OraNoua.ro
Publicat în 19 martie 2014, 15:51 / 416 elite & idei

Teodor Baconschi: Referendumul din Crimeea-o farsă; România trebuie să participe la un eventual format de negocieri privind Ucraina

Teodor Baconschi: Referendumul din Crimeea-o farsă; România trebuie să participe la un eventual format de negocieri privind Ucraina

Referendumul desfășurat în Crimeea este o farsă, afirmă fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi, potrivit căruia România trebuie să participe la un eventual format de negocieri privind Ucraina.

El speră că ministrul de Externe, Titus Corlățean, va putea ”să aducă argumentele” care să ajute România să ocupe un scaun la masa viitoarelor negocieri.

„Aș prelua termenii folosiți de noul Guvern ucrainean: e vorba de o farsă. Dar trebuie să ne uităm puțin la psihologia participanților. Locuitorii din Crimeea sunt subiecți ai statului ucrainean doar din 1991 și acolo a persistat în mod evident mentalitatea sovietică. Deci, ei au avut doar de identificat Federația Rusă cu fosta URSS, pentru a spune: iată, revenim acasă, la patria mamă, care ne va proteja de niște pericole imaginare, cum ar fi fascismul din Ucraina (…). S-a produs o secesiune de facto, care va fi îmbrăcată și în haina juridică dată de Rusia”, a spus Baconschi, vicepreședinte al PMP, luni, la RFI.

Fostul ministru de Externe crede că România ar trebui inclusă într-un format de negocieri privind Ucraina.

„Din motive geografice și geopolitice, România trebuie să participe la acest format de negocieri. Noi nu am creat o troică împreună cu Polonia și Suedia în Parteneriatul Estic, dar acum e momentul să revenim. Sper ca domnul Titus Corlățean să fie în stare să aducă argumentele care să situeze, să ocupe un scaun pentru România la masa viitoarelor negocieri”, a explicat acesta.

Un procent de 96,77% dintre alegători au votat pentru alipirea Crimeii la Rusia în cadrul referendumului desfășurat duminică în această peninsulă din sudul Ucrainei, a anunțat luni dimineață șeful Comisiei parlamentare pentru organizarea consultării populare, Mihail Malâșev, citat de ITAR-TASS.

La consultarea de duminică au participat 1.274.096 de alegători sau 83,1% din locuitorii cu drept de vot din republica autonomă, a indicat acesta, adăugând că pentru alipirea Crimeii la Rusia s-au pronunțat 96,77 % din alegători (1.233.002 de persoane).

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

PoliticKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

EconomieCristian Grosu: Ieșirea din economia liberală de piață

ExternRobert Lupițu: “Planul (B)reton” – Comisarul european din partea Franței ar putea concura pentru a o succeda pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene

SocialAlexandra Gătej: De ce este fooaarte greu să practici bunătatea în vremea noastră

EvenimenteElena Calistru: Am ajuns la Geneva pentru WTO Public Forum

CulturaDan Mircea Cipariu realizează ateliere de lectură și scriere creativă în cadrul proiectului ”Țesem legături”

EditorialAlexandru Lăzescu: G7 vs BRICS – competiția pentru o nouă ordine mondialăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe