OraNoua.ro
Publicat în 13 martie 2013, 10:16 / 190 elite & idei

Sorin Chelmu – Strategia națională pe domeniul agricultură

Sorin Chelmu – Strategia națională pe domeniul agricultură

Principalele puncte prezentate de domnul Sorin Chelmu in cadrul reuniunii „Mari proiecte: oportunități, reforme, strategii”. Strategia națională pe domeniul agricultură:

 

Agricultura este unul din marile proiecte ale României de azi și constituie un atu care:

  • poate redefini rolul nostru într-o Europă tot mai integrată,
  • poate contribui semnificativ la revigorarea economiei naționale și
  • poate readuce bunăstarea materială îndelung așteptată, cât și confortul psihologic și social atât de necesar.

Există o fereastră de oportunitate în acest sens, reforma este – din păcate! – un proces continuu cu variabile periodice și partizane, iar strategia, încă insuficient închegată, se disipează în abordări sectoriale insulare, teoretice, nefinanțate și/sau nefinanțabile.

Scopul unei strategii naționale în domeniul agriculturii este să răspundă nevoilor consumatorilor de azi și de mâine. Cu alte cuvinte, să ne asigure accesul la hrană de calitate, în cantități suficiente, pe termen lung, iar toate aceste caracteristici să devină un avantaj competitiv național, recunoscut și apreciat.

Obiective. Am să  menționez doar 3, cele mai importante, în opinia mea:

1.Consolidarea (chiar recucerirea) pieței interne și a brandului de calitate mâncare bună, românească.

2.Transformarea satului românesc într-o zonă atractivă: de muncă, de trai, de vacanță. Ieșirea din noroi, accesul la infrastructura progresului (apă, canal, gaze, servicii), promovarea producției și a piețelor locale sunt doar câteva căi prin care satul românesc poate păși în secolul XXI.

3.Reconversia profesională a unui segment semi- și peri-urban dezrădăcinat care să dea viață și sens comunităților rurale. E de muncă ”la țară” și când vor vedea că există avantaje și satisfacții reale, oamenii vor munci. Trebuie doar să le creăm condițiile și să susținem inițiativele. Trebuie să regândim modul în care ne formăm, promovăm și răsplătim profesioniștii din domeniul agriculturii.

Provocări. Sunt prea multe pentru a le cuprinde acum și aici; dar le știm cu toții: de la capacitatea de absorbție a fondurilor europene, la necesitatea construirii unui cadru instituțional stabil și predictibil (de ex. o lege cadru a agriculturii care să întrunească suficient suport politic și popular pentru a crea un modus operandi eficient); de la fiscalizarea anapoda a agriculturii, la deficitul cronic de resurse umane, financiare, tehnologice și de cunoaștere.

Factori interesați. De la comunitatea științifică la marii jucători din piață/bursă, de la decidenții politici la oamenii simpli, peste tot în lume există o îngrijorare și o angoasă față de hrana viitorului. Ce, cum și cât vom mânca reprezintă o problemă globală, la care fiecare segment, fiecare factor interesat caută răspunsul propriu și soluția optimă. Când și cum vom reuși să armonizăm interesele divergente (calitate vs cantitate, profit vs sustenabilitate) și soluțiile locale, pentru a obține un efect global, este o dilemă de care suntem cu siguranță interesați.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe