Adriana
Publicat în 12 septembrie 2018, 09:13 / 246 elite & idei

Sebastian Burduja: România mai ARE o șansă: #dreaptaunita

Sebastian Burduja: România mai ARE o șansă: #dreaptaunita
+ Observator

Totul se joacă în zilele şi lunile ce urmează: libertatea, democraţia, apartenenţa noastră la modelul şi valorile occidentale. A devenit limpede că actuala formulă de guvernare distruge în fiecare zi o muncă de aproape trei decenii care a însemnat (re)întoarcerea României la Occident. Ei trebuie opriţi cât mai urgent şi cu orice preţ, înainte ca România să piardă totul. Singura soluţie este o dreaptă unită – acum.

Unul dintre cei mai respectaţi oficiali europeni, comisarul pentru Buget Günther Oettinger, a declarat recent că proiectul UE este în „pericol de moarte“, adăugând că „unii din interiorul Europei vor să slăbească sau să distrugă“ proiectul. Printre aceşti inamici interni, oficialul menţionează şi România. Este poate cel mai clar avertisment de până acum privind direcţia greşită pe care România a luat-o în ultimii doi ani.

În anul Centenarului şi cu doar câteva luni înainte de preluarea preşedinţiei Consiliului UE, România se este tot mai izolată în UE, fiind plasată în grupul „bolnavilor Europei“, alături de Ungaria şi Polonia, în loc de a se situa aproape de nucleul puterii, la masa la care se iau deciziile, alături de Franţa şi Germania, ca susţinătoare a unei direcţii strategice despre care am mai vorbit, tot pe platforma Adevărul: mai multă Europă în România, mai multă Românie în Europa – pe scurt, #europa9.

Declaraţia comisarului european pentru Buget este aşadar îngrijorătoare dar deloc surprinzătoare, având în vedere creşterea tot mai mare a intensităţii şi vitezei cu care PSD şi ALDE subminează statul de drept şi democraţia din România. Am denumit manevra aceasta „stânga-mprejur spre Est“, spre modelul adoptat şi testat deja de vecinii noştri. Atât în plan intern, cât şi în plan extern, România este aşadar pe marginea prăpastiei, ceea ce necesită soluţii şi resurse imediate din partea Opoziţiei şi a întregii societăţi libere.

România, stat capturat

Este evident că derapajele clicii aflate la putere sunt tot mai periculoase pentru democraţia românească. Nepăsarea şi dispreţul PSD-ALDE faţă de cetăţenii pe care îi conduc şi reprezintă a atins cote greu de imaginat. Am depăşit stadiul modificărilor subtile ale legilor, mimarea dezbaterii publice sau declaraţiile ironice şi vagi.

S-a ajuns la un cu totul alt nivel, pe care nu îl mai credeam posibil în anul 2018: reprimarea violentă a protestelor civice (aşa cum a fost pe 10 august, când doar o minune a făcut să nu avem nicio victimă), cenzura tipică pentru regimurile totalitare (precum decizia Ministerului Sănătăţii de a nu permite medicilor să comunice cu presa fără a obţine în prealabil permisiunea instituţiei), intimidarea unor cetăţeni prin publicarea fişelor lor medicale (care sunt confidenţiale), renunţarea la a da orice fel de explicaţii pentru gravele crize sau prejudicii provocate de reaua-voinţă sau incompetenţa Guvernului (anularea audierilor în ancheta protestelor de pe 10 august, dar şi refuzul înfiinţării unei comisii parlamentare pentru dezastrul provocat de pesta porcină) sau anihilarea opoziţiei (PSD a votat suspendarea din Parlament pentru 30 de zile a aleşilor care nu au o „conduită corespunzătoare“).

Abuzurile de mai sus sunt doar câteva exemple din ultimele 30 de zile. O mare parte dintre ele, pe lângă faptul că încalcă în spirit democraţia şi libertatea, sunt complet ilegale. Dar celor din PSD şi ALDE nu le mai pasă nici măcar de eventuala răspundere penală pentru faptele lor, ce să mai vorbim despre respectul pentru lege, pe care oricum nu au prea l-au avut niciodată. Pentru ei, următoarea perioadă e de totul sau nimic – scapă de puşcărie şi iau pe deplin România în stăpânire sau pleacă din politică „ca proştii“, după cum mărturisea, într-un acces de sinceritate, Liviu „Daddy“ Dragnea.

Asistăm la o involuţie accelerată a drepturilor şi libertăţilor noastre, care se petrece chiar sub ochii noştri. Dacă la primele luni după alegeri cei de la PSD-ALDE justificau orice aberaţie prin faptul că „ne-au votat oamenii“, acum ei se află în zodia lui „pentru că putem“, parafrazând un alt reprezentant de seamă al Partidului Social Democrat. O altă expresie a lui „pentru că putem“, mai puţin pretenţioasă şi cu siguranţă mai sinceră, este verbalizată în dedicaţia pe care o primeşte un alt fruntaş al PSD, Niculae Bădălău: „Să vină Diaspora, că noi ne p***m pe ea“. Înlocuiţi Diaspora cu orice altă categorie socială sau profesională, sau mai bine cu România şi veţi înţelege care este adevărata atitudine a celor aflaţi azi „în slujba cetăţeanului“ faţă de contribuabilii care le plătesc salariile, diurna, şoferul, secretara, deplasările şi pensiile speciale. Pentru a masca toate aceste uriaşe abuzuri şi crase dovezi de incompetenţă, politrucii de la butoane au nevoie în permanenţă să ne distragă atenţia. Iar pentru asta e nevoie de fumigene, de conspiraţii, deci de inamici. După o reţetă deloc nouă, aplicată deja în Rusia, Ungaria, Polonia, sau Turcia, inamicii au fost numiţi deja în diverse rânduri: capitalul străin, băncile, multinaţionalele (care în România înseamnă cel puţin jumătate din economie şi asigură un sfert din piaţa muncii) şi bineînţeles, Soros. Discursul este nociv şi realmente îngrijorător, mai ales având în vedere capacitatea uriaşă de manipulare aflată la dispoziţia PSD-ALDE prin anumite posturi de televiziune, jurnalişti plătiţi sau armate de troli şi postaci în spaţiul online.

Citeste mai mult: adev.ro/pevle4

Ultima ora:

ObservatorAneta Bogdan: Meaning 2021

PoliticLudovic Orban, despre comunicarea în Coaliţie: Nu fac bine declaraţiile polemice, coeziunea în comunicare e esenţială

EconomieCorina Popescu: Electrica anunță finalizarea primei etape a fuziunii prin absorbție a celor trei companii de distribuție a energiei electrice din cadrul Grupului

ExternRobert Lupițu: Președintele Klaus Iohannis îl decorează pe ambasadorul american Adrian Zuckerman pentru implicarea în dezvoltarea Parteneriatului Strategic România – SUA

SocialVictor Negrescu: Recomandări pentru sprijinirea educației și reducerea decalajelor

EvenimenteRăzvan Orășanu: Vrem să creăm un program săptămânal – un soi de mix de conferințe dedicate subiectului și webinarii dedicate profesorilor, toate legate de digitalizarea în educație

CulturaCristina Popescu: ZIUA CULTURII NAȚIONALE. 150 DE ANI DE LA PRIMA SERBARE A ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI

EditorialAneta Bogdan: Meaning 2021Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe