Adriana
Publicat în 7 noiembrie 2012, 12:55 / 137 elite & idei

Sorin Mindrutescu: Economia Romaniei trebuie sa devina mai competitiva pe scena globala

Sorin Mindrutescu: Economia Romaniei trebuie sa devina mai competitiva pe scena globala
+ Observator

Economia Romaniei trebuie sa devina mai competitiva pe scena globala, o astfel de performanta putand aduce numeroase beneficii, inclusiv un standard de viata mai bun pentru cetatenii romani si o profitabilitate superioara a companiilor, a declarat joi Sorin Mandrutescu, presedintele Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham Romania), cu ocazia prezentarii Raportului ‘Prioritati pentru Romania’.
‘Pentru cresterea competitivitatii economiei pe scena globala, Romania are nevoie de o strategie viabila, dezvoltata pe axe prioritare, capabila sa genereze efecte economice pozitive pe termen lung. De asemenea, este necesara mentinerea cotei unice de impozitare, in paralel cu modernizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), cresterea nivelului de absorbtie a fondurilor europene pentru exercitiul financiar 2014-2020, dar si dezvoltarea infrastructurii si a pietelor de capital’, a afirmat Sorin Mandrutescu. Potrivit acestuia, Romania trebuie sa-si dezvolte capacitatea de negociere si sa pregateasca argumente solide pentru a-si sustine eficient pozitia in dialogul cu Uniunea Europeana. ‘Avem nevoie de un sistem institutional coerent pentru absorbtia fondurilor europene, care sa includa structura Programelor Operationale, responsabilitatea si coordonarea, dar si sistemele de control. Speram ca raportul pe care l-an intocmit va fi acceptat de catre autoritati ca un element de referinta in procesul de elaborare a politicilor publice’, a mai spus presedintele AmCham Romania. In ceea ce priveste lupta anticoruptie, raportul precizeaza ca eforturile Romaniei de a moderniza legislatia penala pentru eradicarea coruptiei trebuie sprijinite in continuare, prin actiuni mai eficiente de aplicare a legii. Referitor la regimul fiscal, AmCham Romania recomanda mentinerea cotei unice de impozitare, eliminarea tuturor impozitelor si taxelor care denatureaza acest sistem, dar si reducerea parafiscalitatii. ‘In sectorul pietelor de capital, pledam pentru proiectarea unei strategii pe termen mediu-lung pentru piata de capital romaneasca, prin infiintarea unui birou in subordinea directa a premierului, birou care ar urma sa fie condus de un bancher de investitii senior, in paralel cu accelerarea listarii la bursa a companiilor de stat, ca parte a procesului de privatizare’, a precizat Sorin Mandrutescu. AmCham Romania reprezinta 300 de membri – companii americane, internationale si locale, cu investitii totale de peste 10 miliarde de dolari SUA si aproximativ 200.000 de locuri de munca create.

Articol publicat pe http://www.doingbusiness.ro/ro

 

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe