Matei Bogdan
Publicat în 11 mai 2022, 14:22 / 75 elite & idei

Sebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

Sebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate. Și voi începe cu întrebarea: cum ar fi fost dacă nu eram parte din această familie? Pandemia a venit într-un moment greu pentru o Uniune mai dezbinată ca oricând, încă în convalescență după Brexit și cu multe semne de întrebare. Ultimii doi ani au stat sub semnul solidarității și cooperării.
Cine a urmărit astăzi discursul lui Vladimir Putin sigur a sesizat prăpastia imensă dintre Vest și un stat care a marcat trist istoria României și nu numai. Și a înțeles cât de important este că suntem europeni. Și, mai ales, că suntem liberi.
Din perspectiva ministerului pe care îl conduc, oportunitățile aduse de apartenența la UE sunt multiple. De la PNNR și reformele asumate în digitalizare și cercetare, la fondurile disponibile în Programele “Orizont Europa”, care permit României să fie un partener activ în Spațiul European de Cercetare, la înființarea DANUBIUS – ERIC, cu sediul în România și cu implicarea unor universități de cercetare de top. România are toate pârghiile prin care să poată valorifica la maxim cea mai de preț resursă, pe care și-ar dori-o orice țară: oamenii.
În era post-COVD și post-război, noua Europa va însemna mai multă atenție pentru oameni care să construiască în siguranță viitorul și cu grijă pentru viitoarele generații. Cu meritocrație și asumare, cu reforme profunde și bătălii diplomatice corect alese. Iar ca să răspund la întrebarea de la începutul mesajului meu, voi spune doar atât: chiar dacă uneori nu ne-a fost și nu ne este simplu în Europa, sigur nu ne-a fost rău. Și nu ne va fi. Diferența e fundamentală.
La mulți ani, Europa! La mulți ani, România!

Ultima ora:

ObservatorAlexandru Grumaz: Jurnal de război (XIV). Paradoxul extinderi NATO

PoliticKelemen Hunor: În timp ce alţii dărâmă statui, noi ridicăm statui şi construim un viitor paşnic

EconomieDaniel Dăianu: Se întoarce o economie a tristeţii?

ExternIulian Chifu: Gâtuirea Europei – Un vas venind din China a blocat aprovizionarea cu petrol şi gaze prin Suez

SocialAndreea Paul: Meseriile viitorului pentru copilul meu

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a organizat prima ediție a conferinței internaționale în domeniul diplomației cibernetice – „Building global digitalisation: creating trust & security through cyber diplomacy”

CulturaIonuț Vulpescu: Naționalismul religios crește radical în perioadele istorice marcate de o dramatică vulnerabilitate

EditorialAlexandru Grumaz: Jurnal de război (XIV). Paradoxul extinderi NATOClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe