de monitorizare și cere ca Hotărârea de Guvern nr. 1/2016 pentru aprobarea modelului listei susținătorilor care va fi folosit la alegerile locale să fie modificată și să conțină, printre altele, prevederea ca toți susținătorii care au semnat pentru cel puțin un candidat să se poată căuta și regăsi online ca susținător al acelui candidat.

”Prin această modificare se vizează limitarea fraudei listelor de susținători din partea actorilor politici. Dacă o persoană se regăsește online ca fiind susținător fără să fi semnat pentru un candidat, atunci poate semnala infracțiunea, iar organele abilitate pot lua măsurile care se impun”, se arată în scrisoarea PACT.

Totodată, organizația pledează pentru introducerea semnăturilor online, afirmând că în acest fel s-ar simplifica procedura de strângere și s-ar permite și românilor din străinătate să poată susține candidați pentru alegerile parlamentare.

”Limitarea colectării semnăturilor de susținere pe hârtie în diaspora este un foarte bun exemplu de procedură absolut ineficientă și care contribuie la scăderea nivelului de implicare în rândul românilor de peste hotare”, adaugă sursa citată.

PACT face un apel către factorii de decizie să ia toate măsurile necesare pentru a asigura o procedură cât mai riguroasă de validare a listelor cu susținători și pentru a depista orice ilegalități comise în timpul întocmirii acestor liste.

”Totodată, cerem introducerea posibilității de a semna electronic listele de susținători: dacă acest lucru nu mai este posibil pentru alegerile locale, trebuie reglementat cu prioritate pentru alegerile parlamentare de la sfârșitul acestui an”, se mai arată în scrisoarea deschisă, semnată de Sebastian Burduja, președinte PACT.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe