Matei Bogdan
Publicat în 26 mai 2021, 12:13 / 249 elite & idei

Sergiu Manea: Vom continua această direcţie şi în anii următori / 3,9% pe an este dobânda pentru cea mai mare finanţare în lei de la bursa românească, cea de 1 mld. lei a BCR. Printre cumpărători sunt fonduri de pensii, administratori de active, dar şi BERD şi IFC

Sergiu Manea: Vom continua această direcţie şi în anii următori / 3,9% pe an este dobânda pentru cea mai mare finanţare în lei de la bursa românească, cea de 1 mld. lei a BCR. Printre cumpărători sunt fonduri de pensii, administratori de active, dar şi BERD şi IFC

Cea mai mare finanţare în lei de la bursa românească, cea de 1 miliard de lei a BCR, procesată ieri în sistemul bursei locale şi a cărei listare va avea loc în perioada următoare, are o dobândă (cupon) de 3,9% pe an, şi a fost subscrisă de investitori precum fonduri de pensii, administratori de active, dar şi BERD şi IFC.

Aceasta este a doua finanţare de acest fel, după ce BCR a realizat în decembrie 2019 prima emisiune de obligaţiuni senior nepreferenţiale din România şi din Europa Centrală şi de Est, în valoare de 600 de milioane de lei.

Emiterea include emisiuni de obligaţiuni non-preferenţiale, cu o maturitate la 7 ani şi reprezintă cea mai mare emisiune în lei de pe piaţa locală de capital, urmând ca acestea să fie listate la Bursa de Valori Bucureşti. Fitch urmează să acorde emisiunii de obligaţiuni un rating pe termen lung BBBA.

Subscrierile au fost echilibrat distribuite între fonduri de pensii, administratori de active, companii de asigurări, şi au beneficiat de participarea notabilă a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi a International Finance Corporation (IFC), spun reprezentanţii BCR care nu menţionează sumele subscrise de BERD şi IFC.

“Dezvoltarea pieţei de capital din România are nevoie de acţiuni consistente şi de impact, pentru a-şi atinge potenţialul”, spune Sergiu Manea, CEO BCR. “Cea de-a doua emisiune de obligaţiuni în lei, realizată cu succes de echipa BCR, este un exemplu al angajamentului nostru de a avea astfel de acţiuni recurente. Vom continua această direcţie şi în anii următori”.

BCR menţionează că la finalul primei zile de subscrieri registrul de ordine a depăşit ţinta minimă de 750 de milioane de lei.

“Cu această emisiune, BCR face un pas înainte şi se aliniază la reglementările UE privind capacitatea pe care trebuie să o aibă băncile pentru a absorbi pierderile, cerinţa minimă de fonduri proprii şi datorii eligibile (MREL) şi liniile directoare MREL în linie cu strategia de rezoluţie pe care o urmăreşte”, potrivit BCR.

www.zf.ro

Ultima ora:

ObservatorNicoleta Munteanu: Împreună pentru reducerea abandonului școlar!

PoliticSebastian Burduja: Pentru România, relaţia cu Emiratele Arabe Unite este una strategică

EconomieRadu Burnete: Avem nevoie de un parteneriat și de o poliție deșteaptă a piețelor

ExternLuca Niculescu: Un gest simbolic, un gest frumos

SocialManuela Catrina: La multi ani Oltenia si oltenilor!

EvenimenteNicoleta Munteanu: Împreună pentru reducerea abandonului școlar!

CulturaIonuț Vulpescu: Avangarda – invitată, Ileana Iliescu (sezonul 2, episodul 21)

EditorialAlexandru Grumaz: Lecțiile istorice ale relației dintre SUA și ChinaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe