OraNoua.ro
Publicat în 23 ianuarie 2013, 01:30 / 190 elite & idei

Mihai Tănăsescu: 2013 o să fie un an bun pentru România, care are şansa de a trage mai mulţi bani europeni

Mihai Tănăsescu: 2013 o să fie un an bun pentru România, care are şansa de a trage mai mulţi bani europeni

Anul 2013 o să fie unul bun pentru România, fiindcă are şansa unică de a putea atrage mai mulţi bani europeni, de a putea să folosească bani de investiţii ieftini, a declarat joi, pentru Radio România Actualităţi, Mihai Tănăsescu, vicepreşedinte al Băncii Europene pentru Investiţii.

‘Eu, în general, cred că 2013 pentru România o să fie un an bun. Să nu uităm, România în ultimii trei ani, în 2011, 2012 şi în 2013, este ţara, printre puţinele din Europa, care are creştere economică. Avem creştere cu plus. Nu avem fluctuaţii. Deci există o stabilitate, există o stabilitate politică în primul rând, există o stabilitate macroeconomică, există un program de reforme care a început, dar, sigur, el trebuie accelerat. Toate aceste elemente cu plus, care sigur vor fi aduse în faţă şi puse în practică cât mai repede, nu pot decât să conducă la o percepţie din ce în ce mai bună.(…) Noi avem o mare şansă, o şansă unică, pe care foarte multe alte ţări nu o au, şi anume să putem să atragem mai mulţi bani europeni, să putem să folosim bani de investiţii ieftini, cum ar fi de exemplu cei de la Banca Europeană de Investiţii, să putem să folosim resurse pentru proiecte mari, în aşa fel încât într-adevăr creşterea economica să poată să atingă potenţialul pe care îl are România, de 3-4%. Este posibil acest lucru, este posibil un interval de 2-3 ani de zile de a putea ajunge la acest potenţial’, a explicat Tănăsescu.

El a subliniat că important este că România se mişcă într-o direcţie corectă, într-o direcţie pozitivă.

‘Că va fi creştere…că este 1,6%, că este 1,8%, că este 1,9% este mai puţin important. Important este ca prin reformele pe care le faci, prin metodologiile pe care le aplici, prin politicile publice pe care le aplici să continui acest trend de creştere economică în perioada anilor următori’, a precizat oficialul BEI.

În opinia acestuia, atragerea fondurilor europene reprezintă principalul motor care poate să influenţeze viteza creşterii economice, urmat de agricultură, cercetare-inovare, exporturi de maşini şi utilaje.

‘Sigur, atragerea fondurilor europene este, cert, nr. 1, este cred motorul care poate să influenţeze viteza creşterii economice. Şi aici mă refer la atrageri de fonduri europene pentru infrastructură, infrastructură nu numai de drumuri, ci şi infrastructură energetică, transport feroviar. Urmează, apoi, domeniul agriculturii. Să nu uităm domeniul cercetării şi inovării, dar, nu în ultimul rând probabil şi domeniul foarte important, unde România joacă un rol important, exporturile de maşini, de utilaje…’, a mai spus Mihai Tănăsescu.

SURSA: Agerpres

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe