Matei Bogdan
Publicat în 28 aprilie 2021, 17:44 / 108 elite & idei

Sorin Cucerai: Statistici de pandemie

Sorin Cucerai: Statistici de pandemie

Statistici de pandemie
57% dintre români sunt nemulțumiți de măsurile luate de guvern pentru combaterea pandemiei. Tot 57% sunt, în schimb, mulțumiți de măsurile luate de UE.
Pandemia a afectat serios dpdv financiar 62% dintre români (doar 36% estimează că nu au fost afectați). Ați zice că lucrurile stau probabil la fel peste tot în Uniune, dar vă înșelați. Doar 14% dintre olandezi, 19% dintre danezi, 20% dintre germani, 23% dintre suedezi, 24% dintre finlandezi, 29% dintre luxemburghezi și 33% dintre francezi au fost serios afectați financiar de pandemie.
Asta sugerează că economiile din statele respective au o structură diferită de cea românească, în sensul că sunt semnificativ mai automatizate și mai digitalizate, depinzând într-o mai mică măsură de interacțiuni fizice. Italienii și spaniolii, care-s cam ca noi (doar că mai bogați), au fost afectați aproximativ la fel ca noi: 62% dintre italieni se declară serios afectați financiar – și la fel se declară 52% dintre spanioli.
60% dintre români consideră totuși că restricțiile impuse de guvern pentru a combate pandemia sunt justificate – dar suntem departe de suedezi (90%), de irlandezi (88%), de finlandezi (87%), de olandezi (86%), de germani și danezi (84%), sau de estonieni (81%). Suntem departe chiar și de italieni (77%) și de spanioli (75%).
67% dintre român cred că vaccinurile anti-covid au fost dezvoltate, testate și autorizate prea rapid pentru a fi sigure. Mai vaccino-sceptici decât noi nu sunt decât ciprioții (81%), croații (77%), maghiarii (72%) și grecii (70%). Cei mai încrezători în vaccin sunt danezii și olandezii (72% dintre ei resping teza vaccino-sceptică), urmați de irlandezi (69%), de finlandezi (65%) și de belgieni (62%).
Cu toate astea, 65% dintre români cred că vaccinul reprezintă singura modalitate de a pune capăt pandemiei.
Însă, chiar și așa, dacă ar avea acces imediat la vaccin, 23% dintre români s-ar vaccina imediat, 23% s-ar vaccina mai târziu în cursul anului 2021, 36% ar amâna și mai mult vaccinarea, iar 16% nu s-ar vaccina deloc.
Cei mai pro-vaccin sunt irlandezii (74% dintre ei s-ar vaccina imediat), urmați de danezi (73%), de suedezi (71%) și de olandezi (68%).
Sursa: Standard Eurobarometer 94 (Fieldwork: February-March 2021)

Ultima ora:

ObservatorBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieDaniel Dăianu: Chestiunea Energiei şi bugetul public

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe