Matei Bogdan
Publicat în 30 septembrie 2020, 14:25 / 121 elite & idei

Sorin Cucerai: Alegerile de acum, noua societate urbană și noile clivaje politice

Sorin Cucerai: Alegerile de acum, noua societate urbană și noile clivaje politice

Alegerile de acum, noua societate urbană și noile clivaje politice

Tot scriu de ceva vreme (cel puțin din 2019), cu date, despre faptul că societatea urbană (în special cea din urbanul mare) s-a schimbat semnificativ.

Schimbarea a devenit ireversibilă din 2010, semnificativă din 2015-2017 și majoritară din 2018/2019.

Perioada 2014-2016 a fost ultima în care, în urban, am avut un mix între generațiile pre-X, generația X și generația Y (milenialii), mix care a făcut posibilă și victoria lui Iohannis (X+Y), și victoria PSD (pre-X+X, de fapt cântecul de lebădă al generației active în anii 90). Din 2016 încoace, generația pre-X a devenit tot mai irelevantă, iar generația Y tot mai semnificativă.

Iar alegerile din 2020 sunt clar dominate de generația Y, cu valorile ei integral post-materiale. Cum generația/generațiile pre-X nu mai contează politic, generația X, cea care avea, în 1989, între 16 și 25 de ani, se scindează vizibil. O parte a ei, obosită de schimbările masive și constante cărora a trebuit să le facă față în ultimii 30 de ani, devine în mod vizibil din ce în ce mai conservatoare, când nu de-a dreptul reacționară. Oboseala psihică acumulată își spune cuvântul – și cum schimbările sociale, culturale și tehnologice devin tot mai rapide, conservatorismul acestei părți a generației X se transformă din ce în ce mai mult în reacționarism.

Cealaltă parte se regăsește în valorile generației Y (pentru că se consideră inițiatoarea acestor valori) și vede în generația Y aliatul strategic pentru misiunea cu care se consideră învestită încă din 1990 – aceea de a occidentaliza substanțial societatea românească și de a transforma România într-o democrație liberală avansată și solidă, indiscernabilă calitativ de democrațiile nordice, de exemplu.Partea asta din generația X și generația Y sunt deja majoritare politic în mediul urban (și mai ales în urbanul mare). Iar din 2024 va deveni semnificativă politic și generația Z, un fel de generație Y 2.0, așa cum se vede acum în mișcările BLM sau Extinction Rebellion, de exemplu. Practic la alegerile din 2024 societatea românească urbană (și mai ales cea din urbanul mare) va fi, pentru prima oară în istoria României, absolut sincronă cu societatea urbană din democrațiile avansate – și visul din 1990 al părții neconservatoare a generației X va începe să devină realitate.

Am tot scris despre faptul că partidele mainstream românești – în principal PSD și PNL – sunt incapabile să reprezinte politic această nouă societate urbană. Sunt partide rămase mult în urma societății. În consecință, USR va domina din ce în ce mai apăsat mediul urban.PSD, centrat pe electoratul rural din geneația/generațiile pre-X, va deveni nesemnificativ. Clivajul principal va fi cel dintre USR, ca partid preponderent urban, reprezentând partea neconservatoare a generației X, generația Y și generația Z – și PNL, ca principal partid rural.Electoratul PNL va fi compus din ce în ce mai mult din partea conservatoare ș reacționară a generației X și din electoratul rural de vârstă medie și ridicată. Asta, firește, dacă actualele partide mainstream rămân pe actuala lor traiectorie și nu se reinventează dramatic.

Despre toate astea am tot scris din 2019 încoace – repet, cu date. Și nimic din ce s-a întâmplat la actualele alegeri locale nu mă infirmă. Dimpotrivă.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe