OraNoua.ro
Publicat în 15 iulie 2015, 17:01 / 336 elite & idei

Sergiu Oprescu: „Retragerile de la Alpha Bank au crescut peste medie, dar sunt în parametri normali”

Sergiu Oprescu: „Retragerile de la Alpha Bank au crescut peste medie, dar sunt în parametri normali”

Articol publicat bursa.ro

*  Sergiu Oprescu: „Retragerile de la Alpha Bank au crescut peste medie, dar sunt în parametri normali”
*  Steven van Groningen: „O singură bancă poate că nu rezistă la o panică, dar un sistem bancar cu siguranţă rezistă”
Deşi BNR îi asigură pe cetăţeni că depozitele lor sunt în siguranţă, declaraţiile unor politicieni ar putea crea panică în rândul deponenţilor, ceea ce ar conduce la retrageri masive de bani din bănci. Este cunoscut faptul că o bancă poate să se dezechilibreze foarte uşor, în momentul în care deponenţii vin în număr mare să-şi ceară banii. În condiţiile în care, în Grecia, băncile sunt încă închise, mass-media transmite informaţii alarmante despre situaţia de acolo, iar patru bănci importante din sistemul nostru bancar au acţionariat grecesc, mesajele venite din partea politicienilor pot influenţa semnificativ deciziile populaţiei.
Gyorgy Frunda, care deţine funcţia de, nici mai mult nici mai puţin, consilier onorific al premierului Victor Ponta, a anunţat, la RFI, că, atât el, cât şi prietenii săi, şi-au retras banii din băncile noastre cu acţionariat grecesc, pe fondul evenimentelor din Grecia, subliniind, însă, că nu are idee cum se va propaga situaţia din sistemul bancar elen asupra sectorului nostru financiar.
Domnia sa a spus: „Nu ştiu în ce măsură băncile greceşti din România vor avea de suferit sau nu, dar toţi prietenii mei, inclusiv eu am avut depozite la bănci greceşti, ni le-am mutat în altă parte”.
Întrebarea care se pune este cum vor fi influenţaţi oamenii de o declaraţie de acest gen făcută de una dintre persoanele care-l consiliază pe primul ministru?
În opinia consultantului Doru Lionăchescu, preşedintele Capital Partners, declaraţia domnului Gyorgy Frunda ar trebui să fie irelevantă: „Funcţia de consilier onorific nu îi conferă o poziţie prin care să facă politicile publice ale ţării şi de aceea declaraţia sa nu exprimă o opinie publică sau politică şi, în consecinţă, este irelevantă”.
Potrivit lui Sergiu Oprescu, preşedintele Alpha Bank, una dintre instituţiile bancare cu acţionariat grecesc, în ultima perioadă, pe fondul a ceea ce se întâmplă în Grecia, au avut loc mai multe retrageri ca de obicei, din depozitele de la banca pe care o conduce. Domnia sa a declarat: „Există o activitate mai mare decât media, dar suntem în parametri de normalitate atât din punct de vedere al retragerilor de depozite, cât şi al lichidităţii etc. Am mai trecut prin astfel de evenimente de câteva ori. (…) Acum, a fost extrem de important să comunicăm cu publicul”.
Panica nu este niciodată un lucru bun, subliniază Steven van Groningen, preşedintele Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR), fiind de părere că „o singură bancă poate nu rezistă la o panică, dar un sistem bancar cu siguranţă rezistă”. Dacă în criză nicio bancă din România nu a avut nevoie de ajutor, atunci cu siguranţă vom trece şi de această perioadă fără niciun fel de probleme, a mai spus domnia sa, arătându-se convins că, dacă va fi cazul, BNR va interveni să sprijine băncile care ar putea avea probleme.
Oficialii Băncii Naţionale a României (BNR) au transmis, în ultima perioadă, mai multe mesaje liniştitoare publicului, reiterând că băncile româneşti cu capital grecesc sunt solide şi au un grad de lichiditate foarte ridicat şi adăugând că Banca Centrală este oricând gata să le ofere sprijin băncilor, în calitate de împrumutăror de ultimă instanţă.
„Dacă apele sunt liniştite în mijlocul Atenei – pentru că lumea acolo crede că lucrurile se vor rezolva de la sine, iar aceasta este o gândire periculoasă -, de ce ar fi panică la noi? În Grecia, nu cred că lumea realizează că, în situaţia actuală – bănci închise, default, credite neplătite – ţara trăieşte din stoc. Grecii se iluzionează crezând că situaţia de acum va fi şi peste câteva zile sau săptămâni, dar nu va fi aşa, lucrurile se vor înrăutăţi”, consideră Doru Lionăchescu.
Domnia sa este de părere că, „la cum decurg lucrurile acum, creditorii, fără să spună, vor încerca să menţină situaţia prezentă cât mai multă vreme”. Cu cât se prelungeşte încheierea unui acord, cu atât situaţia va fi mai rea, iar grecii vor simţi pe propria piele ceea ce au votat, conchide consultantul.
În opinia domniei sale, la noi, vor fi maxim câteva ore de emoţie, pentru că nu avem canale directe de contagiune cu Grecia. Relaţiile comerciale sunt la dimensiuni reduse, iar în sectorul bancar au fost deja luate măsuri, asigură preşedintele Capital Partners. În schimb, Doru Lionăchescu crede că, per ansamblu, investitorii vor fi mai reticenţi faţă de toată zona din Europa de Est.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe