Matei Bogdan
Publicat în 8 februarie 2023, 19:45 / 99 elite & idei

Sorin Cucerai: De ce are România un scor mai mic în Democracy Index decât Ungaria, Polonia și Tailanda?

Sorin Cucerai: De ce are România un scor mai mic în Democracy Index decât Ungaria, Polonia și Tailanda?

La prima vedere, ceva pare foarte greșit. România e clar mai democratică decât Ungaria și Polonia (sau Tailanda): alegerile sunt libere și corecte, libertatea de exprimare e bine protejată, presa e mult mai liberă decât în Ungaria și Polonia, nimeni nu te arestează dacă înjuri guvernul șamd. Și atunci?

Democracy Index măsoară democrația pe 5 dimensiuni:

– Electoral process and pluralism (unde se uită la libertatea alegerilor generale și locale, la tratament egal pentru partidele competitoare, la finanțarea partidelor, la libertatea de asociere șamd);

– Functioning of government (unde se uită la supremația parlamentului în raport cu celelalte puteri, la checks and balances, la influențe externe sau interne asupra guvernului, la încrederea în guvern și în partide șamd);

– Political participation (unde se uită la prezența la vot, la procentul de femei în parlament, la procentul cetățenilor care sunt membri în partide și în organizații ale societății civile, la interesul față de politică, la disponibilitatea cetățenilor de a lua parte la proteste șamd);

– Political culture (unde se uită la gradul de consens social necesar funcționării unei democrații, la procentul celor care își doresc un lider de mână forte, o guvernare a experților sau o dictatură militară, la separarea statului de biserică șamd);

– și, în fine, civil liberties (unde se uită la libertatea presei, la libertatea de exprimare, la libertatea de a protesta, la accesul la internet neîngrădit de guvern, la independența justiției, la măsura în care cetățenii își pot exercita libertățile personale – cu accent pe egalitatea de gen, libertatea de călătorie și accesul liber la educație – la nivelul de discriminare șamd).

Fiecare țară măsurată primește un scor la fiecare dintre dimensiunile astea, după care se face media între ele și se obține scorul general.

La electoral process and pluralism, România are scorul de 9,17. Polonia tot 9, 17, Ungaria 8,33 și Tailanda 7,42.

La functioning of government România obține un scor de 6,43. Ungaria are 6, 79, Polonia 6,07 și Tailanda tot 6,07.

La civil liberties scorul României este 7,35. Polonia are 7,06, Ungaria 6,76 și Tailanda 5,88.

Dacă astea ar fi singurele dimensiuni măsurate, scorul general al României ar fi clar mai mare decât cel al Poloniei, al Ungariei și al Tailandei.

Doar că la political participation România are un scor de 5,56. Tailanda are 8,33, Polonia 6,67 și Ungaria 4,44.

La political culture, România are scorul de 3,75. Ungaria are 6,88, Polonia 6,25 și Tailanda 5,63.

Când sunt luate în calcul și astea două dimensiuni, scorul general al României scade sub cel al Poloniei, al Tailandei și al Ungariei.

De exemplu, aproape 73% dintre români cred că e bine sau foarte bine să avem un lider puternic, care să nu dea prea mulți bani pe parlament sau pe alegeri. Doar 21% dintre maghiari și 16% dintre polonezi cred asta.

75% dintre români cred că e bine sau foarte bine să fim guvernați de experți, nu de politicieni. La fel cred 70% dintre maghiari și 59% dintre polonezi.

28% dintre români (procentul e enorm!) cred că e bine sau foarte bine să fim guvernați de armată, prin contrast cu 19% dintre polonezi și 6% dintre maghiari.

În fine, doar 29% dintre români sunt interesați de chestiunile politice, spre deosebire de 42% dintre polonezi și 44% dintre maghiari. Interesul cetățenilor față de politică e semnificativ mai ridicat în democrațiile avansate: 70% în Norvegia, 60% în UK, 59% în Danemarca și Suedia. 

Pe scurt, avem o cultură democratică extrem de precară. Chiar dacă nici maghiarii, nici polonezii nu sunt neapărat lumini – vezi procentul extrem de ridicat de susținere a tehnocrației – cultura lor democratică e mult peste a noastră. 

Iar la participare politică stăm cam la fel: românii nu dau buzna să se înscrie în partide sau în ONG-uri, și nici să participe la proteste.

Una peste alta, avem o societate apatică și fără mari instincte/reflexe/credințe democratice. Ceea ce e deprimant.

Prin urmare, din punct de vedere instituțional România e semnificativ mai democratică decât Polonia, Tailanda și Ungaria. Dacă ne-am uita doar la pluralism și procese electorale, la funcționarea guvernului și la libertățile civile, n-am fi nici pe departe cea mai precară democrație din UE. Am fi, evident, tot prin partea de jos a clasamentului, dar în niciun caz ultimii.

Ce ne trage (mult) în jos e apatia socială și cultura democratică precară. Eu unul cred că e foarte bine că Democracy Index include și dimensiunile astea: pentru sănătatea democrației, fondul social contează la fel de mult ca practica instituțională. Iar când includem și dimensiunile astea, România arată mai degrabă rău.

Ca să închei: într-un sens, e evident adevărat că România e o țară mai democratică astăzi decât Polonia, Ungaria sau Tailanda. În celălalt sens, care văd că e oarecum contraintuitiv pentru mulți, ce spune Democracy Index e perfect adevărat: suntem sub Polonia, Tailanda și Ungaria.

Ultima ora:

ObservatorMihai Sebe, Oana Mocanu, Eliza Vaș, Alina Bârgăoanu, Ciprian Stănescu: Online Public Debate – “Climate Change and the Future of Europe”, June 14

PoliticLuca Niculescu: Prezență foarte activă a României la Conferința ministerială a OCDE

EconomieDaniel Dăianu, despre situația gravă din învățământ. Sunt sau nu sunt bani pentru profesori

ExternMarco Badea: Despre distrugerea barajului Nova Kahovka din sudul Ucrainei

SocialRadu Burnete: Guvernul are o dilemă în privința educației și a profesorilor

EvenimenteMihai Sebe, Oana Mocanu, Eliza Vaș, Alina Bârgăoanu, Ciprian Stănescu: Online Public Debate – “Climate Change and the Future of Europe”, June 14

CulturaManuela Catrina: 5 iunie – ziua învățătorului, ziua în care s-a născut Gheorghe Lazăr

EditorialAlexandra Gătej: De ce iubește atât de tare Charles al III-lea Ardealul. Regele Verde în Transilvania sau plăcerile simple ale unui om mare



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe