Bogdan Daradan
Publicat în 28 ianuarie 2013, 16:52 / 339 elite & idei

Serafim Urechean: Sunt mii de cazuri de companii de stat care au cheltuit inutil banul public

Serafim Urechean: Sunt mii de cazuri de companii de stat care au cheltuit inutil banul public

Preşedintele Curţii de Conturi, Serafim Urechean susține că există sute și chiar mii de cazuri când legislația este încălcată de către unele întreprinderi, iar conducătorii acestor subdiviziuni rămân nepedepsiți. De asemenea, Urechean a enumerat câteva instituții de stat, care potrivit lui, sunt protejate de către demnitarii de stat atunci când comit inegalități. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru radio Europa Liberă.

„Vorbind direct, să zicem, despre Calea Ferată Cahul-Giurgiulești… Un miliard de lei îngropați în pământ fără nici un temei, fără nici un folos și până la ziua de astăzi nefiind dat în exploatare acest tronson de cale ferată. Sau Moldtelecom, care are tot abateri de la legislația în vigoare, cumpără de peste hotare utilaj tehnic de până la un miliard de lei, dar nu este utilizat după destinație”, a menționat Urechean.

În context, președintele Curții de Conturi a subliniat că utilajul montat de milioane nu este primit în exploatare câte 300 de zile. „Atunci când îi întrebi la ședința Curții de Conturi pe conducătorii acestei instituții ce se întâmplă, ei răspund direct că lor acest utilaj nu le este necesar. Sau complexul aeronautic din Republica Moldova, unde aceleași încălcări la capitolul importul de utilaje, fără pașapoarte, fără documentație tehnică, fără capacități de interconexiune la capitolul securitatea zborurilor, măcar cu țările vecine România sau Ucraina. Și multe, multe alte lucruri care au loc”, a mai adăugat oficialul.

Potrivit sursei, veriga slabă care duce la comiterea acestor încălcări sunt instituțiile de drept din Republica Moldova și lipsa „pârghiilor Curții de Conturi pentru a cultiva respect față de hotărârile Curții de Conturi și respect față de legislația în vigoare”.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe