OraNoua.ro
Publicat în 15 noiembrie 2017, 19:30 / 259 elite & idei

Teodor Meleșcanu, la ceremonia semnării notificării privind participarea la PESCO

Teodor Meleșcanu, la ceremonia semnării notificării privind participarea la PESCO

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, și ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, au participat, luni, la ceremonia semnării notificării privind participarea la Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO), alături de omologi din statele membre ale Uniunii Europene, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis AGERPRES.

Evenimentul a avut loc în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe desfășurate la Bruxelles.

Cu această ocazie, ministrul Teodor Meleșcanu a exprimat aprecierea pentru progresul obținut până în acest moment în procesul de consolidare a dimensiunii de securitate și apărare a UE, lansarea PESCO „semnificând începutul unor dezvoltări pe care România le dorește a fi cât mai cuprinzătoare la nivelul statelor membre”, arată sursa citată.

Ministrul de Externe a subliniat importanța principiilor transparenței și solidarității, precum și a unei abordări echilibrate, care să asigure dezvoltarea capabilităților de apărare necesare pentru a răspunde preocupărilor de securitate ale tuturor statelor membre.

Oficialul român a arătat cu acest prilej că „asigurarea complementarității cu NATO este esențială” și că „PESCO ar trebui să contribuie, de asemenea, la consolidarea cooperării UE-NATO în domenii diverse, cum este cel al dezvoltării capabilităților”.

„Obiectivul trebuie să fie nu numai evitarea duplicărilor, dar și îmbunătățirea sinergiilor și armonizarea priorităților UE-NATO”, a mai spus Meleșcanu.

Etapa semnării Notificării PESCO se înscrie în seria deciziilor de implementare a obiectivelor Strategiei Globale a UE pentru Politică Externă și Securitate Comună, proces în care România s-a implicat activ. Participarea țării noastre la PESCO a fost aprobată prin decizia Consiliului Suprem de Apărare a Țării din 17 octombrie 2017.

PESCO reprezintă unul dintre instrumentele care oferă posibilitatea dezvoltării unor formule de cooperare intensificată, în formate flexibile de participare a statelor membre UE, având ca obiectiv îndeplinirea unor obiective mai ambițioase în domeniul apărării. Astfel, se oferă oportunitatea ca statele membre UE care îndeplinesc criterii avansate în domeniul capabilităților militare și doresc asumarea unor angajamente suplimentare să realizeze între ele o cooperare structurată.

PESCO este instituit de Tratatul de la Lisabona de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeană și a Tratatului de instituire a Comunității Europene, semnat în 2007 și intrat în vigoare în anul 2009.

Ultima ora:

ObservatorAneta Bogdan: Meaning 2021

PoliticLudovic Orban, despre comunicarea în Coaliţie: Nu fac bine declaraţiile polemice, coeziunea în comunicare e esenţială

EconomieCorina Popescu: Electrica anunță finalizarea primei etape a fuziunii prin absorbție a celor trei companii de distribuție a energiei electrice din cadrul Grupului

ExternRobert Lupițu: Președintele Klaus Iohannis îl decorează pe ambasadorul american Adrian Zuckerman pentru implicarea în dezvoltarea Parteneriatului Strategic România – SUA

SocialVictor Negrescu: Recomandări pentru sprijinirea educației și reducerea decalajelor

EvenimenteRăzvan Orășanu: Vrem să creăm un program săptămânal – un soi de mix de conferințe dedicate subiectului și webinarii dedicate profesorilor, toate legate de digitalizarea în educație

CulturaCristina Popescu: ZIUA CULTURII NAȚIONALE. 150 DE ANI DE LA PRIMA SERBARE A ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI

EditorialAneta Bogdan: Meaning 2021Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe