Matei Bogdan
Publicat în 20 ianuarie 2021, 17:56 / 169 elite & idei

Steven van Groningen: Când pasiunea pentru cifre şi cea pentru litere fac front comun

Steven van Groningen: Când pasiunea pentru cifre şi cea pentru litere fac front comun

A lăsat Olanda pentru a face carieră în România, este unul dintre cei mai admiraţi executivi din mediul de business local şi conduce a şasea bancă din piaţa locală după valoarea activelor. Din acest rol, Steven van Groningen, preşedinte şi CEO al Raiffeisen Bank, a găsit o cale de a face punte între tabelele cu cifre, care îi ocupă programul zilnic, şi paginile pline de litere, pe care le scrie sau le citeşte în dimineţile de weekend şi în serile târzii.

Exceptând bankingul, practicat în familia sa de generaţii, Steven van Groningen, unul dintre cei mai apreciaţi bancheri din businessul românesc, clasat pe poziţia 35 în cel mai recent top al celor mai admiraţi CEO din România realizat de Business Magazin, are o listă de pasiuni pe cât de lungă, pe atât de diversă. Fost canotor de performanţă, reprezentant al Ţărilor de Jos în proba de canotaj la Jocurile Olimpice de vară din 1984 şi la mai multe Campionate Mondiale de Canotaj, pasiune pe care o împărtăşeşte cu soţia sa, campioana olimpică Valeria Răcilă, executivul îşi dedică timpul şi picturii, scrisului (are un blog), actelor caritabile şi, nu în ultimul rând, lecturii.

„Am prostul obicei de a citi mai multe cărţi în acelaşi timp. Am mai multe cărţi începute, dar neterminate, iar pe unele nici nu le mai găsesc. Cititul mă relaxează în general, indiferent de carte. Intru în altă lume. Când încep o carte nouă o fac în funcţie de starea mea de spirit din acel moment. Îmi place să citesc seara, când este linişte, dar problema mea este că adorm destul de repede. Şi în weekend de dimineaţă este un moment bun, când pot citi în linişte sau pot pune muzică”, îşi descrie executivul rutina literară. Iar perioada cea mai propice pentru lectură este, în opinia sa, cea a sărbătorilor de iarnă, „cu linişte, pomul de Crăciun, foc în cămin şi copiii acasă”.

Dintre cele mai recente lecturi cu care s-a delectat aminteşte „The Hidden Life of Trees” de Peter Wohlleben şi „Range” de David Epstein, pe care le recomandă cu căldură, alături de „Identity” de Francis Fukuyama şi „Vrijheid voor Gevorderden” („Libertatea pentru Avansaţi”) de Paul Teule – „o carte care se focusează pe conceptul de libertate”.

Executivul se autodescrie drept un cititor pasionat, deopotrivă de literatura fiction şi non-fiction. „Adesea mă bazez pe recomandări, poate dintr-un articol din FT sau The Economist, poate recomandarea unui prieten sau coleg. Se mai întâmplă să intru într-o librărie şi să plec de acolo cu un braţ plin de cărţi.”

Cărţi specifice industriei bancare spune că nu prea citeşte, dar că a citit, în schimb, multe cărţi despre criza financiară, cum ar fi „House of Debt” a economiştilor Atif Mian şi Amir Sufi, „Too Big to Fail”, scrisă de Andrew Ross Sorkin, alături de „The Big Short” şi „Boomerang”, de Michael Lewis, pe care le descrie ca fiind „intersante si utile”. În general preferă însă literatura sau cărţile de interes general, considerând că din fiecare carte pe care a citit-o a învăţat ceva.

Printre scriitorii care l-au fascinat în copilărie se numără Enid Blyton şi Astrid Lindgren, cititul fiind una dintre pasiunile sale încă din acei ani. „Mă «certam» cu mama mea seara, să închid lumina şi să mă culc. Era o negociere continuă la noi în casă, seara, ba pentru «încă o pagină, te rog», ba pentru «până termin capitolul», povesteşte el.

Experienţa de a lua masa cu un scriitor spune că a trăit-o deja cu ocazia vizitei în România a lui James Robinson, coautorul cărţii „Why Nations Fail”. „Chiar dacă există cercetări multiple în domeniu şi ştim exact «Why Nations Fail», asta nu înseamnă că devine mai uşor să schimbăm lucrurile spre mai bine. Cam asta a fost concluzia discuţiei cu James Robinson atunci”, îşi aminteşte el.

La întrebarea «Care a fost cartea cu cel mai puternic impact asupra dvs.?», bancherul crede că este imposibil de răspuns. „Fiecare are un impact într-un anume fel. Îmi aduc aminte de povestea unui scriitor olandez care îşi organiza cărţile în ordinea în care le citise, cred că o facea în ideea că fiecare are un impact asupra ta şi atunci contează ordinea în care le citeşti. Un impact colectiv al cărţilor pe care le-am citit este, poate, că am realizat câtă suferinţă a stat la baza evoluţiei noastre, a omenirii. Putem să fim mulţumiţi de progres şi unde am reuşit să ajungem, dar să nu uităm şi să nu luăm lucrurile ca şi cum ni s-ar fi cuvenit. Cărţile citite, adaugă executivul, l-au afectat, l-au schimbat, l-au dezvoltat ca om şi au avut o mare influenţă asupra modului în care îşi trăieşte viaţa, inclusiv cea profesională.

Legat de obiceiul de lectură al angajaţilor companiei pe care o conduce, executivul spune: „Mi-e greu sa imi imaginez cum cineva se poate dezvolta fără să citească măcar din când în când o carte bună”.

În opinia lui van Groningen, un antreprenor sau om de business ar trebui să aibă multe cărţi în bibliotecă, iar cartea care, cu siguranţă, nu trebuie să lipsească, este „The Constant Choice” de Peter Georgescu.

În privinţa procesului de digitalizare a cărţilor, şeful Raiffeisen consideră că pe viitor cărţile tipărite vor rămâne pe piaţă. „Digitalizarea va impulsiona mai mult sistemul de «print on demand» şi nu ar fi rău dacă putem comanda şi cărţi tipărite care sunt «out of print». Experienţa de a citi o carte tipărită pentru mine rămâne diferită de experienţa digitală. Poate e aceeaşi diferenţă ca atunci când vizionăm un film la televizor sau îl vedem la cinema, ori o fotografie văzută pe un ecran sau tipărită aşa cum trebuie.”

www.businessmagazin.ro

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe