OraNoua.ro
Publicat în 6 februarie 2013, 20:00 / 703 elite & idei

Sorin Chelmu – Perspective globale privind agricultura. Securitatea alimentara si pozitionarea Romaniei pe harta agricola a Europei

Sorin Chelmu – Perspective globale privind agricultura. Securitatea alimentara si pozitionarea Romaniei pe harta agricola a Europei

Prof univ dr Sorin Chelmu, Vicepresedinte al Conferinţei Regionale FAO pentru Europa şi Asia Centrală, Secretar general adjunct MADR va participa joi, 7 februarie 2013 la Intalnirea „Romania La Taifas” – Tema: Perspective globale privind agricultura. Securitatea alimentara si pozitionarea Romaniei pe harta agricola a Europei.

Invitatie la reflectie:

Relatia omului cu pamantul care produce tot ce are el nevoie este una veche, simpla si lasata libera de catre Dumnezeu.
Diviziunea sociala a muncii a asezat agricultura, productia alimentelor si comertul cu produse agicole intr-un principiu natural de piata libera.
Echilibrul s-a realizat, normal, prin PIATA, cu castiguri si cu pierderi, atata timp cat statul sau alte structuri suprastatale nu au intervenit in proces prin reglementari si “ajutoare”.

Agricultura, alaturi de energie si apa este unul din domeniile in care fondurile speculative s-au mutat sau se vor muta in curand. Deja regulile jocului s-au schimbat foarte mult.

Oamenii sunt cei care au mutat jocul pe tabla de sah, sau mai degraba de GO.

Producatorii turci de legume s-au mutat in Romania, au cumparat terenuri si produc legumele aici.
Legumicultorii italieni produc al doilea an pe pierdere pentru a rezista presiunii preturilor impuse de producatorii olandezi care si ei sunt pe pierderi doar ca sa ramana lideri pe piata. Jocul nervilor.
Producatori romani de porci si-au prins urechile in “cooperative” paguboase, combinatele mari au murit demult, Greenfild rade tot, parjoleste mii de hectare iar macelarii romani care fac salam cumpara carcasa din Germania.
Proiecte marete incearca sa ii scoata pe tarani din agricultura de subzistenta si, in acelasi timp, reglementari complicate fac imposibil ca omul sa isi mai vanda porcul la iarmaroc.
Vita romaneasca si chiar europeana va disparea din galantare sau restaurante daca se va liberaliza accesul vitei “latino” din Panama.

Inrebari peste intrebari…
Cat de bio este bio? Cat este trend, cat nevoie fireasca si cat manipulare?
Cat de nociva este soia modificata genetic? Daca este nociva de ce se importa?! De ce este cel mai raspandit adjuvant pentru hrana porcilor din Romania?
Cat din terenurile agricole din Romania este cumparat de catre firmele straine sau prin interpusi? Ce se va intampla din 2014 cand aceasta piata se va liberaliza? Cum va fi pregatita Romania pentru valul de cumparatori straini? De ce statul german are drept de preemtiune la fiecarei vanzare de teren agricol nemtesc?
De ce in Romania, in loc de porumb, cresc panouri solare? Cat de usor/greu poate fi schimbata destinatia unui teren agricol in Romania? Dar in celelalte tari europene?

Interventiile brutale in mecanismele de piata sunt cele care creaza disfunctionalitati majore si evolutii absurde ale preturilor sau productiilor.
Cu toate acestea, gardienii dreptatii sociale striga ca lacomia capitalista este de vina. Daca aceasta nu s-ar sprijini, insa, pe mecanismele interventioniste si, deci, coruptibile ale statului, piata ar aduce totul in repere normale.
Acolo unde este o norma nefireasca, insa, in loc sa se ridice interventia respectiva, se opteaza pentru inca o reglementare si mai grozava.

Consumatorul, cel care multa vreme a fost cel care a reglat piata prin cerere si prin nevoi firesti sau adesea subiective, este acum confuz si neinformat.
Un prieten a testat nivelul de nitriti dintr-un bob de strugure dintr-un magazin bio si aparatul s-a inrosit!
Tot mai multi oameni vorbesc despre codexul alimentar, si se inttreaba ce este el, ce efecte produce?
Multi se muta la tara, isi cresc pasari sau incep sa cumpere direct de la producatori controlabili.

Aducerea ”la taifas” a puzzelului agricol global are ca obiectiv punerea corecta a intrebarilor si intelegerea “jocului” mare.

Viziunea este propusa de profesorul Sorin Chelmu, vicepresedinte al ERC din FAO si secretar general adjunct la Ministerul Agriculturii, un cunoscator fin al problemelor agriculturii romanesti si globale..

Dezbaterea ulterioara va aduce perspectivele asupra topicii din zone diferite de expertiza pe care le ofera toti participantii grupului.

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

PoliticKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

EconomieCristian Grosu: Ieșirea din economia liberală de piață

ExternRobert Lupițu: “Planul (B)reton” – Comisarul european din partea Franței ar putea concura pentru a o succeda pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene

SocialAlexandra Gătej: De ce este fooaarte greu să practici bunătatea în vremea noastră

EvenimenteElena Calistru: Am ajuns la Geneva pentru WTO Public Forum

CulturaDan Mircea Cipariu realizează ateliere de lectură și scriere creativă în cadrul proiectului ”Țesem legături”

EditorialAlexandru Lăzescu: G7 vs BRICS – competiția pentru o nouă ordine mondialăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe