Matei Bogdan
Publicat în 31 martie 2021, 12:35 / 101 elite & idei

Sorin Cucerai: Sunt în profund dezacord cu cei care protestează acum, și în România și în alte țări – din foarte multe motive

Sorin Cucerai: Sunt în profund dezacord cu cei care protestează acum, și în România și în alte țări – din foarte multe motive

Sunt în profund dezacord cu cei care protestează acum, și în România și în alte țări – din foarte multe motive. Pe unele le-am mai povestit. Dar:

  1. În chestiunea combaterii pandemiei, toate guvernele, inclusiv cele din democrațiile avansate, au preferat să ia măsuri mai degrabă de tip autoritar.

În România, unde autoritarismul e regula, cu atât mai mult.

  1. Măsurile nu au fost luate cu consultarea cetățenilor, eventual prin consultări cât mai ample, care să țină cont de cât mai multe cazuri particulare – ci prin decizie guvernamentală adusă la cunoștința oamenilor, care nu au avut niciun cuvânt de spus.

E mai simplu așa (mai ales într-o situație de urgență)? Evident, da. E mai eficient? Nu cred. Slăbirea standardelor democratice are, pe termen lung, efecte mai nocive decât nocivitatea pe termen scurt cauzată de lentoarea crescută a deciziilor (atunci când recurgi la consultări).

Explozia de fake news și de teorii conspiraționiste e doar unul dintre efectele nocive pe termen lung – cu atât mai mult cu cât periclitează încercările guvernanților de a salva vieți.

  1. Nu doar că nu au avut loc consultări și dezbateri, dar în România nu au avut și nu au loc nici măcar conferințe de presă, în care guvernanții să răspundă la întrebări incomode.

Comunicarea a fost lăsată pe mâna ministerului de interne, adică a milițienilor. Ni se dau ordine. Faptul că unii (mulți?) dintre noi le înțelegem rostul e irelevant. Ce e relevant e că într-o democrație nu e deloc normal ca cetățenilor să li se dea ordine.

  1. Empatia față de cei afectați direct și dur de restricții e zero. Iar măsurile de susținere a lor, în România cel puțin, tot zero sunt.

Cât privește bunăstarea noastră emoțională, și a celor care acceptăm restricțiile și a celor care protestează – pare că nimeni nu s-a gândit la ea, nici măcar după un an de pandemie. La război ca la război, cum ar veni – mai ales într-o țară în care nici măcar soldații întorși din teatrele de operațiuni nu au voie să sufere, oficial, de PTSD sau de alte dezechilibre.

În particular, metafora războiului (împotriva virusului) e prost aleasă – și devine pe zi ce trece aproape la fel de nocivă ca virusul însuși. Fiindcă nu, nu suntem într-un război, ci într-o cursă pentru salvarea cât mai multor vieți – și ale celor afectați de virus, și ale celorlalți. Miza noastră fundamentală e viața, nu moartea (așa cum e într-un război). Și dacă viața e miza, atunci metaforele ar trebui să fie altele.

  1. Înțeleg că autoritarismul pare simplu și eficient. Mai simplu și mai eficient decât democrația. Asta e și teza Chinei, de exemplu, când își promovează tipul de regim.

Numai că lucrurile nu stau și n-au stat niciodată așa. Pe termen mediu și lung, democrația e cu mult mai eficientă decât orice autoritarism.

Am introdus autoritarismul ca mod de guvernare după 11 septembrie. Și, în loc să înțelegem că aia a fost o greșeală strategică, una care a slăbit semnificativ democrațiile și a dat apă la moară noului val de autoritarism și de populism, facem exact aceeași greșeală în cazul combaterii pandemiei.

Poate ne oprim, zic.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe