OraNoua.ro
Publicat în 1 martie 2017, 16:21 / 324 elite & idei

Sergiu Oprescu: Adoptarea serviciilor digitale de către sistemul bancar va contribui la fiscalizarea economiei gri și negre

Sergiu Oprescu: Adoptarea serviciilor digitale de către sistemul bancar va contribui la fiscalizarea economiei gri și negre

Sistemul bancar românesc înțelege pe deplin rolul tehnologiilor digitale și adoptarea acestora va contribui la fiscalizarea economiei gri și negre, a declarat, joi, președintele Asociației Române a Băncilor (ARB), Sergiu Oprescu, într-o conferință de specialitate.

‘Niciodată nu am avut parte de atâtea oportunități și, pe de altă parte, de atâtea pericole în mediul în care ne desfășurăm activitatea. Trebuie să privim această schimbare din perspectiva oportunităților pe care le avem. Agenda digitală este unul dintre cei șapte piloni ai strategiei Uniunii Europene, până în anul 2020. Din punctul nostru de vedere, accentul pe care vreau să-l pun este pe inovație. La nivel local, avem o strategie digitală pentru România anului 2020. Vestea bună este că avem un indice al economiei și societății digitale (Digital Economy Society Index — DESI) care se calculează la nivel european. Vestea rea este că suntem pe ultimul loc, dar și aici avem o veste bună: aceea că de aici nu poți merge decât în sus. Sistemul financiar bancar înțelege pe deplin rolul tehnologiilor digitale și ne propunem să fim în prima linie a adoptării acestor servicii digitale. Acestea vor conduce la fiscalizarea economiei gri și negre. Tehnologia digitală în banking va duce la loializarea clienților, deci avem o schemă win-win pentru toată lumea’, a spus Oprescu.

Acesta a menționat, totodată, că România are probleme din punct de vedere al promovării noilor tehnologii pe segmentul conectivitate, precum și pe cel al capitalului uman digital.

‘Deși suntem pe ultimul loc, suntem trecuți în clasa țărilor care fac catching up, în sensul că viteza noastră de croazieră de pe ultimul loc este mai mare decât viteza de croazieră de la nivelul Uniunii Europene, deci ne mișcăm în sensul pozitiv. Pe conectivitate stăm cel mai bine, suntem pe locul 23 datorită subcriteriului care se referă la rapiditatea broadband-ului, unde ne aflăm pe locul 2 la nivelul Uniunii Europene. Avem probleme pe subcriteriul capitalului uman digital (locul 27, în 2016), utilizarea internetului (locul 27, în 2016), dar, în schimb, la utilizarea rețelelor sociale, suntem pe 3. La utilizarea internetului pentru banking și shopping suntem pe ultimul loc. Stăm mai bine, în schimb, la utilizarea pe cloud, chiar dacă avansul este momentan minor, de la locul 28, în 2015, la 26 în 2016’, a subliniat președintele ARB.

Provocările și oportunitățile pe care le implică era digitală din domeniul financiar reprezintă tema conferinței de specialitate ‘Digital Banking & Insurance’ ce se desfășoară joi la București și la care participă reprezentanți ai sistemului bancar, precum și ai asociațiilor de profil din România.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe