OraNoua.ro
Publicat în 5 martie 2014, 15:30 / 255 elite & idei

Sergiu Celac la dezbaterea ‘Ucraina ajunsă la punctul de fierbere’

Sergiu Celac la dezbaterea ‘Ucraina ajunsă la punctul de fierbere’

Fundația Europeană Titulescu a organizat joi, 27 februarie, o dezbatere dedicată evenimentelor tensionate din țara vecină, Ucraina. Evenimentul, intitulat ‘Ucraina ajunsă la punctul de fierbere’, a reunit oficiali ai statului român, ambasadori, profesori universitari, specialiști și cercetători ai spațiului ex-sovietic în special al Ucrainei, precum și tineri studenți.

Moderatorul dezbaterii a fost domnul Adrian Marius Dobre, Secretarul General al Fundației Europene Titulescu.

Invitații speciali ai evenimentului au fost domnul ambasador Sergiu Celac, lt.col. Daniel Ghiba, conf. univ. dr. la Universitatea Națională de Apărare și Angela Grămadă, cercetător Centrul de Studii Est-Europene și Asiatice. Masa rotundă a fost completată de Gabriela Crețu, membru a Comisiei de Politică Externă — Senatul României, col. Filofteia Repez, conf.univ.dr. la Universitatea Națională de Apărare, precum și specialiști de la centrele de cercetare din România.

Discuția a fost deschisă tuturor participanților, după expunerile invitaților având loc o sesiune de întrebări și răspunsuri. Domnul ambasador Sergiu Celac, prin prisma participării într-o delegație în Ucraina, a transmis tuturor că ‘Evoluțiile din Ucraina contează foarte mult sub două aspecte, pentru relația bilaterală directă Romania-Ucraina, este cel mai mare vecin direct al României, și pentru că avem interese legate de raportarea la Republica Moldova care are doar doi vecini, România și Ucraina. Orice evoluții neașteptate în Ucraina ne afectează nu doar direct, ci și prin ricoșeu, prin posibilele influențe asupra atitudinii politice și opțiunilor interne din Republica Moldova.’

‘Cu situația economică în care se află Ucraina, conform indicatorilor pe care i-am văzut, nu cred că își poate permite Ucraina să se întoarcă într-o parte cu fața și cu spatele la cealaltă, sau invers. Situația este atât de rea din punct de vedere economic încât numai deschiderea totală și colaborarea totală pe toate piețele pe care le are o să îi aducă practic prosperitate. Sigur că din punctul de vedere al exploatării resurselor Ucrainei piața vestică poate fi bună, în schimb, pentru vânzarea produselor finite nu, pentru că nu au competitivitate. Nu cred că poate să existe o variantă ‘ori-ori’ din acest punct de vedere.’, a subliniat Secretarul General al Fundației, Adrian Marius Dobre.

Privind probabilitatea unui scenariu în care factorul militar va fi prezent în evoluțiile ulterioare din spațiul ucrainean, domnul lt.col. Daniel Ghiba a precizat că ‘În situația în care comunitatea internațională, inclusiv Ucraina, identifică posibilitatea escaladării conflictelor într-o formă violentă, nu neapărat să fie dorită de poporul ucrainean, ci să fie indusă de diferiți actori, se poate utiliza instrumentul militar, dar în conformitate cu dreptul internațional, în condiții de imparțialitate. Nu există nicio șansă în implementarea soluțiilor politice fără asigurarea stabilității.’.

Cu privire la protestele din Crimeea și la situația din acea parte a Ucrainei, Angela Grămadă a subliniat că Rusia ar trebui sa privească cu multă atenție arborarea steagului rus pe clădirea Primăriei și a efectelor pe care acest gest le va atrage.

‘Eu nu voi prezenta un scenariu de divizare al Ucrainei pentru că nu este în interesul Federației Ruse pentru că ar crea multe precedente pentru ea. Dacă vă uitați pe textul de politică externă al Rusiei din februarie 2013 veți găsi multe menționări ale principiului integrității teritoriale, ceea ce spune că Rusia își simte integritatea teritorială amenințată. Voi spune câteva elemente care susțin această poziție. Rusia nu e interesată să-și antagonizeze Ucraina, ea are nevoie de o Ucraină slăbită, la frontieră, pe care să o poată controla din punct de vedere economic, și poate militar. Este mult mai ușor să controlezi sistemul energetic al Ucrainei într-o țară unită decât să ai un Est pe care îl controlezi și un Vest care poate închide robinetul la conducta Drujba. Astfel, dacă se întâmpla acest lucru, Ucraina nu mai e folositoare’, susține cu tărie Angela Grămadă, cercetător specializat pe spațiul ex-sovietic.

Dezbaterea organizată de Fundația Europeană Titulescu are o importanță deosebită pentru întreaga societate românească deoarece situația tensionată din Ucraina, care prezintă riscuri majore de contaminare la nivel regional, generează efecte negative care modifică echilibrul geostrategic. De asemenea, proximitatea geografică a Ucrainei de România determină o atenție sporită asupra acțiunilor pe care țara noastră trebuie și poate să le întreprindă. Modul în care se vor configura lucrurile pe termen lung la nivel regional vor influența si statutul României pe scena internațională.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe