Adriana
Publicat în 3 aprilie 2012, 12:36 / 602 elite & idei

Sebastian Vlădescu: „La Roşia Montană nu există niciun motiv ca proiectul să nu fie demarat”

Sebastian Vlădescu: „La Roşia Montană nu există niciun motiv ca proiectul să nu fie demarat”

Într-un interviu pentru EVZ, Sebastian Vlădescu, fost ministru  de Finanţe, explică de ce are şanse acest proiect.

Sebastian Vlădescu, ministru de Finanţe în două echipe guvernamentale, spune  că cei ce se opun proiectului Roşia Montană desconsideră, în primul rând, voinţa  locuitorilor zonei.
Evenimentul Zilei: Putem să dezamăgim, acum, după ce am primit felicitări pentru modul în care ne-am făcut temele în materie de  ajustare a cheltuililor bugetare? Sebastian Vlădescu:
Strict din punctul  de vedere al imaginii externe stăm foarte bine pe partea de ajustare fiscală. Dar nu ne va folosi la nimic să fim cei mai buni din lume. Bine este să stăm în  3%, nu să ajungem rapid la deficit zero.

 Decizie economică pură nu există, doar aţi condus un minister cheie.  Se vor găsi totuşi resurse financiare bugetare pentru Roşia  Montană? Suntem martorii unei argumentaţii  patriotico-naţionalisto-ecologico-istorico-senzitivă în care adevărul este  trunchiat şi manipularea atinge forme paroxistice. Cei ce se opun proiectului  desconsideră în primul rând voinţa locuitorilor zonei, care cunosc cel mai bine  cu ce probleme se confruntă. Şi sociale, şi ecologice. Vedem la televizor tot  felul de grozăvii înfăţişate de adversarii proiectului, precum lacuri de  decantare şi munţi distruşi ca şi cum acela este proiectul minier. Mizeria de la  Roşia Montană nu provine de la Gold Corporation. Acestea sunt urmele exploatării  de până acum. Noi, cu resurse financiare interne, nu vom ecologiza zona prea  curând. Poate în 15-20 de ani. Nu vedeţi niciun motiv pentru care  exploatarea aurului de la Roşia Montană să nu demareze? Ecologic, la  Roşia Montană nu există niciun motiv pentru ca proiectul să nu poată fi demarat.  Toate argumentele sunt în favoarea reluării exploatării aurului. Astfel, urmele  trecutului sunt curăţate şi se creează premisele unui viitor mai curat. La Roşia  Mon­tană va fi utilizată o tehnologie mai nouă cu 10-15 ani. La  Roşia Montană va fi utilizată o tehnologie mai nouă cu 10-15 ani. Urmele  trecutului vor fi curăţate

SFATURI
„Acum ar trebui să le  deschidem uşa investitorilor străini”
Fiscalitatea, agricultura şi  mineritul sunt cheia atragerii investiţiilor străine în 2012 şi anii  următori?
Condiţia redeschiderii canalului investiţiilor străine este  reforma în fiscalitate şi o strategie în administrarea resurselor. România a  avut investment grade (recomandarea de investiţii) în 2006 şi l-am pierdut în  2009. Ne-am reîntors la investment grade în 2011 cu eforturi majore. Este ca şi  cum am fi reprimit cheia de la uşă, dar mai trebuie să şi deschidem uşa. Nu mai  sunt nici 50 de investitori care să tragă de ea. Atunci, investorii stră­ini  trăgeau de uşă şi ne rugau să îi lăsăm să intre. Acum ar trebui să le deschidem  uşa, să punem covoraş cu „Welcome”, să ornăm intrarea cu floricele şi să îi  rugăm să intre pe uşă. Altfel, investitorii trec prin faţa uşii închise şi, deşi  văd anunţul „Deschis”, nu intră pentru că nu suntem convingători. E mare lucru  că le putem deschide uşa, dar nu mai este suficient! Dar noi deja consumăm resurse finaciare. Dăm bani  salariaţilor bugetarilor. Nu este vechea greşeală a cheltuirii puţinului  acumulat, în plus, la PIB? Creşterea salariilor era necesară, normală şi  posibilă. Felul în care a fost afectată populaţia bugetară e fără egal în Europa şi în lume.

Articol publicat pe www.evz.ro

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

PoliticDan Mihalache: Am primit săptămâna trecută delegația consiliului local Baia Mare

EconomieVictor Negrescu: Deficitul bugetar va fi mai scăzut decât cel prognozat de CE

ExternGrațian Mihăilescu: Alte 23 de orașe au primit Mission Label la Bruxelles

SocialCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a sărbătorit alături de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) 110 ani de la înființarea acestuia, prin lansarea NFT-ului „110 ani de Olimpism în România”

EditorialAlexandru Grumaz: Noua hartă strategică a Europei

CulturaCristina Popescu: Anul Avram Iancu, 200 de ani de la naștere



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe