OraNoua.ro
Publicat în 30 martie 2016, 16:43 / 267 elite & idei

Sebastian Burduja: Trebuie reglementată publicitatea politică din afara campaniei electorale

Sebastian Burduja: Trebuie reglementată publicitatea politică din afara campaniei electorale

Conducerea Platformei Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) cere reglementarea publicității politice din afara campaniei electorale, arătând că, pe fondul unui vid legislativ, unii candidați au început deja să-și facă publicitate pentru alegerile locale din luna iunie, fapt ce afectează competiția politică.

Liderul PACT, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, la Brașov, că formațiunea pe care o reprezintă a adresat o scrisoare conducerii Autorității Electorale Permanente, precum și președinților Senatului și Camerei Deputaților, prin care a arătat că unii candidați au „furat startul” campaniei electorale, împânzind localitățile cu materiale de promovare, deși, potrivit legii, campania electorală începe cu 30 de zile înainte de data desfășurării alegerilor, în acest caz pe 6 mai 2016.

El s-a arătat nemulțumit de răspunsul primit din partea Autorității Electorale Permanente, care, potrivit acestuia, face distincție între ‘acțiuni de publicitate sau promovare politică și acțiuni de publicitate sau promovare electorală’, și cere clarificarea de urgență a legislației în domeniu, precum și stabilirea unor reglementări clare privind promovarea în scop electoral înainte de termenul legal.

„Publicitatea politică nu este guvernată de absolut nici o regulă, decât de legea publicității. Așa cum putem face reclamă la orice, de la apă minerală la șampon, așa putem face reclamă, se pare, și la candidații unor partide politice (…) Din punctul nostru de vedere este complet imoral și greșit ceea ce se întâmplă, pentru că, practic, în afara campaniei electorale poți face mai mult, poți cheltui mai mult, poți afișa mai multe bannere (…) sau împărți mai multe broșuri decât în timpul campaniei electorale. Este un nonsens (…) Există un vid legislativ, candidații reclamă, poate, pe bună dreptate că trebuie să se facă cunoscuți, că trebuie să strângă semnături, dar, în același timp, mi se pare anormal ca să poți face mai mult în afara campaniei decât în timpul campaniei, fără niciun fel de reguli’, a subliniat Sebastian Burduja.

PACT ia în calcul posibilitatea de a acționa în instanță câțiva candidați, pentru ca ulterior, pe baza sentințelor judecătorești, să oblige legiuitorii să completeze acest vid.

Potrivit lui Burduja, Autoritatea Electorală Permanentă are responsabilitatea de a verifica legalitatea finanțărilor candidaților inclusiv în perioada de precampanie și și-a exprimat speranța că va face acest lucru.

Burduja a amintit că PACT a demarat în urmă cu aproape o lună campania „Candidezi ca un hoț”, prin care toți cetățenii pot semnala și, astfel, sancționa public orice formă de publicitate electorală înainte de termen.

Ultima ora:

ObservatorMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

PoliticMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

EconomieCosmin Ghiță: Avem în derulare investiţii de 9 miliarde de euro şi ne dorim să identificăm tineri pasionaţi şi dedicaţi pe care să îi sprijinim să ajungă experţii de mâine şi să îi păstrăm în ţară

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaMireille Rădoi, Flaviu George Predescu: Lansare de carte „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Gavrilă | Strada de C’Arte

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe