Adriana
Publicat în 22 mai 2012, 15:38 / 640 elite & idei

Sever Voinescu: Principala greşeală a PDL-Am căutat prea mult obedienţă şi nu competenţă

Sever Voinescu: Principala greşeală a PDL-Am căutat prea mult obedienţă şi nu competenţă

Deputatul PDL Sever Voinescu, 43 de ani, crede că fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu ar trebui să intre cât mai repede în PDL, chiar dacă nu va fi primit cu braţele deschise. Purtătorul de cuvânt al democrat-liberalilor explică indirect de unde se trage eşecul „intelectualilor” din partid, care cred că „propriile lor merite de bibliotecă sau academice ar trebui să se traducă într-o înaltă protecţie”.

Din punctul său de vedere, Ungureanu ar trebui să plece de la altă premisă: „Cineva care vrea să ajungă preşedinte trebuie să dea multe bătălii politice înainte de a ajunge acolo”. Deputatul PDL consideră, în acelaşi timp, că partidul „trebuie să schimbe feţele din prima linie” şi să înveţe din greşelile făcute în perioada în care s-a aflat la putere. Sever Voinescu spune că cele mai grave greşeli făcute de PDL în perioada guvernării au fost „îngrăşarea clientelei politice” şi faptul că în Executiv a fost preferată „obedienţa” în locul „performanţei”, după regula că „nu contează cât de prost e omul, să fie din PDL”.

Nu există încă o explicaţie a căderii Guvernului Ungureanu. De ce a pierdut PDL majoritatea?

Sever Voinescu: Există mai multe explicaţii: din punctul meu de vedere, majoritatea s-a pierdut în momentul în care tot mai mulţi parlamentari PDL s-au decis să colaboreze cu USL, atât datorită sondajelor în care cota USL era ridicată, cât şi din cauza agresivităţii cu care socialiştii ne-au racolat parlamentarii.

Vreţi să spuneţi că Guvernul Ungureanu a căzut din cauza USL, nu din cauză că liderii PDL nu au putut să-şi convingă parlamentarii să nu fugă?

S.V.: Ceea ce am vrut să spun este că cei din USL au avut un plan foarte riguros de racolare a parlamentarilor majorităţii. Nu pot să-i condamn, însă. Şi noi am făcut la fel.

Cine este responsabil pentru pierderea majorităţii? Preşedintele PDL, întreaga conducere a partidului?

S.V.: Nu cred că există un responsabil. A fost vorba despre un fenomen mai amplu, mai complex, început cu primele măsuri dure anticriză, care nu se putea termina decât aşa – cu pierderea majorităţii.

Există destui oameni în PDL care îl consideră vinovat pe Mihai Răzvan Ungureanu, fiindcă nu a reuşit să-i mobilizeze pe parlamentarii partidului şi nu a avut întâlniri cu grupurile parlamentare ale PDL.

S.V.: O prostie! Altfel, se poate spune despre MRU că, pe cât este de inteligent şi harnic, pe atât a fost de lipsit de experienţă politică.

Deci lipsa de experienţă politică a fostului premier pare să fie una dintre cauzele importante ale căderii guvernului şi, indirect, Mihai Răzvan Ungureanu este unul dintre responsabili.

S.V.: Eu nu spun asta. Schimbarea aceasta de majoritate nu este neapărat determinată de un vinovat sau de mai mulţi vinovaţi. Pur şi simplu, lucrurile au mers într-o direcţie de multe luni de zile, iar în zilele premergătoare moţiunii de cenzură am avut sentimentul că grupurile parlamentare au devenit incontrolabile. În fiecare zi se anunţau plecări, unele se dezminţeau, altele se întâmplau şi nimeni nu mai putea gestiona acest proces.

Aliaţii de guvernare ai PDL nu au trădat. Se poate spune că PDL s-a trădat singur?

S.V.: Nu, pentru că nimeni de la PDL nu a votat moţiunea. Au fost însă oameni de la PDL care au trecut în partea cealaltă şi de acolo au votat moţiunea. Nu mi se pare normal să blamezi PDL-ul pentru acţiunile unor foşti PDL-işti care au plecat la USL. Orice mi s-ar spune, aceste treceri au fost un spectacol al caracterelor.

Destui oameni din PDL consideră că Vasile Blaga ar avea prea mulţi prieteni în PSD şi că înainte de moţiunea de cenzură, în perioada dezertărilor masive, ar fi adoptat o poziţie de non-combat. Putea să-i descurajeze pe unii dintre cei care au plecat?

S.V.: Am auzit şi eu asemenea lucruri. Nu cred totuşi că Vasile Blaga ar fi unul dintre cei care ar lupta împotriva PDL. Vasile Blaga e un mit pentru PDL.

Cum vă explicaţi întâlnirea pe care Vasile Blaga ar fi avut-o cu mai mulţi lideri PSD chiar înaintea căderii guvernului?

S.V.: Din câte ştiu, această întâlnire nu a avut loc.

Totuşi nu e un secret pentru nimeni că Vasile Blaga are prieteni în PSD cu care se întâlneşte frecvent. Poate fi un păcat sau un avantaj pentru preşedintele Senatului?

S.V.: Nu e un păcat, mai ales că are mai mulţi prieteni în PDL decât în PSD. Pe de altă parte, căutarea de vinovaţi e inutilă, fiindcă, aşa cum s-au întâmplat lucrurile, pierderea majorităţii are un complex de cauze şi a fost un proces inexorabil. E un semnal pentru noi, cei din PDL, că trebuie să schimbăm ceva fundamental.

Ce?

S.V.: Modul de a face politică, felul de a fi în politică, feţele din prima linie. Eu cred că efortul de a trece România prin criză a dus în acelaşi timp şi la epuizarea unui fel de a face politică.

Articol publicat pe www.romanialibera.ro

Ultima ora:

ObservatorNicoleta Munteanu: Ne vedem la Centrul Universitar Pitești, la „𝐍𝐨𝐚𝐩𝐭𝐞𝐚 𝐀𝐥𝐛𝐚̆ 𝐚 𝐔𝐧𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫”

PoliticNicolae Ciucă: Îl felicit pe președintele Donald Trump pentru realegerea sa și îi urez succes lui și Statelor Unite ale Americii

EconomieElena Calistru: It’s the economy, stupid…

ExternRobert Lupițu: Ca țară să luăm cele mai bune decizii pentru noi, pe aceleași coordonate – Occident, Europa, transatlanticism

SocialCiprian Stănescu: 3 noutăți pe care le puteți vedea și la #ProVerde vinerea pe StirileProTV și duminica dimineața de la 09:30 pe ACASĂ TV

EvenimenteNicoleta Munteanu: Ne vedem la Centrul Universitar Pitești, la „𝐍𝐨𝐚𝐩𝐭𝐞𝐚 𝐀𝐥𝐛𝐚̆ 𝐚 𝐔𝐧𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫”

EditorialRadu Magdin: România, un pilon al securității energetice europene

CulturaFlaviu Predescu: Despre cartea Superpolitik



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe