OraNoua.ro
Publicat în 9 martie 2016, 20:13 / 319 elite & idei

Sergiu Oprescu: Majoritatea tăcută, care este reprezentată de businessul românesc, de deponenți, de clienții care, chiar cu eforturi, plătesc în continuare ratele, capătă o voce care va fi mai bine auzită și de spectrul politic al țării

Sergiu Oprescu: Majoritatea tăcută, care este reprezentată de businessul românesc, de deponenți, de clienții care, chiar cu eforturi, plătesc în continuare ratele, capătă o voce care va fi mai bine auzită și de spectrul politic al țării

Băncile comerciale au pierdut bătălia mediatică pe tema Legii privind darea în plată, însă continuă să avertizeze în legătură cu impactul viitor al acestei legi, astfel încât cei care vor apela la un credit în viitor să știe ce a generat îngreunarea condițiilor de creditare, susține președintele Asociației Române a Băncilor (ARB), Sergiu Oprescu.

„Noi credem că în momentul acesta, bătălia populisto-mediatică este oarecum pierdută de bănci. Nu cred că am reușit să comunicăm foarte bine pe acest subiect. Este o vină pe care trebuie să ne-o asumăm. Cred că am picat într-o formă de lipsă de credibilitate și de aceea mesajul nostru nu a penetrat. (…) Ce mai putem face? Să ne facem datoria. Să avertizăm în legătură cu posibilul impact viitor. Noi știm că majoritatea tăcută, pentru că există o majoritate tăcută, se va trezi și va întreba: de ce nu am acces la credit, de ce îmi cresc costurile? Momentul acela este un moment pe care eu nu aș vrea să ni-l asumăm tot noi, băncile. (…) Este momentul pe care toată lumea trebuie să îl înțeleagă foarte clar ca fiind momentul generat de această dezbatere și de această lipsă de proporționalitate între vocea noastră, și credibilitatea vocii noastre, și vocea cealaltă”, a explicat Sergiu Oprescu într-o conferință de specialitate.

Potrivit sursei citate, puțini dintre cei care vorbesc pe această temă sunt specialiști și pot vorbi în cunoștință de cauză despre impactul acestei legi, iar aceștia sunt concentrați în două instituții, respectiv la Banca Națională a României și în industria bancară. Însă vocea băncilor a devenit tot mai puțin credibilă în ultima vreme, susține Oprescu.

Președintele ARB a mai spus că industria bancară va continua să își explice punctul de vedere, să avertizeze în legătură cu pericolele viitoare astfel încât „majoritatea tăcută” să știe care sunt cauzele deteriorării condițiilor de creditare.

„Majoritatea tăcută, care este reprezentată de businessul românesc, de deponenți, de clienții care, chiar cu eforturi, plătesc în continuare ratele, capătă o voce care va fi mai bine auzită și de spectrul politic al țării”, a mai spus Sergiu Oprescu.

Senatorii au adoptat, luni, în unanimitate, proiectul legii dării în plată a unor imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, cu amendamentul ca programul ”Prima casă” sa fie inclus în acest act normativ.

Senatorii au respins un amendament care prevedea excluderea din lege a programului ”Prima casă” și au introdus un altul care se referă la faptul că pentru stingerea creanței dintr-un contract de credit prin dare în plată, valoarea contractul de credit, la momentul acordării, nu trebuie să depășească 150.000 euro, sumă calculată la cursul de schimb al BNR în ziua încheierii contractului, garantat prin ipotecă asupra unui bun imobil cu destinație de locuință.

În timpul dezbaterilor, reprezentantul ministerului Finanțelor, secretarul de stat Enache Jiru, a spus că MF susține punctul de vedere al BNR, arătând că aplicarea actului normativ asupra programului ”Prima casă” ar duce la blocarea acestuia.

În context, el a mai spus că promovarea legii în forma propusă, fără a lua în considerare amendamentele BNR și MF ”ar genera consecințe negative asupra bugetului general consolidat de stat”. ”Potențiale riscuri ce pot apărea sunt ca statul să fie acționat de bănci la tribunale internaționale. (…) Există riscul scăderii ratingului României din cauza unei situații impredictibile a sistemului financiar, impact direct asupra bugetului de stat”, a susținut reprezentatul MF.

În replică, deputatul PNL Daniel Zamfir, unul dintre cei 157 de inițiatori ai actului normativ, a arătat că scopul este o lege dreaptă, care să fie cât mai repede aplicabilă. ”Oamenii sunt disperați că băncile îi scot afară din casă. Legea nu este împotriva sistemului bancar, ea a fost gândită ca una să aducă un echilibru între bănci și clienți și să-i protejeze pe aceștia din urmă împotriva abuzurilor băncilor. (…) Legea se aplică persoanelor fizice consumatori”, a punctat liberalul.

Zamfir a arătat că programul ”Prima casă” trebuie să rămână în interiorul legii pentru ca și cei care au luat un astfel de credit să fie protejați. ”Excluderea ar face ca ei să nu mai fie protejați în fața abuzurilor băncilor”, a spus el.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe