OraNoua.ro
Publicat în 16 octombrie 2013, 17:46 / 219 elite & idei

Sergiu Manea: ‘Campioni în Business’ – Cifra de afaceri a celor mai mari companii din România, în creștere până la 183 miliarde lei

Sergiu Manea: ‘Campioni în Business’ – Cifra de afaceri a celor mai mari companii din România, în creștere până la 183 miliarde lei

Cifra de afaceri agregată a celor mai mari companii antreprenoriale din România a crescut cu 9% în 2012 față de 2011, până la 183 miliarde lei, conform clasamentului ‘Campioni în Business’, remis luni AGERPRES.

‘Campioni în Business’ este un program dedicat antreprenoriatului, care descoperă, promovează și premiază cei mai de succes antreprenori români. Clasamentul ‘Campioni în Business’ se bazează pe analiza performanței financiare a celor mai mari 3.000 de companii din România, dintre care companiile deținute de antreprenori români reprezintă mai mult de jumătate (1.563), acestea fiind totodată și printre cei mai mari angajatori din România, având în total peste 400.000 de angajați.

Din top 1.500 de companii antreprenoriale din România, 58% activează în Muntenia, 31% în Transilvania și 11% în Moldova. Numărul total al persoanelor angajate în cadrul celor mai dinamice 1.500 de companii antreprenoriale din România a crescut în 2012 față de 2011 cu 6%. Profitul net agregat al companiilor deținute de antreprenorii români a urcat cu 14,2%, până la 7,2 miliarde de lei.

„Cele mai multe afaceri cresc în același ritm cu piața, însă există și campioni care s-au distins prin creșteri impresionante ale companiilor lor, chiar și pe piețe în scădere. Suntem impresionați de antreprenorii care nu s-au temut să investească în plină criză pentru a își crește valoarea. Sprijinim dezvoltarea afacerilor românești și îi încurajăm în continuare pe antreprenorii români să investească și să se dezvolte în permanență pentru că nicio afacere sustenabilă nu își poate permite să rămână pe loc”, a declarat Cristian Nacu, partener, Enterprise Investors.

Conform datelor analizate, domeniile în care antreprenorii înregistrează cele mai mari valori ale cifrei de afaceri agregate sunt comerțul cu ridicata (55,2 miliarde lei cifra de afaceri în 2012, sau 30% din total, 429 companii), construcții (15,2 miliarde lei cifra de afaceri în 2012, sau 8,3% în total, 160 companii), comerț cu amănuntul, agricultură și cel alimentar.

‘În mijlocul unei crize economice și de încredere prelungite, soluția este să încurajăm afacerile solide din economia reală, pentru că ele înseamnă creștere, locuri de muncă și, în final, prosperitate pentru România. Susținem creșterea sănătoasă și suntem alături de cei care au curajul, inteligența și forța de muncă să dezvolte afaceri solide. Campionii în business sunt exemplul că angajamentul maxim față de propria afacere este una dintre cele mai puternice garanții pe care o pot oferi antreprenorii unei bănci. Avem deschidere maximă la rândul nostru pentru acești antreprenori vizionari care înțeleg relația cu banca în logica unui parteneriat responsabil și echilibrat,’ a declarat Sergiu Manea, vicepreședinte corporate BCR.

Studiul a fost realizat de Enterprise Investors, BCR, PwC România și Asociația Triple Helix, în parteneriat cu Ziarul Financiar.

‘În ciuda unui context economic dificil, cele mai mari companii antreprenoriale din România au avut o performanță bună anul trecut. Motoarele economiei au fost companiile din retail (creștere cu 19,3% a cifrei de afaceri), energie (+13,8%) și producția de echipamente IT și electrice (+13,2%). Acest lucru arată potențialul ridicat pe care îl are capitalul românesc și dinamismul companiilor antreprenoriale locale. PwC România a fost și este alături de antreprenorii români, venind cu soluții potrivite pentru toate etapele de dezvoltare ale unei afaceri, de la demararea acesteia și expansiune, până la maturizare, planificarea succesiunii sau un eventual exit’, a precizat Ionuț Simion, partener, lider servicii de consultanță fiscală pentru antreprenori, PwC România.

Regiunea cu cel mai mare ritm de creștere a cifrei de afaceri în 2012 față de 2011 este Transilvania (11,3%), urmată de Muntenia (8,8%) și Moldova (5%). Regiunea cu cea mai mare rată a profitului brut este Moldova (5,41%), urmată de Transilvania (4,73%) și Muntenia (4,52%). Cea mai mare cifră de afaceri per salariat se înregistrează în Muntenia (503.000 lei), iar cea mai mare valoare a profitului brut per salariat în Moldova (23.500 lei).

Potrivit analizei Campioni în business, o companie antreprenorială dintre cele analizate în studiu a avut în 2012, în medie, o cifră de afaceri de 117 milioane lei, profit net de 4,6 milioane lei, 258 de salariați, o rată a profitului brut de 4,69%, o cifră de afaceri per salariat de 454.000 lei (în creștere cu circa 3% față de 2011) și un profit brut per salariat de 21.300 lei (în creștere cu 5,7%).

Top companii din România cuprinde cele mai mari 3.000 companii în funcție de cifră de afaceri în 2012 (fără instituțiile financiare). Pentru Top cei mai performanți antreprenori, din Top 3.000 companii din România, au fost selectate 1.563 de companii care sunt deținute de investitori privați, au fost înființate înainte de 1 ianuarie 2011, au avut mai mult de 10 salariați în 2012 și au înregistrat profit brut în 2012.AGERPRES/(AS-autor: Carmen Marinescu, editor: Andreea Marinescu)

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe