OraNoua.ro
Publicat în 16 martie 2016, 20:51 / 294 elite & idei

Sergiu Manea: Între Hamburg-Istanbul sunt doar 70 km neelectrificați, pe segmentul Craiova-Calafat

Sergiu Manea: Între Hamburg-Istanbul sunt doar 70 km neelectrificați, pe segmentul Craiova-Calafat

România riscă să piardă poziții strategice, dar și fonduri europene din cauza infrastructurii slab dezvoltate și a administrației neprofesioniste, spune Sergiu Manea, CEO al BCR. Șeful celei mai mari bănci locale a dat exemplul căii ferate Hamburg-Istanbul, care este electrificată pe tot parcursul cu excepția segmentului Craiova-Calafat. Dacă România nu rezolvă rapid problema, această rută comercială foarte importantă va fi deviată prin Balcanii de Vest.  

Potențialul de dezvoltare al Portului Constanța ar fi redus semnificativ, de exemplu, în cazul în care legătura între Hamburg și Istanbul s-ar face ocolind România, arată bancherul.

Pe de altă parte, spune Manea, autoritățile ezită să încurajeze sistemul de partaneriat public privat, care ar putea rezolva multe dintre probleme de infrastructură. “O sursă importantă de dezvoltare ar putea fi parteneriatul public privat. Există mare interes în partea privată, nu doar pentru furnizare, dar și în sensul unei implicări directe. Aceste proiecte nu există, însă, pentru că preferăm să ne uităm la mâine în loc să ne uităm peste 10-15 ani”, a declarat Manea la conferința Growth Forum – Strategia de dezvoltare a României și convergența la euro, organizată de Profit.ro la BNR.

Un alt risc major la care România se expune este o posibilă sancțiune din partea Uniunii Europene ca urmare a ineficienței proiectelor construite cu finanțări comunitare.

“Avem o mică problemă. Există un risc semnificativ pe data de 30 iunie. Să sperăm că nu va trebui să plătim banii înapoi către organismele europene. Performanța proiectelor ce au absorvit fonduri este foarte slabă și, trebuie să o spun, este în principal vina  administrațiilor publice. Proiectele realizate de administrație au perfromanțe slabe”, a mai arătat reprezentantul BCR.

Manea a ridicat  și problema agriculturii, care, deși pe anumite segmente performează peste media europeană, funcționează la doar 20-30% din potențial. Aceeași lipsă a infrastructurii constituie principalul impediment.

“Nu suntem toți născuți IT-iști, dar avem o resursă pe care nu o folosim. Potențialul agriculturii este exploatat la 25-30%. Reforma agrară e necesară. Există exploatații care produc peste media UE constant, dar dreptul lor de proprietate e foarte restrâns. Lucrează pe mii de hectare în arendă. Deficitul  în mecanizare este uriaș. Am schimbat terenul agricol irigabil cu investiții în imobiliare. Iar când investitorii au realizat nevoia de irigații sunt împiedicați să folosească șanțurile pentru transportul apei. Cineva ar trebui să se gândească și la asta, iar parteneriatele puplic private sunt o soluție”, punctează bancherul.

România are una dintre cele mai vaste infrastructuri feroviare din Uniunea Europeană raportat la dimensiunea țării, însă lipsa investițiilor face ca această rețea să nu poate fi utilizată la standardele UE.

profit.ro

Ultima ora:

ObservatorMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

PoliticMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

EconomieCosmin Ghiță: Avem în derulare investiţii de 9 miliarde de euro şi ne dorim să identificăm tineri pasionaţi şi dedicaţi pe care să îi sprijinim să ajungă experţii de mâine şi să îi păstrăm în ţară

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaMireille Rădoi, Flaviu George Predescu: Lansare de carte „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Gavrilă | Strada de C’Arte

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe