Matei Bogdan
Publicat în 14 octombrie 2020, 17:35 / 445 elite & idei

Sebastian Burduja: ”Scrisoare pentru cei 3.180 de primari aleși din toată țara”

Sebastian Burduja: ”Scrisoare pentru cei 3.180 de primari aleși din toată țara”

Românii și-au ales primarii: cei pe mâna cărora va fi destinul comunității lor în următorii patru ani. După o campanie complicată, cu restricții și provocări de toate felurile, și o zi a votului cu multe tensiuni, avem 3.180 de primari noi sau realeși care își vor prelua foarte curând atribuțiile și vor avea în mâini, la propriu și la figurat, soarta celor în slujba cărora sunt. 

Recomandările din această scrisoare sunt un mix de idei pe care le-am acumulat în experiența profesională de la Banca Mondială, alături de colegii mei de acolo, cu gânduri de cetățean și de om politic implicat în viața cetății.

N-am pretins niciodată că aș deține adevărul absolut. Dar cele de mai jos pot fi un punct de plecare, fără partizanat politic, mai ales pentru primarii aflați la un început de drum nou. Cu o singură condiție: să înțeleagă că politica nu este despre politicieni, ci despre cetățeni. Deci să-și slujească semenii și nimic mai mult, în fiecare clipă.

Doamnă Primar, Domnule Primar,

Felicitări dar… sper că nu ați deschis deja șampania. Greul abia de-acum începe, iar speranțele celor care v-au ales – și, poate, și ale celor care nu v-au ales – sunt crucea pe care trebuie să o purtați întreg mandatul. Nu-i dezamăgiți, pentru că au fost de prea multe ori păcăliți.

De unde puteți începe

Orice construcție solidă are nevoie de o temelie pe măsură. Ca să fiți un primar bun, trebuie să înțelegeți de la bun început ce așteptări au oamenii de la reprezentantul lor. Sper că știți deja nevoile și dorințele lor din campanie, direct de la firul ierbii, din discuțiile cu ei. Nu le uitați, pentru că ele vă vor da direcția, chiar și în momentele cele mai grele.

Nu vă închideți într-un turn de fildeș, pentru că veți pierde rapid busola. Mergeți pe stradă așa cum ați mers – sper – și în campanie. Luați-vă timp să auziți și mai ales să ascultați vocea comunității. Puteți face la început de mandat o consultare publică, în care să chemați cetățenii să se exprime cu privire la nevoile și prioritățile lor, și să-și asume răspunderea. Până la urmă, vorbim aici despre un contract cu două părți: ales și cetățeni.

Dincolo de asta, vă recomand cu încredere datele culese de Barometrul Urban – Calitatea Vieții în Orașele din România, realizat de Banca Mondială. O primă lectură obligatorie pentru orice primar, nou sau reales.

Astăzi, mai mult ca oricând, oamenii au nevoie de lideri care să se gândească la următoarele generații, nu de politicieni care să se gândească la următoarele alegeri. Tocmai de aceea, este vital să continuați proiectele bune începute (dacă sunt fezabile), chiar dacă le-a început principalul competitor politic, dar și să fie demarate proiecte mature, serioase, cu documentații tehnice pregătite temeinic sau cu finanțări de la Uniunea Europeană deja aprobate. Zecile de miliarde de euro care vin spre România în perioada 2021-2027 pot fi atrase, cu o condiție: să fie direcționate spre proiecte de impact, gata să fie finanțate.

Tot la capitolul lecturi utile, Banca Mondială a făcut și o , care, în raport cu nevoile cetățenilor, ar trebui să ghideze primele decizii ale primăriilor în noul mandat.

Un primar bun nu are orgoliu și nu reinventează roata. Folosiți cu încredere modelele de succes deja validate, chiar la noi în România. De exemplu, reforma poliției locale sau salvarea sistemului de termoficare după modelul Bolojan-Oradea. Sau strategia de atragere a investitorilor străini, de la Ioan Popa (Reșița) citire.

Sau cultura de parteneriat pe modelul Clujului. Rețeta de succes a lui Emil Boc este că întreabă comunitatea ce își dorește,  ascultă ce spun oamenii și îi capacitează să se implice în viitorul urbei – fie că fac parte din mediul privat, din mediul academic, sau din societatea civilă. Viitorul ține de implicarea întregii comunități, în care primarul este în primul rând un facilitator. Iar un astfel de parteneriat trebuie să înceapă din secunda 0.

Ce puteți face pe termen mediu și lung

În primul rând, plecați de la premisa că sunteți în campanie zi de zi, pe tot parcursul mandatului. Primarii de succes ai României au comunicat direct și permanent cu cetățenii. Nu a trecut săptămână fără să anunțe cel puțin un proiect nou început sau finalizat. Nu au luat pauză din a construi, nu au găsit motive de amânare. Nu exista rețetă mai bună de succes decât pasiune pentru ceea ce faceți și enorm de multă munca. Pentru inspirație și energie bună, un super-reportaj cu o zi din viața Primarului Oradiei, Ilie Bolojan.

În al doilea rând, pregătiți strategia locală (dacă există deja, mai mult ca sigur trebuie actualizată). Acest document este vital pentru atragerea de fonduri europene în exercițiul financiar 2021-2027 și setează prioritățile pe termen mediu și lung pentru oraș. Începerea noului exercițiu coincide perfect cu noile mandate de aleși locali, fiind o ocazie unică pentru a gândi viitorul fiecărei comunități în parte.

Nu ezitați să căutaţi și să aduceți aproape cei mai buni oameni pe care vă puteți permite să îi cooptați. Veți avea surpriza să găsiți foarte mulți experți care nu vor vrea să fie plătiți regește, ci doar să contribuie la binele comunității lor. La Cluj, de exemplu, Emil Boc are o armată de experți dispuși sa lucreze pro-bono. Transformați cetățenii în agenți de dezvoltare. Ei pot promova comunitatea ca destinație pentru turism sau pentru investitori și se pot implica în schimbarea la față a fiecărui loc în parte (termoizolări, plantări de copaci, flori și gazon, curățenie generală etc).

Pe termen mai lung, o doză mare de curaj vă va prinde bine. Plecați de la nevoia de a coagula comunitatea în jurul unor proiecte ambițioase. Păstrând proporțiile, comunitatea moldoveană s-a coagulat în jurul proiectului autostrăzii Moldova, iar cei ce vor cuceri definitiv inima moldovenilor sunt cei care vor livra acest proiect strategic.

Raportul ”România metropolitană”

Raportul „Romania metropolitană” include un set de proiecte mari pentru zonele urbane funcționale ale Bucureştiului și ale celor 40 reședințe de județ. Aceste proiecte au fost identificate și ierarhizate de administrațiile locale și județene, ținând cont și de preferințele cetățenilor. Ele pot fi repere de urmat pe termen mediu și lung.

De asemenea, trasați bornele morale de care comunitatea dumneavoastră are atâta nevoie. Vaclav Havel, ultimul președinte al Cehoslovaciei și primul președinte al Republicii Cehe, a inspirat o națiune și o lume prin exemplu personal. Cehii sunt acum, din păcate, conduși de un politician controversat, care folosește cu succes politica urii. În aceeași notă, oamenii care l-au votat cu două mâini pe Gheorghe Funar acum niște ani sunt inspirați acum să fie mai deschiși cu vecinii lor de către un lider ce inspiră și transmite valori pozitive.

Dincolo de proiecte, de asfalt și de betoane, un primar trebuie să fie un exemplu de comportament pentru toți cei pe care îi reprezintă. Un etalon de implicare, moralitate și curaj.

În final, dar la fel de important: visați și asumați-vă visuri înalte. Așa cum mi-a spus cândva unul dintre cei mai mari oameni de cultură ai României: „mizele mici fac oameni mici, mizele mari fac oameni mari”. Fiți oameni de stat în deplinul sens al cuvântului: credeți până la capăt în puterea comunității de a se vindeca de relele trecutului și de a schimba în bine o lume întreagă.

Nu uitați nicio secundă că la final, când veți trage linie, va conta dacă ați lăsat în urmă mai mult decât ați luat de la viață. Acum aveți oportunitatea unică să faceți bine din poziția de reprezentant al comunității. Primari sunteți cu toții, dar câți dintre dumneavoastră veți fi lideri?

E timpul faptelor.

PS – Dacă nu citiți nimic altceva, dar vreți să aprofundați cele de mai sus, vă rog să citiți acest „Îndrumar pentru Primari”. E o comoară, prea puțin cunoscută. Merită să-l tipăriți și să-l puneți pe biroul dumneavoastră, nu ca să adune praful, ci ca să fie răsfoit zilnic.

www.gandul.ro

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: S-a lansat raportul „Starea Climei – România 2024”

PoliticKlaus Iohannis, de Ziua Națională a Victimelor Holocaustului: Generațiile de astăzi trebuie să stopeze discursul instigator de ură care capătă din nou amploare

EconomieRăzvan Nicolescu: Aş propune un parteneriat pentru viitor companiei E.ON, ca să nu plece din România

ExternRufin Zamfir: Ieri am marcat un an de la atacurile barbare ale Hamas asupra populației israeliene

SocialNicoleta Munteanu: Ora practică de antreprenoriat Kids in Business a început la Mark Twain International School Bucharest -şcoala primară cu productia de Slime-lipicios de distractiv!

EvenimenteAndrei Dudoiu: One of the most exciting startup competitions in Europe – the How To Web Spotlight Competition!

EditorialAlexandru Grumaz: Si vis pacem, para bellum!

CulturaLorena Stoian: Comisia Europeană oferă tinerilor 35.500 de permise de călătorie gratuite prin DiscoverEU!



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe