Matei Bogdan
Publicat în 22 decembrie 2021, 12:46 / 151 elite & idei

Sebastian Burduja: „Visul eroilor Revoluției din decembrie 1989 trăiește prin fiecare român liber. Recunoștință veșnică eroilor care s-au aruncat în fața gloanțelor pentru libertatea acestei țări!”

Sebastian Burduja: „Visul eroilor Revoluției din decembrie 1989 trăiește prin fiecare român liber. Recunoștință veșnică eroilor care s-au aruncat în fața gloanțelor pentru libertatea acestei țări!”

„În urmă cu 32 de ani, înainte de a pleca la Universitate, un tânăr i-a spus mamei sale, care îl ruga să nu iasă, că trebuie să o facă. Şi că fiecare dintre noi avem un tren al vieţii, trebuie doar să ştim când să ne urcăm în el. Avea puţin peste 20 de ani. Trenul lui a fost oprit de un glonţ fatal. Visul, însă, a rămas scris pe o cruce de marmură şi în cărţile de istorie. Visul lui trăiește astăzi prin fiecare român liber. Datorită lui și a tuturor eroilor Revoluţiei Române din decembrie 1989, România a prins trenul libertăţii. Un tren al cărui traseu depinde doar de noi: să ne amintim de cei care ne-au dat această şansă cu preţul vieţii lor şi să le urmăm exemplul de curaj şi de dragoste de ţară. 

În fiecare an, în aceste zile, cinstim memoria eroilor care s-au aruncat în fața gloanțelor pentru ca noi astăzi să fim liberi. Fiecare an care trece de la Revoluția din 1989 este ca o gară a reamintirii, a conștientizării. O gară în care ne oprim, ne înclinăm în fața sacrificiului lor și mergem mai departe. 

Ar trebui să ne întrebăm mai des, poate chiar în fiecare zi dacă cei care au murit în urmă cu 32 de ani pentru libertatea noastră sunt mândri de ce suntem noi astăzi. Dacă le ducem mai departe moștenirea cu onoare. Dacă le cinstim sacrificiul. Dacă da, să continuăm să o facem. Și chiar să o facem mai bine. Dacă nu, să ne gândim unde greșim. Și să reparăm. Oare ce simt familiile acestor eroi, copii şi părinţi rămaşi în urmă, când vinovaţii încă nu sunt pedepsiţi, 32 de ani mai târziu? Ce spune asta despre acest popor, despre noi toţi?

Aceste răni nu vor fi acoperite prea curând, chiar dacă se spune că timpul vindecă tot. Iar singura justificare ar fi un răspuns pozitiv la întrebarea: a meritat jertfa? Răspunsul e încă destul de complicat. Dar indiferent de vremuri, nu avem voie să uităm. Așa cum nu avem voie să pierdem darul pe care ei ni l-au făcut. Recunoștință veșnică eroilor care s-au aruncat în fața gloanțelor pentru libertatea acestei țări”.

www.podul.ro

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: David Popovici a reușit! A devenit campion mondial la 100 de metri liber și atinge la doar 17 ani o performanță neegalată timp de 49 de ani

PoliticMarco Badea: 119 de zile de când Vladimir Putin a început războiul în Ucraina

EconomieSergiu Manea: Gândirea digitală înseamnă inclusiv să recunoşti foarte repede când eşti pe o cale greşită şi să înveţi din asta | Conferinţa Microsoft Envision România

ExternCristian Unteanu: Care este statutul exact al „luptătorilor străini” din Ucraina? Sunt şi români printre ei?

SocialSorin Ioniţă: Misiunea statului în lumea civilizată e să se ocupe de mediocrităţi ca mine, nu de genii

EvenimenteCiprian Stanescu: Despre economie circulara pe termen lung

CulturaMireille Rădoi: Studii despre Imperiul Bizantin la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

EditorialAlexandru Grumaz: IAR Ghimbav a jucat la două capete în ceea ce privește elicopterele Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe