OraNoua.ro
Publicat în 28 noiembrie 2012, 20:33 / 196 elite & idei

Sulfina Barbu:“Partidele trebuie să fie obligate ca la alegerile parlamentare să aibă 40% dintre candidaţii propuşi – femei”

Sulfina Barbu:“Partidele trebuie să fie obligate ca la alegerile parlamentare să aibă 40% dintre candidaţii propuşi – femei”

Sulfina Barbu, Președinte organizația de femei PDL: “Partidele trebuie să fie obligate ca la alegerile parlamentare să aibă 40% dintre candidaţii propuşi – femei”

Începand din octombrie 2012, parlamentari și politiciene membri ai mai multor partide, reprezentanţi şi reprezentante ale instituţiilor cu competenţe în domeniu, ai ONG-urilor şi profesori universitari pun în discuție necesitatea îmbunătăţirii legislaţiei în vigoare. În proiectul de modificare a actualei legi sunt prevăzute noutăţi legislative precum: mobbing-ul (hărţuirea psihologică), bugetarea de gen (integrarea criteriului de gen în elaborarea bugetelor publice), armonizarea vieţii profesionale cu cea de familie şi cota de gen (proporţia femeilor şi bărbaţilor care candidează la alegerile locale, generale şi pentru Parlamentul European nu poate fi mai mică de 40% pentru fiecare sex reprezentat).

La acțiunea de advocacy a participat și  Sulfina Barbu, Președintele Organizației de Femei a PDL: „Am depus o iniţiativă legislativă prin care, prin Legea alegerilor, să fie impus un procent de 40% în alegerile parlamentare – 40% dintre candidaţii propuşi să fie femei. Ne-am propus să trecem de la egalitatea de şanse la egalitatea de rezultate, de la conceptul „femeile sunt discriminate” la „femeile pot fi sprijinite, impulsionate”. Plec de la trei puncte esenţiale ale legii: partidele sunt obligate ca la alegerile parlamentare să aibă 40% dintre candidaţii propuşi femei, să fie obligatoriu ca femeile să fie desemnate în colegii posibil eligibile, iar cine nu respectă această lege să fie sancţionat prin tăierea subvenţiei de la bugetul de stat şi aici mă refer din nou la partidele politice. Este o lege care, din punctul meu de vedere, obligă partidele politice să-şi profesionalizeze resursa umană de care dispun, să se deschidă către exterior şi aici mă gândesc la societatea civilă, la mediul economic, la mediul academic, pentru a convinge femeile din aceste domenii să se alăture partidelor politice. Şi, nu în ultimul rând, este o lege care obligă partidele să acorde mai multă atenţie, în programul politic, domeniilor conexe, intereselor şi preocupărilor specifice femeilor. Orice proiect de lege care va cuprinde, pe lângă alte aspecte cu privire la egalitatea de șanse și de gen, și aceste prevederi, va avea suportul meu necondiționat”.

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

PoliticAdrian Hatos: Investițiile masive și susținerea economiei private trebuie combinate cu reforme care să eficientizeze și să profesionalizeze aparatul de stat

EconomieGruia Stoica a cumpărat terenul pe care se află fabrica sa de vagoane din Debrecen, Ungaria, în urma unei investiţii de 6,5 milioane de euro

ExternRadu Magdin: Options and possible solutions from an Eastern European perspective

SocialCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

EvenimenteSilviu Nate: „Jordan – A Stable and Peaceful Country in a Turbulent Region. A Review of Jordan’s Policy in the Last Decades and Some Future Perspectives”

CulturaIonuţ Vulpescu: Al cui ziceaţi că e Brâncuşi?

EditorialPetre Guran: „În Hristos v-ați și îmbrăcat”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe