Matei Bogdan
Publicat în 7 aprilie 2021, 18:13 / 112 elite & idei

Sergiu Manea: Propunerea noastră trebuie să fie despre valoare adăugată

Sergiu Manea: Propunerea noastră trebuie să fie despre valoare adăugată

Migrația din zona de super-performanță arată de fapt o problemă puțin mai complexă care ține de calitatea vieții, climatului, a declarat Sergiu Manea, CEO BCR, într-o conferință organizată pe PwC România. „În momentul în care 30 de ani singura propunere pe care o faci lumii și cetățenilor tăi este o propunere a unei forțe de muncă existente și ieftină, cred că este foarte important să schimbi paradigma”, a spus el.

• 10% din migrația către Italia înseamnă studii superioare, restul sunt studii medii.
• 60% din migrația către SUA înseamnă studii superioare.

„Sunt două categorii socio-culturale și economice diferite, cu așteptări diferite. Dacă ne uităm la migrația din zona de studii medii, meserii dovedite, experiențe practice, acolo cred că este absolut critic să mărim, acestor oameni foarte competenți care au etica muncii, posibilitatea să poată câștiga mai mulți bani și să schimbe comunitățile din jurul lor”, a afirmat el.

Din păcate, spune el, reverberațiile acestei „value proposition” pe care noi am avut-o în lumea europeană, în lumea globală, au fost inclusiv precaritatea tuturor sistemelor care constituie calitatea vieții: de la calitatea locuirii, la cea a infrastructurii, educației, aspirației.

„Am promovat business case-uri individuale de genul: Noi plătim aici salariul de X față de salariul de 2X, dar uitați-vă la puterea de cumpărare. Asta a funcționat în primii 10 ani de după căderea Cortinei de fier. Acum lumea vrea să aibă calitate. Lumea vrea să achiziționeze experiențe. Lumea vrea să achiziționeze speranță și aspirații. Asta o putem face nu numai prin modernizarea narativului statului român sau a României economice, ci prin modernizarea statului”, a explicat Sergiu Manea.

• Propunerea noastră trebuie să fie alta pe piața globală. Propunerea noastră trebuie să fie despre valoare adăugată.

• Avem material uman, inclusiv cei care au plecat deja de 5-10-15 ani care nu știu dacă se vor mai întoarce vreodată, dar ne pot da exemple de modele de cum am putea face lucrurile și unde e nevoie să facem intervenție.

„Eu sincer cred că investiția în educație este esențială pentru modernizarea sustenabilă a statului român. Acolo e miza. Lucrul ăsta nu se va întâmpla în 6 luni. Se va întâmpla probabil în 10-30 de ani. Dacă nu facem astăzi ceva, gap-ul (decalajul n.r.) va continua să crească. Propunerea noastră va fi: forța de muncă de aici este ieftină”, a preciat el.

• Demografia e în funcție de calitatea vieții și de aspirația la prosperitate și de probabilitatea de atingere a prosperității.

www.hotnews.ro

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe