OraNoua.ro
Publicat în 8 iunie 2016, 19:49 / 305 elite & idei

Sergiu Manea: Încrederea este materialul din care sunt fabricați banii

Sergiu Manea:  Încrederea este materialul din care sunt fabricați banii
Îmbunătățirea educației financiare este cel mai critic aspect care trebuie rezolvat pentru a restabili încrederea știrbită în sistemul financiar-bancar și a permite, astfel, o dezvoltare pe baze sănătoase a economiei, susțin bancherii români, la “Summer Banking Academy”, eveniment organizat de Institutul Bancar Român (IBR). O misiune pentru care responsabilitatea e difuz împărțită între numeroase entități, pașii concreți de urmat rămân incerți și care se anunță pe atât de dificilă, pe cât de adânci și complicate sunt problemele de încredere care ar trebui rezolvate prin educație.

Încrederea este, de altfel, singurul, dar și cel mai fragil fundament pe care se bazează, în prezent, întregul sistem, din cauza felului în care acesta este construit.

Într-o epocă a banilor-decret (fiat money), fără acoperire în aur, argint sau alte bunuri care să le confere, în sine, mai mult decât valoarea hârtiei pe care sunt tipăriți, dar pe care oamenii au obligația legală de a-i folosi în schimburi private și pentru plata taxelor impuse de stat, funcționarea sistemului rămâne să se bazeze doar pe încredere. Încrederea că băncile centrale sunt capabile să stabilească și să controleze cu precizie cantitatea necesară a ieși din tiparnițe pentru nevoile unei societăți extrem de complexe. Încrederea că băncile comerciale, jucători care au primit dreptul de a multiplica mai departe acești banii, prin credit, o vor face responsabil. Încrederea că la fel de responsabile vor fi și celelalte instituții politice ale statului (legislativul și executivul) ca să asigure respectarea obligațiilor din contracte, a drepturilor de proprietate și să nu vicieze, prin propria activitate, funcționarea unui sistem și așa fragil.

Baze fragile

“Banii sunt orice stabilesc oamenii ca simbol sistematic al valorii, în scopul de a tranzacționa bunuri și servicii. Încrederea este materialul din care sunt fabricați banii. Iar această încredere este creată de un sistem de guvernanță politică, socială și economică derulat în baza unui contract pe termen lung, care asigură un sistem de clasificare a valorii”, a amintit Sergiu Manea, președinte executive BCR, la “Summer Banking Academy”

O încredere pe care, în lipsa unor cunoștințe financiare serioase și a unei informări constante, oamenii ar trebui să o acorde orbește. Ceea ce și fac, îndeobște, iar atunci când realizează că au crezut într-un împărat gol, reacțiile de panică sunt violente. “Încrederea bazată pe cunoaștere e singura care durează. Pentru sistemul financiar bancar, e important ca masa de oameni educați să fie cât mai mare. E mai ușor să închei o tranzacție cu o persoană care știe despre ce vorbește”, spune Manea.

O opinie în contradicție, cumva, cu cele care consideră că, de la un punct, când vine vorba de esența mecanismului de funcționare a banilor moderni și a sistemului bancar cu rezerve fracționare, perpetuarea și salvarea acestora sunt posibile tocmai grație ignoranței oamenilor. Celebră a rămas replica lui Henry Ford, din anii 30: “Este o mare șansă că oamenii nu înțeleg sistemul nostru bancar și monetar, pentru că, dacă ar face-o, cred că mâine dimineață ar fi o revoluție”.

Fără fragilul mecanism al încrederii, banii emiși de băncile centrale nu sunt altceva decât simple hârtii, care pot care pot afecta, însă, așa cum istoria a arătat-o de nenumărate ori, proprietatea tuturor celor obligați să-i folosească și să facă schimburi intermediate de sistemul bancar. Fără aceeași încredere, băncile ar trebui să se considere în fiecare clipă în stare de faliment, deoarece nu ar putea restitui niciodată toate depozitele, deși au asumat că o vor face la cerere, în contractele cu clienții, dacă aceștia ar decide să-și retragă toți deodată banii. La fagilitatea intrinsecă a întregului sistem, deciziile autorităților și jucătorilor privați din ultimii ani au adăugat noi butoaie de pulbere.

Cum s-au transmis toate acestea, precum și experiența concretă cu băncile, în încrederea românilor rămâne neclar. Președintele Asociației Române a Băncilor (ARB), Sergiu Oprescu, a arătat că, potrivit unui studiu comandat GfK, 33% din populație spune că are încredere mare și foarte mare în bănci, ponderea celor care au încredere scăzută și foarte scăzută fiind de 41%. Președintele executiv al BCR contestă, însă, aserțiunea că încrederea în bănci a scăzut în ultimii șapte ani și jumătate, aceasta fiind contrazisă de deciziile concrete luate de români: depozitele în bănci au crescut cu 17 miliarde de euro în această perioadă.

profit.ro – http://www.profit.ro/must-read/banii-si-increderea-15497643

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe