OraNoua.ro
Publicat în 22 noiembrie 2017, 18:29 / 216 elite & idei

Teodor Meleșcanu: Politica externă nu trebuie să fie obiectul competițiilor electorale interne

Teodor Meleșcanu: Politica externă nu trebuie să fie obiectul competițiilor electorale interne

Politica externă a unei țări nu trebuie să fie obiectul competițiilor electorale interne, ci trebuie să fie o politică bazată pe interesele fundamentale naționale și care trebuie să fie promovată de absolut toată lumea, a declarat, luni, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, la lansarea ediției a doua a volumului „Nicolae Titulescu. Politica externă a României”.

Șeful diplomației române a vorbit la eveniment alături de președintele Fundației Europene „Titulescu”, Adrian Năstase.

Teodor Meleșcanu a amintit că a semnat prefața primei ediții a acestui volum, în anii ’90. El a spus că volumul „Nicolae Titulescu. Politica externă a României” nu se rezumă exclusiv la experiența personală a diplomatului.

„De mai multe ori, Titulescu s-a referit la legătura dintre politica internă și politica externă. El avea obiceiul să spună ‘Dați-mi o politică internă bună și voi face o politică externă excelentă'”, a punctat Meleșcanu. Ministrul a făcut o paralelă cu situația actuală. „Din păcate, așa cum transpare din această carte, situația seamănă aproape ca două picături de apă cu situația în care ne aflăm noi la ora actuală — cu foarte multe idei care se bat cap în cap, inclusiv în materie de politică externă, cu o anumită violență de a ataca pe cineva care vine cu o anumită idee și a nu avea niciodată disponibilitatea de a examina-o și poate de a aduce anumite corecturi la ideile respective”, a afirmat el.

Teodor Meleșcanu a spus că face eforturi ca politica externă să nu fie „obiectul competițiilor electorale interne”.

„Din păcate, într-adevăr, și atunci ca și acum avem o anumită mentalitate în abordarea politicii externe. Am încercat și în primul mandat, cu mai mult succes, în cel patrulea, cu mai puțin succes, în a merge foarte tare pe ideea că politica externă nu trebuie să fie obiectul competițiilor electorale interne. Ea trebuie să fie o politică bazată pe interesele fundamentale naționale și care trebuie să fie promovată de absolut toată lumea”, a subliniat șeful diplomației române.

Potrivit acestuia, „dacă nu există un acord politic, dacă nu există un consens la nivel parlamentar, poți să ai cel mai bun ministru de Externe din lume, pentru că el nu va reuși să treacă dincolo de ceea ce este, de fapt, o bază fundamentală pe care și-o însușesc cu toții”.

„Atât timp cât nu avem un limbaj coerent, n-aș spune unic, unitar în promovarea intereselor noastre externe este foarte greu să ne așteptăm la miracole sau la rezultate foarte mari. Putem să avem rezultate de etapă, într-o acțiune sau alta, dar nu putem să avem acea gândire strategică atât de necesară mai ales pentru o țară mică și mijlocie cum este România”, a punctat el.

Teodor Meleșcanu a spus că scopul acestui volum este de „a aduce la lumină lucruri fundamentale”, care să folosească în viitor.

„Mi-e frică de faptul că și peste 100 de ani vom fi cam tot în aceeași situație. Eu sper ca totuși lectura cărții să ne facă mai buni”, a mărturisit ministrul de Externe.

Despre actualitatea analizelor lui Nicoale Titulescu a vorbit și Adrian Năstase. „Evaluarea situației internaționale, evaluarea lui legată de pericolul de război, de alianțele care urmau să se stabilească și cine va câștiga războiul, dacă el va porni — unele dintre lucrurile acestea sunt extraordinare, citite acum, iar unele dintre evaluările privind raporturile între marile puteri, efortul de a păstra independența politicii externe sunt relevante, cred, pentru oricare dintre statele din Europa Centrală și din Europa de Est din vremea aceea, dar și din vremea noastră”, a subliniat el.

Semnatar al prefeței celei de-a doua ediții, Adrian Năstase a spus că această carte „are o tentă de o tristețe extraordinară”.

„El (Nicolae Titulescu — n.r.) a fost scos din Guvern după ce cu câteva luni înainte semnase deja un memorandum cu mai mulți membri ai Guvernului și cu prim-ministrul în legătură cu liniile de acțiune. Porniseră deja niște critici împotriva lui și atunci el a reușit să fixeze anumite linii de politică externă, inclusiv chestiunile legate de relația cu Uniunea Sovietică”, a spus președintele Fundației Europene „Titulescu”.

Prima ediție a volumului „Nicolae Titulescu. Politica externă a României” a apărut în 1994, sub egida Fundației Europene „Titulescu”, atât în limba română, cât și în limbile engleză și franceză. Volumul prezintă jurnalul vieții politice a marelui diplomat român Nicolae Titulescu — instaurarea, organizarea și menținerea păcii globale, context în care Titulescu a apărat drepturile României ,dar și ale tuturor statelor lumii, mici sau mari. Elemente fundamentale, prezentate în acest volum, le reprezintă integritatea teritorială, respectarea suveranității și a independenței naționale. În jurnalul său, mare diplomat român prezintă numeroase aspecte ale vieții politice din acea perioadă cum ar fi: criza ministerială română din august 1936, Mica Înțelegere, Înțelegerea Balcanică, Societatea națiunilor.

Ultima ora:

ObservatorAneta Bogdan: Meaning 2021

PoliticLudovic Orban, despre comunicarea în Coaliţie: Nu fac bine declaraţiile polemice, coeziunea în comunicare e esenţială

EconomieCorina Popescu: Electrica anunță finalizarea primei etape a fuziunii prin absorbție a celor trei companii de distribuție a energiei electrice din cadrul Grupului

ExternRobert Lupițu: Președintele Klaus Iohannis îl decorează pe ambasadorul american Adrian Zuckerman pentru implicarea în dezvoltarea Parteneriatului Strategic România – SUA

SocialVictor Negrescu: Recomandări pentru sprijinirea educației și reducerea decalajelor

EvenimenteRăzvan Orășanu: Vrem să creăm un program săptămânal – un soi de mix de conferințe dedicate subiectului și webinarii dedicate profesorilor, toate legate de digitalizarea în educație

CulturaCristina Popescu: ZIUA CULTURII NAȚIONALE. 150 DE ANI DE LA PRIMA SERBARE A ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI

EditorialAneta Bogdan: Meaning 2021Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe