Victor Grigorescu, Sorin Moisa: Centrul Român al Energiei – Romanian Energy Day 2016
BRUXELLES, 25 mai 2016: A cincea ediție a Conferinței Internaţionale “ROMANIAN ENERGY DAY” organizată de Centrul Român al Energiei (CRE) s-a desfăsurat sub titlul “Regional and European Values for Sustainable Energy in Central-Eastern Europe” în Parlamentul European, marcând cinci ani de activitate a asociației în consolidarea dimensiunii europene a sectorului energetic românesc.
Cu sprijinul membrilor săi, a Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană şi a europarlamentarilor Sorin MOISĂ şi Adina-Ioana VĂLEAN, cea de-a cincea ediție a “Romanian ENERGY DAY” s-a bucurat de intervenția Comisarului European pentru Schimbări Climatice şi Energie, Miguel ARIAS CAÑETE şi a Secretarului de Stat în Ministerul Energiei, Cristian BUŞU, care s-au adresat unei audienţe de peste 130 de experţi şi promotori ai energeticii românesti şi europene.
„Incă din 2011, Centrul Român al Energiei s-a aflat în mijlocul dezbaterilor pe problematica tranziției energetice la nivel european, concentrându-se pe regiunea Centrală şi de Est. Datorită expertizei Membrilor CRE care operează atât la nivel național, cât şi regional, am adus o plus-valoare consultărilor pe tematici naționale şi europene în domeniul energetic. Anul acesta, țintim mai sus. Obiectivul conferinţei este de a alinia cele două procese paralele din Bucureşti şi din Bruxelles pe tema Strategiei Energetice a României, şi respectiv, a Uniunii Energetice”, a declarat în deschidere Corneliu BODEA,Preşedintele Centrului Român al Energiei.
În sesiunea dedicată discursurilor de deschidere, europarlamentarul S&D Sorin MOISĂ, Membru în Comisia de Industrie şi Energie a Parlamentului European şi gazdă a evenimentului, a declarat că „România nu se află la periferia deciziilor. Trebuie să ne provocăm status quo-ul, însă nu trebuie să ne fie frică de piaţa europeană, iar în următoarele luni şi ani trebuie să avem o voce mai puternică în Bruxelles.”
“Mă bucur că astăzi, reprezentanti importanti ai industriei energetice românești participă la o dezbatere la nivel înalt cu comisarului Cañete. Sunt convinsă că schimburi de informații precum acestea, vor aplica modificările necesare pentru a asigura competitivitatea în Europa Centrală şi de Est”, a declarat Adina VĂLEAN, Vice-Preşedinte al Parlamentului European, Membru în Comisia de Industrie şi Energie a Parlamentului European şi gazdă a evenimentului.
Niculae HAVRILEȚ, Preşedintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi Radu DUDĂU, Consilier al Ministrului Energieiînsărcinat cu Strategia Energetică Națională au deschis Sesiunea I de lucru a conferinţei şi au abordat Răspunsul Politicii Regionale la Legislaţia Noului Design al Pieţei Energiei.
“Prioritatea noastră pentru anul prezent este creşterea eficienţei şi armonizarea legislaţiei”, a declarat Preşedintele ANRE. Radu DUDĂU a adus argumente în completare:“În noiembrie 2015, noul Guvern a reluat procesul de revizuire pornit în 2014 şi ne dorim o nouă stategie energetică, pentru o viziune care să includă anii viitori până în 2030, chiar 2050. Sprijinim investiţiile privind eficienţa energetică şi ne dorim decarbonizarea în domeniul energiei cât mai mult. Pe 15 septembrie vom avea documentul final.”
Reprezentanţi la nivel decizional ai companiilor membre ale Centrului Român al Energiei şi experţi din companii de consultanţă şi asociaţii energetice active la nivel naţional şi European au dezbătut Impactul asupra Industriei de Electricitate.
Sesiunea a doua de lucru a conferinţei sub titlul “Coridoarele de Infrastructură Durabilă în Europa Centrală şi de Est”, a debutat cu o discuţie asemănătoare din perspectiva industriei de Petrol şi Gaze Naturale. Panelul a fost urmat de intervenţia Secretarului de Stat în Ministerul Energiei,Cristian BUŞU, care a luat cuvântul în numele Ministrului Energiei Victor Grigorescu şi a insistat asupra faptului că “România este un actor activ în cadrul dezbaterii privind sectorul energetic. UE nu ar trebui să fie despre învingători şi perdanţi, ci despre cooperare. România poate să asigure stabilitate în regiune.”
Încheind seria de intervenţii la nivel înalt, Comisarul European pentru Schimbări Climatice şi Energie, Miguel ARIAS CAÑETE a confirmat faptul că “România este un exemplu despre cum putem asigura securitatea în zonă, iar adoptarea pachetului privind securitatea energetică de către Romania stabileşte securitatea energetică regională ca subiect principal al politicilor naţionale. Acest eveniment arată cât de important este ca România să îndeplinească obiectivele noastre în materie de energie, deoarece, cu poziţia sa strategică, România are şansa de a fi un lider european în sectorul energetic. Pentru mine, România este un exemplu despre cum ne putem atinge obiectivele în zona estică.”
În cuvântul final, atât Preşedintele Centrului Român al Energiei, Corneliu BODEA, cât și cele două gazde, europarlamentarii Sorin MOISĂ şi Adina VĂLEAN, au reiterat importanţa rolului de platforma asociativă asumat de Centrul Român al Energiei şi al expertizei membrilor săi, esențiale în reprezentarea intereselor sectorului energetic românesc la Bruxelles şi la Bucureşti.
Ultima ora:
ObservatorRobert Lupițu: Ursula von der Leyen și Keir Starmer au adoptat o declarație comună pentru întărirea cooperării strategice UE – Marea Britanie, inclusiv prin organizarea de summit-uri bilaterale
PoliticNicolae Ciucă, întâlnire cu reprezentanții comunităților evreiești din mai multe țări: România trebuie să fie patria tuturor cetăţenilor săi, indiferent de etnie, credinţă sau limbă
EconomieLucian Croitoru: Cum am pregătit noi viitoarea recesiune
ExternRobert Lupițu: Ursula von der Leyen și Keir Starmer au adoptat o declarație comună pentru întărirea cooperării strategice UE – Marea Britanie, inclusiv prin organizarea de summit-uri bilaterale
SocialLigia Deca promovează sportul în școli, cu ajutorul marilor campioni români
EvenimenteRadu Magdin va vorbi la Viitorul afacerilor de familie în România – Ediția a III-a, 03 octombrie 2024
EditorialAlexandru Grumaz: Europa, incapabilă să răspundă celor două crize – Ucraina și Orientul Mijlociu
CulturaCristina Popescu: Cultura. De la tradiție la societatea informațională
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe