Matei Bogdan
Publicat în 24 iunie 2020, 13:38 / 155 elite & idei

Teodor Baconschi: A te lăsa invadat de o ideologie e o sursă de sărăcie intelectuală, de reducționism și, eventual, de rea-voință

Teodor Baconschi: A te lăsa invadat de o ideologie e o sursă de sărăcie intelectuală, de reducționism și, eventual, de rea-voință

În fața unei școli cu absolvenți mediocri, omul de stânga va da vina pe profesori și pe ”sistem”, iar cel de dreapta, pe lenevia, delăsarea și răsfățul elevilor super-protejați.

Cel de stânga va acuza sărăcia unor familii dezbinate, locuințele înghesuite și insalubre, distanța până la școală, lipsa internetului sau viciile infrastructurii.

Cel de dreapta va deplânge părinții care-i strică pe copii, făcându-le toate poftele (fără să le mai pună condiții) dar și care-i critică mai curând pe profesori, reproșându-le că odraslele lor nu au primit note pe merit etc.

Sigur că simplific. O fac pentru a arăta că tiparul nostru ”ideal” (socialist vs. moralist-ierarhic și orientat spre etica muncii serioase) ne face să vedem același fenomen din perspective greu de conciliat, deși adevărul e, ca de obicei, la intersecția acelor perspective.

De asta spun că, a te lăsa invadat de o ideologie (inclusiv de cea care chiar se potrivește cu educația, filozofia, sensibilitatea și prioritățile tale) e o sursă de sărăcie intelectuală, de reducționism și, eventual, de rea-voință.

Ultima ora:

ObservatorAntonia Colibășanu: Curs – Islamul și Europa

PoliticCristian Andrei: Partide vechi și partide agile

EconomieSergiu Oprescu: Asociația Română a Băncilor a devenit membru afiliat al OECD/ INFE

ExternAmb. Luca Niculescu: La o întâlnire cu Jacques Krabal, Secretarul General al Adunării Parlamentare a Francofoniei

SocialAntonia Colibășanu: Curs – Islamul și Europa

EvenimenteVictor Vevera: Executive Blockchain Laboratory al ICI București prezintă cursul pe suport video în limba engleză intitulat “BLOCKCHAIN TECHNOLOGY: APPLICATION AND INNOVATION TOWARDS TRANSFORMATIONAL BUSINESS”

CulturaCristina Popescu: Europa 2021. Specii naționale pe cale de dispariție

EditorialGeorge Butunoiu: Hard Working ManagersClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe