Sergiu Oprescu: În Programul IMM Invest, băncile au primit, într-o săptămână, cereri pe care altfel le primeau în 6 luni
Băncile au primit în Programul IMM Invest, într-o săptămână, cereri pe care altfel le primeau de la IMM-uri în decursul a 6 luni, a afirmat, vineri, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Sergiu Oprescu.
„Ce putem să spunem din perspectiva sistemului bancar este că acest program a solicitat dintr-o dată întreaga mobilizare a sistemului bancar din punct de vedere al resurselor pe care sistemul le are astfel încât să putem să facem faţă la un val de solicitări. Vă dau un exemplu. Probabil că ceea ce am primit acum în decursul unui interval de timp de o săptămână, o săptămână şi ceva este ceea ce primeam înainte într-un interval de timp de peste 6 luni de zile din punct de vedere al solicitărilor din partea societăţilor mici şi mijlocii. Ca atare sistemul bancar s-a organizat ca să aibă procese automatizate astfel încât să poată da cât mai repede răspunsurile aşteptate de clienţi. Suntem într-un proces cu o dinamică din punctul nostru de vedere pozitivă care se va accentua în perioada următoare şi care va produce rezultate”, a declarat Sergiu Oprescu, după întâlnirea de la Palatul Victoria cu premierul Ludovic Orban şi ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.
El a precizat că a fost o întâlnire foarte bună în care au fost trecute în revistă programele care sunt în derulare în momentul de faţă.
„Atât programul de moratoriu legislativ, de amânare la plată a ratelor, care după cum ştiţi produce deja efecte importante şi ajută deja pe foarte multă lume pentru a-şi amâna, pe perioada în care sunt impactaţi de efectele acestei pandemii, ratele la bănci. Dar, bineînţeles am trecut în revistă şi programul care este în plin proces de derulare şi anume programul IMM Invest. Este un program care este încă într-o fază incipientă din acest punct de vedere. Noi ca sistem bancar vedem cum el se dezvoltă şi capătă amploare. Pe de altă parte, primele cifre care apar în clipa de faţă sunt cifrele, să spunem, de început. Şi anume cifrele care arată de fapt şi de drept anclanşarea programului la nivelul sistemului bancar”, a menţionat Sergiu Oprescu.
De asemenea, reprezentantul ARB a precizat că, în ultimii 20 de ani, nu a mai avut loc o asemenea întâlnire, la nivel de CEO, de preşedinţi executivi sau de preşedinţi ai băncilor comerciale din România.
IMM Invest este cel mai mare program de susţinere a IMM-urilor din România din ultimii 30 de ani. Principalele avantaje aduse de acesta sunt următoarele: statul asigură până la 90% din valoarea creditului, dobânda creditelor este subvenţionată integral de stat cel puţin până la final de an, zero comisioane legate de garanţia statului, zero comision de rambursare anticipată a creditului, iar perioada de acordare a garanţiei este de până la 72 de luni.
Directorul general al FNGCIMM, Dumitru Nancu, a declarat, marţi, că peste 57.800 de întreprinderi mici şi mijlocii s-au înscris în program, acestea totalizând circa 726.200 de locuri de muncă, iar până în prezent au fost aprobate de către bănci circa 5.000 de dosare.
Ultima ora:
ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă
PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești
EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone
ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?
SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟
EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024
EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society
CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentară
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe