Adriana
Publicat în 1 octombrie 2012, 18:50 / 391 elite & idei

Soluţiile lui Misu Negriţoiu pentru România

Soluţiile lui Misu Negriţoiu pentru România
+ Economie

Accesarea cât mai multor pieţe din afara UE ca unică soluţie de a revigora economia românească reprezintă o pistă falsă, întrucât şi pe aceste pieţe tot cu jucătorii din UE ar concura firmele locale, iar „nostalgicii” au uitat că înainte de ’89 se exporta la comandă politică, susţine Mişu Negriţoiu.

„Problema României este de poziţionare în raport cu UE mai degrabă decât în afara pieţei comune (…) Nu cred că ne putem crea specializarea de a intra pe piaţa din Rusia. Rusia cumpără tot de la mari producători competitivi. Nu poţi să te specializezi pe exporturi în afara UE dacă nu eşti bun în UE. Ce poţi să faci pentru restul lumii care nu merge în UE?”, a spus directorul general al ING Bank România, Mişu Negriţoiu, comentând opiniile unor oameni de afaceri care vedeau ca singură soluţie pentru economia românească orientarea exporturilor către pieţele non-UE.

De asemenea, Negriţoiu s-a întrebat ce-ar putea România să exporte în orient, piaţă importantă inclusiv pentru state ca Germania.

„Ce vrei să vinzi în Orient? Toţi şeicii îşi cumpără cele mai bune produse. De la Mercedes…”, a continuat directorul ING.

El crede că problema firmelor româneşti este competitivitatea şi susţine că un produs competitiv în UE ar putea foarte bine să fie vândut şi pe alte pieţe, acceptând însă că există şi probleme de marketing, de distribuţie şi vânzare a mărfurilor româneşti.

„Nu cred că pieţele externe sunt mai puţin pretenţioase. Sunt pieţe cu capacitate de absorbţie mai mare, dar nu sunt mai puţini pretenţioşi (…) Nici în China nu mai vinzi orice. (…) Ştiu negustori români de mobilă care au mers în Dubai şi n-au avut nicio şansă. În afara UE te baţi cu UE. Dacă nu eşti competitiv în UE, atunci nu poţi să vinzi în alte părţi”, spune Negriţoiu.

Şeful ING şi-a argumentat opinia şi prin faptul că România are doar puţine produse finite competitive pe care le exportă cu succes, dând ca exemplu Logan, care se vinde şi pe piaţa din UE şi în afara ei.

„Dacă ai un produs finit pe care vrei să-l vinzi în afara UE, atunci poţi să-l vinzi şi în UE. Dar România exportă foarte mult componente, nu produse finite”, a completat Negriţoiu.

Directorul ING înţelege că există „nostalgici” care invocă exporturile României din perioada comunistă, dar le aminteşte că atunci nu erau raporturi comerciale de piaţă, ci pe comandă politică.

De altfel, Negriţoiu a povestit că el însuşi a condus o delegaţie în Rusia pentru a vinde un milion de perechi de încălţăminte înainte de ’89. La prezentarea organizată de România, reprezentantul fiecărei republici trebuia să-şi aleagă un număr de modele şi un volum de produse.
„Există nostalgici …. Această economie nu a fost competitivă când vindea în fosta URSS, atunci lucra la comandă. (…) Şi înainte noi vindeam Dacia în ţările socialiste, dar câte nu se întorceau din Ungaria”, a spus Negriţoiu râzând.

Şeful ING Bank România consideră că producătorii interni ar trebui să facă o analiză prin comparaţie cu Polonia, de exemplu, şi să vadă unde este acea ţară mai competitivă şi ce măsuri ar trebui luate pentru a creşte competitivitatea produselor româneşti.

Articol publicat pe www.adevarul.ro

Ultima ora:

ObservatorCiprian Stănescu: Următorul meu invitat la #ProVerde a fost Mircea Fechet

PoliticOvidiu Raetchi: Mr. Maciej Popowski visited the Euro-Atlantic Resilience Centre today

EconomieValentin Lazea: Cum contribuim cu toții la deficite și la creșterea datoriei externe

ExternMarco Badea: Riad, capitala Arabiei Saudite, a fost aleasă marți pentru a găzdui prestigioasa Expoziție Universală 2030

SocialCiprian Stănescu: Următorul meu invitat la #ProVerde a fost Mircea Fechet

EvenimenteDan Mihalache: Am participat la deschiderea cursului ”Comunicarea Strategică în Contextul Securității și Apărării„

EditorialIulian Chifu: Recucerirea Crimeii – o operațiune realizabilă pentru Ucraina

CulturaDan Mircea Cipariu: Gala Premiilor APLER, ediția a XXV-aClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe