Matei Bogdan
Publicat în 4 septembrie 2019, 19:09 / 258 elite & idei

Sergiu Oprescu: Doar educatia financiara ne poate scoate din cercul vicios al populismului

Sergiu Oprescu: Doar educatia financiara ne poate scoate din cercul vicios al populismului

Introducerea taxei pe activele bancare isi arata efectul scontat, dar nu de autoritati, ci de banci: creditarea se tempereaza, in loc sa accelereze. In cazul persoanelor fizice, ca o frana a actionat si regulamentul BNR privind plafonarea gradului de indatorare, aplicat de la 1 ianuarie 2019. Ce este de facut pentru a creste intermedierea financiara in Romania si pentru a diminua incertitudinea legislativa? Sergiu Oprescu: doar educatia financiara ne poate scoate din cercul vicios al populismului! “Ne asteptam la un val de promisiuni populiste in perioada urmatoare”.

In prima jumatate a acestui an, creditul neguvernamental a pierdut in dimanica anuala aproximativ doua puncte procentuale fata de aceeasi perioada a anului trecut, in contextul introducerii taxei pe activele bancare si a limitarii gradului de indatorare a persoanelor fizice.

Reducerea vitezei de creditare, desi poate parea nesemnificativa, este ingrijoratoare prin prisma faptului ca Romania are un grad de intermediere financiara (calculat ca volum de credite acordate mediului privat in PIB) de sub 26%, cu mult sub media europeana si chiar si a tarilor din jur (Bulgaria- 51%, Ungaria -33%, Polonia – 52%).

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, (ARB) Sergiu Oprescu, a declarat, in emisiunea Profesionistii in Banking, ca pentru cresterea intermedierii financiare trebuie mai intai sa stabilim, ca societate, daca ne dorim cu adevarat acest lucru.

“Ar trebui sa stam la masa (toate partile implicate) si sa discutam. Primul punct pe ordinea de zi ar fi – chiar ne dorim? Al doilea punct pe ordinea de zi ar fi – cum o facem? Iar al treilea punct pe ordinea de zi ar fi – cum o facem fiecare? Ar trebui sa fie o discutie de o maniera transparenta, chiar o dezbatere publica, dar as vrea sa fie facuta de profesionisti, de oameni care inteleg subiectul si nu incearca sa il manipuleze, sa il duca intr-o zona unde, de fapt si de drept, sa avem un fel de “razbunare a incompetentei asupra cunoasterii”. Vrem sa stam in zona cunoasterii, in zona polului profesionist si sa discutam acolo cu elemente cantitative si calitative pentru a creste intermedierea financiara”, a explicat Sergiu Oprescu.

Pentru sporirea bazei de clienti, la nivelul ARB exista de mai multi ani o strategie bazata pe 3 piloni, respectiv cresterea intermedierii financiare, cresterea nivelului de educatie financiara si digitalizarea.

In privinta educatiei financiare, presedintele ARB spune ca acesta este “singurul segment care te scoate din cercul vicios al populismului si te baga intr-un cerc virtuos in care intelegi ce se intampla si, intelegand ce se intampla, iei anumite decizii astfel incat sa beneficiezi de rezultatele deciziilor tale. Apoi, treci pe nivelul urmator de intelegere si educatie financiara”.

Urmariti integral emisiunea Profesionistii in Banking pentru a afla care sunt riscurile interne, dar mai ales globale, care planeaza asupra sistemului bancar. Printre cele interne, persista riscul de legiferare populista specific perioadelor electorale. “Ne asteptam la un val de promisiuni populiste in perioada urmatoare, pentru ca se extrage o renta de aici”, a punctat Oprescu.

www.hotnews.ro

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe