OraNoua.ro
Publicat în 8 august 2012, 20:16 / 251 elite & idei

Teodor Baconschi: Dreptul de a vota prin corespondenta ramane un obiectiv politic, moral si national de prim ordin

Teodor Baconschi: Dreptul de a vota prin corespondenta ramane un obiectiv politic, moral si national de prim ordin

de Teodor Baconschi

Partizanatul de tip comunist care anima liderii surescitati ai USL are o singura axioma: cine nu e cu noi, e impotriva noastra. De aceea presiunile enorme asupra CCR. De aceea, sentimentul lor ca natiunea trebuie micsorata, pana la suprapunerea cu cei 7, 5 milioane care au votat pe placul USL. Tot in aceasta matrice ideologica si comportamentala asez dispretul constant al USL fata de cele trei milioane de romani din Diaspora. Dnii Ponta, Antonescu si Voiculescu sunt enervati de acesti romani care nu ar trebui, dupa ei, sa aiba drept de vot. Acum, dl premier estimeaza numarul lor la circa 500.000. Daca ne incurca, daca gandesc liber, daca sunt – asa cum se si intampla – cetateni care transfera spre Romania experienta lor din democratiile consolidate unde lucreaza si traiesc, atunci romanii acestia trebuie tratati ca adversari sau drept cantitate neglijabila. Nu mai sunt cetateni cu drepturi depline. Mai trebuie spus ca o asemenea atitudine este intolerabila si trebuie sa inceteze ?

Pe durata mandatului meu ca ministru de Externe, am redactat un proiect de lege privitor la introducerea votului prin corespondenta. Adevarul e ca UDMR – parte a coalitiei de guvernare, alaturi de PDL – s-a opus acestui proiect. L-am trecut in prima lectura prin guvern, dar nu a putut fi adoptat de parlament (acolo fiindu-i impotriva si USL). In acel proiect se propunea si infiintarea unui Registru Electoral pentru cetatenii romani din Diaspora. Daca l-am fi avut, nu ar mai fi fost acum posibila joaca penibila cu demografia Romaniei la care se preteaza USL, contrazicandu-si ministrii si sfidand realitatea. Dreptul de a vota prin corespondenta ramane un obiectiv politic, moral si national de prim ordin, care ar trebui sa constituie si proba minimei onestitati din partea oricarei formatiuni politice democratice si pro-europene. Sunt sigur ca milioanele de romani din Diaspora vor avea glas. Ei trebuie sa fie parte a unei natiuni mari, demne, sigura pe locul sau in spatiul democratiilor euro-atlantice. Va fi o lupta poate lunga, dar perfect indreptatita.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe