OraNoua.ro
Publicat în 21 octombrie 2015, 17:39 / 485 elite & idei

Sorin Cîmpeanu: Anul 2015 a însemnat pentru cadrele didactice o creștere salarială totală de 26,78%; cu siguranță nu e suficient

Sorin Cîmpeanu: Anul 2015 a însemnat pentru cadrele didactice o creștere salarială totală de 26,78%; cu siguranță nu e suficient

Anul 2015 a însemnat pentru cadrele didactice din România o creștere salarială ce totalizează 26,78%, care însă nu este suficientă, iar pentru a spori calitatea educației este nevoie, în principal, de curriculum revizuit, de manuale școlare, de infrastructură școlară, dar mai ales de cadre didactice bine pregătite, consideră ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

„Anul 2015 a însemnat pentru cadrele didactice din România o creștere salarială ce totalizează 26,78%. Cu siguranță nu este suficient — și suntem conștienți de faptul că profesorii români se confruntă cu multe provocări care pot avea un impact negativ asupra dezvoltării lor profesionale.

Când spun profesorii români, mă refer la toți cei 345.000 de colegi care activează în domeniul educației în România”, a declarat luni Sorin Cîmpeanu, cu ocazia unei conferințe de presă la care au participat reprezentanți ai țărilor din Europa Centrală și de Est și zona Caucazului, afiliate la Comitetul Sindical European pentru Educație (ETUCE) și Internaționala Educației. Sorin Cîmpeanu consideră că este nevoie de investiții mai mari în materiale didactice adecvate, care să permită „strategii moderne de predare”.

„În acest sens, introducerea manualelor digitale înseamnă un pas important înainte, dar trebuie să ne concentrăm și pe formarea continuă care are implicații majore în calitatea actului didactic.

Credem astfel că, un mijloc cheie prin care se poate susține reforma curriculară în plină desfășurare în învățământul din România și calitatea educației în ansamblul ei este îmbunătățirea competențelor cadrelor didactice. Avem nevoie de curiculum revizuit, de manuale școlare, de infrastructură școlară.

Dar, chiar dacă avem toate aceste lucruri, fără cadre didactice bine pregătite rezultatele așteptate în domeniul educației vor întârzia să apară”, a mai spus Cîmpeanu.

Ministrul Educației a anunțat că, în ceea ce privește manualele pentru clasa a III-a și o parte din ‘restanțele’ pentru clasa II-a, a fost lansată o licitație pentru 126 de manuale. „Din 126 de manuale, s-au prezentat pentru a oferta edituri pentru 23 de manuale. Pentru 103 manuale nu s-a prezentat niciun ofertant. Din cele 23 de manuale ofertate, pentru patru s-au înregistrat oferte neconforme. Astfel, au rămas 19.

Din 19, nouă au înregistrat contestații. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) s-a pronunțat într-o primă fază, fără să dea câștig de cauză contestatarilor. În momentul de față, lucrurile se analizează la Curtea de Apel”, a subliniat ministrul Educației.

Acesta a adăugat că, până nu vor fi schimbate reglementările în ceea ce privește manualul școlar, „întotdeauna se vor întâmpla astfel de lucruri, pentru simplu motiv că nu poți obliga editurile să oferteze pentru acele loturi care nu prezintă suficient interes economic”.

Ultima ora:

ObservatorRobert Lupițu: Ursula von der Leyen și Keir Starmer au adoptat o declarație comună pentru întărirea cooperării strategice UE – Marea Britanie, inclusiv prin organizarea de summit-uri bilaterale

PoliticNicolae Ciucă, întâlnire cu reprezentanții comunităților evreiești din mai multe țări: România trebuie să fie patria tuturor cetăţenilor săi, indiferent de etnie, credinţă sau limbă

EconomieLucian Croitoru: Cum am pregătit noi viitoarea recesiune

ExternRobert Lupițu: Ursula von der Leyen și Keir Starmer au adoptat o declarație comună pentru întărirea cooperării strategice UE – Marea Britanie, inclusiv prin organizarea de summit-uri bilaterale

SocialLigia Deca promovează sportul în școli, cu ajutorul marilor campioni români

EvenimenteRadu Magdin va vorbi la Viitorul afacerilor de familie în România – Ediția a III-a, 03 octombrie 2024

EditorialAlexandru Grumaz: Europa, incapabilă să răspundă celor două crize – Ucraina și Orientul Mijlociu

CulturaCristina Popescu: Cultura. De la tradiție la societatea informațională



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe