OraNoua.ro
Publicat în 21 octombrie 2015, 18:35 / 235 elite & idei

Sorin Moisa: Conferinta „TTIP – Romania’s Voice”, eveniment-cheie pentru rolul Romaniei in acordul comercial negociat de UE si Statele Unite, l-a adus vineri la Bucuresti pe comisarul european pentru Comert si pe ambasadorul SUA la UE

Sorin Moisa: Conferinta „TTIP – Romania’s Voice”, eveniment-cheie pentru rolul Romaniei in acordul comercial negociat de UE si Statele Unite, l-a adus vineri la Bucuresti pe comisarul european pentru Comert si pe ambasadorul SUA la UE

Conferinta „TTIP: Romania’s Voice”, eveniment-cheie pentru rolul Romaniei in asa-numita „negociere a secolului” – acordul comercial negociat intre cei doi giganti ai economiei mondiale, Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii: Parteneriatul Trans-Atlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) –  a avut loc vineri la Bucuresti, printre invitati numarandu-se comisarul european pentru Comert,  Cecilia Malmstrom, si Anthony Luzzatto Gardner, ambasadorul Statelor Unite la Uniunea Europeana. Evenimentul a fost organizat de europarlamentarul PSD Sorin Moisa, membru al Comisiei de Comert International a Parlamentului European, informeaza organizatorii, intr-un comunicat citat de Hotnews.

Eurodeputatul Sorin Moisa a prezentat, in cadrul conferintei internationale, cerintele si asteptarile economiei si societatii civile romanesti cu privire la TTIP, inmanand un raport in acest sens comisarului european Cecilia Malmstrom, invitatul de onoare al conferintei. De asemenea, ministrul de Externe Bogdan Aurescu s-a adresat celor peste 250 de participanti din partea Guvernului.

Alti invitati ai conferintei: negociatorul sef al Uniunii Europene, Ignacio Garcia Bercero, secretarul General al confederatiei europene a fermierilor si cooperativelor agricole (COPA-COGECA), Pekka Pesonen, presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, directorul pentru Afaceri Externe, Politici de Comert si Controlul Exporturilor in echivalentul britanic al ministerului Economiei, Chris Barton, si reprezentanti ai patronatelor, sindicatelor, societatii civile si multi antreprenori romani care exporta in SUA sau sunt afectati de TTIP.

„Astept cu nerabdare sa discut cele mai recente evolutii ale negocierilor TTIP la Bucuresti. Avem nevoie de o dezbatere deschisa si aprofundata in legatura cu acest acord, si acest eveniment va oferi un forum excelent pentru schimbul de opinii. Voi vorbi despre ideile aflate la baza tratativelor si despre cum evolueaza negocierile. Astept de asemenea cu nerabdare sa primesc sugestiile valoroase ale participantilor despre prioritatile, preocuparile si ideile lor”, a declarat comisarul european Cecilia Malmstrom, inaintea participarii la conferinta.

„Aceasta conferinta reprezinta un moment de normalitate europeana si demnitate nationala: Bruxelles-ul vine sa asculte vocea Romaniei, economie si societate, la ea acasa. Lista de prioritati ale economiei romanesti cuprinde peste 30 de cerinte care sa inlesneasca accesul firmelor romanesti pe piata americana, cateva cerinte defensive, pentru industrii pe care trebuie sa le protejam, respectiv sase puncte sociale si de mediu, reflectand in principal opinia sindicatelor si a societatii civile. Sa va dau doar cateva exemple: dorim eliminarea completa a tarifelor vamale americane la incaltaminte si la produse ceramice, dorim liberalizarea completa a pietei energiei intre SUA si Europa, dorim ca Romania sa aiba acces deplin la tehnologii americane de ultima generatie, dorim conditii care sa imbunatateasca accesul reciproc pe piata medicamentelor generice, dorim armonizarea standardelor in industria auto pentru a putea exporta mai mult in SUA, dar dorim si sa ne protejam industria avicola atata vreme cat suntem convinsi ca standardele europene pe care producatorii nostri trebuie sa le respecte sunt mai stringente si costisitoare decat cele americane”, declara europarlamentarul roman Sorin Moisa.

In cadrul conferintei au fost prezentate si zece povesti de succes din economia romaneasca, selectate dintre firmele care au participat la consultarea nationala, respectiv doua povesti de succes sectoriale. De asemenea, in afara salii de conferinta a fost organizata o mica expozitie de catre IMM-uri romanesti prezente sau cu potential real de prezenta pe piata SUA, vizitate de oaspetii straini.

Mai multe detalii despre eveniment la http://www.ttip-romania.ro .

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe