Matei Bogdan
Publicat în 7 octombrie 2020, 18:11 / 104 elite & idei

Sergiu Manea: “Este important ca aceste programe de finanțare a IMM-urilor să fie derulate în paralel cu dezvoltarea de programe de educație antreprenorială”

Sergiu Manea: “Este important ca aceste programe de finanțare a IMM-urilor să fie derulate în paralel cu dezvoltarea de programe de educație antreprenorială”

Forbes România a invitat comunitatea bancherilor să răspundă la cele mai importante chestiuni privind programul de finanțare guvernamentală #IMMINVEST.

Care sunt principalele surse de finanțare pentru IMM-uri în contextul actual (cu excepția IMM INVEST)? 

“Prin măsurile luate pentru susținerea creditării companiilor și prin soluțiile de amânare a plăților am ajutat până în prezent companii care creează peste 200.000 de locuri de muncă. Scopul nostru încă de la primele semnale ale epidemiei a fost acela de a împrumuta din reziliența noastră economiei și de a salva cât mai multe locuri de muncă. Am continuat să fim un partener de încredere pentru antreprenori inclusiv în perioada de stare de urgență și nu am așteptat programele guvernamentale pentru a sprijini economia.

IMM-urile au numeroase surse de finanțare la dispoziție, așa cum se întâmpla și înainte de pandemie, fie că vorbim de credite de investiții sau capital de lucru (finanțări care se regăsesc și în programul IMM Invest), sau că vorbim de credite pentru co-finanțare și pre-finanțare pentru proiecte naționale sau cu fonduri europene. IMM-urile au de asemenea la dispoziție instrumente de finanțare a furnizorilor (supply chain), factoring sau trade finance, sau servicii mai nișate, credite prin programul APIA dedicate firmelor din agricultură.

Noi acționăm ca niște consilieri pentru antreprenori și încercăm să-i ajutăm cu cât mai multe informații înainte de a lua o decizie. Lucrăm cu multe companii din industrii variate și avem acces la multiple strategii de piață și modele financiare, astfel ca ei pot beneficia de expertiza și de sfaturile noastre în mai multe domenii.

În plus, trebuie identificată structura de finanțare potrivită. Nu orice credit se potrivește oricărei situații, iar soluția de finanțare potrivită poate ajuta la:

 1. Crearea de economii de scară
 2. Optimizare de cashflow și optimizarea operațională a afacerii
 3. Posibilitatea de ajustare în funcție de ciclul de business
 4. Gestionarea strictă a riscurilor (de lichiditate, valutare)

Este important ca aceste programe de finanțare a IMM-urilor să fie derulate în paralel cu dezvoltarea de programe de educație antreprenorială. Ceea ce vedem astăzi din interacțiunile cu antreprenorii este o nevoie acută de informații relevante, care să-i ajute să se dezvolte, să se reinventeze și să acționeze eficient în perioade de criză.

Construcția viitoare a capitalului românesc trebuie să plece de la baze solide de business. De aceea am creat platforma de educatie antreprenoriala BCR Școala de Business, unde avem deja peste 8.000 de utilizatori – antreprenori, manageri, studenți, profesori sau liberi profesioniști – care au ales să învețe despre sfaturi practice pentru managementul financiar al businessurilor lor.”

Câte IMM-uri au cerut credite până acum la nivelul BCR? În valoare de cât? În medie, cam cât durează ca o firmă să primească finanțare prin IMM INVEST? De asemenea, câte solicitări de acordare a creditului prin IMM INVEST au fost respinse?

“Am aprobat până în prezent credite pentru 1.650 de companii, cu o valoare totală a finanțărilor de peste 950 de milioane de lei.

Au fost mai multi pași necesari în procesul de aprobare și acordare a finanțării în cadrul proiectului și tot acest demers a depins și de cât de pregătită era compania care a aplicat.  Timpul băncii de răspuns este în medie de până în 10 zile din momentul în care documentația este completă. Peste acest timp de analiză și aprobare din partea băncii, se adaugă timpul de răspuns de la fond.  

Din cele 6.490 de cereri primite, circa 2.600 nu au fost eligibile, în timp ce aproape 1.000 de firme sunt încă indecise dacă să ia finanțare.”

De ce o firmă este nebancabilă? Având în vedere contextul actual ce soluții de finanțare are o firmă nebancabilă sau care nu se încadrează în condițiile impuse de programul IMM INVEST?

“S-au intensificat discuțiile legate de bancabilitatea firmelor și acest lucru ne arată că economia se maturizează și că suntem pe drumul cel bun. Este un exemplu că antreprenorii pun pe primul loc sănătatea companiilor și sunt preocupați să afle cum pot performa mai bine.

Nu mai credem în bănci templu, credem în banking deschis pentru toți, în educație financiară și în digitalizare, cu acces rapid pentru toți antreprenorii, indiferent cu ce bancă lucrează. De aceea, de curând am lansat un ghid pentru antreprenori, care clarifică miturile despre creditarea unei companii, în premieră pentru industria bancară. Când vorbim cu antreprenorii despre finanțare, ne uităm la tot ansamblul de informații pe care le putem afla despre business pentru a pregăti structura de finanțare potrivită. 

Sunt șapte indicatori de încredere pe care îi urmărim atunci când credităm:

 1. Să înțelegem Afacerea și soliditatea companiei
 2. Să avem încredere în Expertiza și Implicarea managementului
 3. Să avem claritate despre Situațiile financiare și evoluția acestora
 4. Să evaluăm realist Capacitatea de plată
 5. Să existe o Comunicare directă și deschisă cu privire la nevoile companiei
 6. Să existe un plan de afaceri documentat si realist
 7. Să fie menținut un Profil de risc echilibrat

Discutăm deschis cu antreprenorii despre cum își pot îmbunătăți gestionarea cash-flow-ului, cum să eficientizeze cheltuielile și să mărească rezerva de lichidități. În această perioadă de incertitudine am organizat sesiuni online cu peste 950 de antreprenori din toată țara în care am vorbit despre indicatorii de încredere pe care îi urmărim atunci când oferim finanțare. Vom continua să facem aceste sesiuni și să pregătim conținut relevant pentru antreprenori pe platforma BCR Școala de Business.

Exista soluții de finanțare pentru acoperirea deficitelor de cash flow și a nevoilor financiare chiar și pentru IMM-urile ce nu se bucură de un standing financiar excelent ori trec printr-o perioadă mai dificila. Mai ales ca urmare a impactului economic generat de Covid 19 există, din păcate, un număr în creștere de firme ce întâmpină dificultăți. Printre cele mai funcționale soluții pe care le oferim se numără factoring-ul fără regres sau scontarea de efecte de comerț.

În plus, antreprenorii afectați de pandemie pot primi susținere financiară prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, care este adresat persoanelor fizice autorizate, microîntreprinderi și firme mici, și le permite să acceseze granturi nerambursabile din fonduri europene în valoare totală de 1 miliard de euro.

Notă: Factoring-ul fără regres a devenit din ce în ce mai popular în România fiind însă mult sub media europeană ca procent din PIB. Această modalitate de finanțare presupune achiziția de către bancă a facturilor la vedere de la emitent și preluarea riscului de neplată în legătură cu clienții săi. În felul acesta banca accelerează cash flow-ul către emitentul facturii, preluând perioada de credit comercial și riscul de neîncasare.”

Care sunt principalele motive pentru care o bancă nu ar acorda credit prin IMM INVEST?

“Cred că este important să spunem de fapt care sunt criteriile pe care le-am urmărit atunci când am acordat finanțare prin IMM Invest. De aceea, am pregătit un ghid care a inclus toți pașii necesari pentru program, tipuri de finanțări disponibile, criterii de eligibilitate etc.

Noi ne-am uitat cu atenție în special la următoarele aspecte:

 1. EBITDA (profitul operațional) și profitul net trebuie să fie pozitiv în ultimii doi ani financiari încheiați, astfel încât firma să nu genereze pierdere din activitatea de bază.
 2. Capitalul propriu pozitiv în ultimii doi ani financiari încheiați, implicarea acționariatului în firmă este un plus (să aibă o politica echilibrată de retragere a dividendelor).
 3. Istoricul de plată sa fie pozitiv
 4. Să nu aibă datorii restante la bugetul de stat, în cazul în care aceste datorii există acestea vor fi achitate din prima tragere din credit (notă : datoriile fiscale rescandențate nu sunt considerate a fi restante).
 5. Să nu aibă un grad de îndatorare excesiv dupa acordarea unei finanțări prin IMM Invest
 6. Finanțările pe termen scurt vor fi corelate cu necesarul de finanțare generat din activitatea de bază.
 7. Scopul solicitării să aibă legătură cu activitatea de bază a companiei (în cazul solicitării unui credit de investiții).”

Ce îmbunătățiri ați aduce dvs. programului IMM INVEST?

“Acest program a adus beneficii mari pentru IMM-uri în acest context dificil și a redat încrederea în economia românească. De la lansare, programul a trecut prin mai multe îmbunătățiri, ca urmare a dialogului constant între bănci și FNGCIMM și sperăm ca această deschidere la dialog să existe în continuare. O sugestie de îmbunătățire pentru acest program ar fi respingerea legii care este în discuție prin care se va reintroduce universalitatea bunurilor ca garanție obligatorie.”

La cât timp de la lansarea programului IMM INVEST ați avut norme de aplicare a programului (regulament intern – norme de creditare aferente programului)?

“Pe 4 mai au fost semnate protocoalele de colaborare cu FNGCIMM (acesta este de fapt momentul când putem spune ca a început programul oficial). Am început să acordăm credite din data de 12 mai. Este un program de amploare care a avut nevoie de calibrări și pregătiri în detaliu.”

Considerați că programul IMM INVEST a fost suficient pentru sprijinirea IMM-urilor de la debutul pandemiei? De ce?

“Programul IMM INVEST, împreună cu programul de granturi pentru IMM-uri,  precum și cu celelalte programe anunțate (factoring, leasing) reprezintă soluții utile pentru antreprenorii care aveau nevoie de sprijin în această perioadă. IMM Invest a susținut businessurile care erau solide înainte de pandemie și care au dovedit că au în continuare perspective de dezvoltare durabilă, în timp ce programul de granturi va susține acele companii și sectoare care au fost afectate sever de criza sanitară. Considerăm că rapiditatea în punerea în practică a programelor astfel încât IMM-urile să poata beneficia cât mai repede de facilități este mai importantă decat numărul programelor.”

Cum arată un program ideal de finanțare din punctul dvs. de vedere atât pentru IMM-uri, cât și pentru companii mai mari?

“Companiile mari au nevoie urgentă de un program similar cu IMM Invest (care de altfel este și în discuție), prin care să poată beneficia de finanțare subventionată și/ sau de garanții din partea statului. De asemenea, fiind deja luna septembrie, este foarte important ca următoarele programe să aibă în vedere posibilitatea acordării acestor beneficii și dupa data de 31 decembrie 2020.”

Cum s-ar putea implica Guvernul mai mult pentru sprijinirea mediului de afaceri în ceea ce privește sursele de finanțare?

“Este nevoie de implicare guvernamentală solidă în stimularea domeniilor de înaltă tehnologie. Se joacă în acest moment un meci foarte strategic și cu bătaie lungă în tehnologii avansate, nu doar informație, ci și biotehnologii, manufactură 3D, robotizare la scară sectorială (agricultură), AI și machine learning. Aici nu vorbim doar de alocări de capital și investiții, ci mai ales de alocări de fonduri pentru programe de educație, incubare și accelerare, alături de programe de reconversie profesională pentru a alimenta companiile inovatoare cu forță de muncă calificată.”

Datele și informațiile din acest material au fost furnizate în luna iulie.

www.forbes.ro

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe