OraNoua.ro
Publicat în 21 septembrie 2016, 17:57 / 911 elite & idei

Claudiu Craciun și Sorin Cucerai printre fondatorii Demos: A fost lansată platforma civico-politică ‘Democrație și Solidaritate – Demos’

Claudiu Craciun și Sorin Cucerai printre fondatorii Demos: A fost lansată platforma civico-politică ‘Democrație și Solidaritate – Demos’

Platforma civico-politică ”Democrație și Solidaritate – Demos” a fost lansată, joi, inițiatorii – reprezentanți ai societății civile – propunându-și ca, în viitor, aceasta să devină partid politic.

Potrivit inițiatorilor, obiectivele acestei platforme sunt depășirea tensiunilor politice sterile care maschează lupta pentru putere; reducerea drastică a sărăciei, inegalităților și privilegiilor; trecerea la un model economic centrat pe producție și inovație; accesul la educație, sănătate, cultură, protecția mediului să fie priorități ale guvernării.

Claudiu Crăciun, lector universitar, unul dintre inițiatori, a precizat, într-o conferință de presă, că a depus, la sfâșitul lunii iunie, actele la tribunal pentru înființarea Partidului Democrației și Solidarității Demos.

„Mulți dintre cei care sunt aici sunt implicați în viața publică din România, în societatea civilă, și încercăm prin această construcție civico-politică să aducem o serie de idei din această zonă, să aducem energie în spațiul politic. Am fost adeptul liberalizării accesului la viața politică, înființării de partide mai ușor, schimbării sistemului electoral. Cred că este momentul să aducem și conținut, să aducem și oferte pentru cetățeni pentru a se implica”, a spus Claudiu Crăciun.

El a precizat că, în următoarea perioadă, inițiatorii acestei platforme vor începe o serie de dezbateri, în principal organizate în afara Bucureștiului, „pentru a lua pulsul, pentru a vedea care sunt problemele”.

„Noi asta încercăm să facem: să împiedicăm rupturile din societatea românească între cei care au putere și cei care nu au putere, între cei care au resurse și cei care nu au resurse”, a adăugat acesta.

Andrei Țăranu, conferențiar universitar, a arătat că este puțin probabil ca Demos să aibă candidați la alegerile parlamentare din decembrie.

„Ceea ce își propune Demos este să aducă mai multă democrație, să aducă mai mult interes al cetățeanului față de viața publică, lucrul acesta nu se poate realiza decât prin mai multă incluziune a cetățenilor în viața socială și politică din România”, a arătat Țăranu, un alt inițiator.

Și Camil Pârvu, care se numără printre inițiatori, a precizat că se va pune accentul pe problematica socială, alături de cea a mediului.

„Anunțăm un manifest al unei platforme pe care o susținem în anii care urmează. Suntem interesați să facem o serie întreagă de completări la tipul de reprezentare politică pe care o avem astăzi, care este o reprezentare profund deficitară. Vom pune accent serios pe problematica socială, alături de cea a mediului”, a spus Pârvu, conferențiar universitar.

Dan Bărbulescu, activist pentru protecția mediului, a susținut că Demos își propune „să împingă teme curajoase de protecția mediului acolo unde se fac politici și să gândească acest domeniu prioritar pe termen lung”.

Ultima ora:

ObservatorMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

PoliticMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

EconomieCristian Popa: La mulți ani, National Bank of Romania! Sunt onorat să fac parte din istoria ta!

ExternIulian Chifu: Blestemul liderilor încastrați în politicile de război. Cazurile Putin și Netanyahu

SocialCsibi Magor: Cel mai mic task ne poate încărca în momentele în care înțelegem sensul acțiunilor noastre

EvenimenteVictor Vevera, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

EditorialAlexandru Grumaz: Teoria Dominoului

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, Tudor Giurgiu (sezonul 3, episodul 30)Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe