Teodora Vasâlca-Cimpoi: Comunicare a CE privind gestionarea industrială a carbonului
de Teodora Vasâlca-Cimpoi
Comisia Europeană a adoptat astăzi o comunicare privind gestionarea industrială a carbonului. Documentul oferă detalii cu privire la modul în care tehnologiile de captare, stocare și utilizare a carbonului ar putea contribui la reducerea emisiilor cu 90% până în 2040 și la atingerea neutralității climatice până în 2050, potrivit unui comunicat de presă al Executivului european.
Highlights:
- Piață unică pentru CO2 în Europa.
- UE ar trebui să dezvolte o capacitate de stocare de cel puțin 50 de milioane de tone pe an până în 2030.
- Această cifră va trebui să crească la aproximativ 280 milioane de tone până în 2040.
- Posibil viitor pachet de reglementare privind transportul și stocarea CO2.
- Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei a publicat astăzi un raport privind viitoarea rețea de transport CO2 pentru Europa și nevoile de investiții aferente.
- Comisia va crea un atlas al potențialelor situri de stocare a carbonului.
- Crearea unui mediu de afaceri propice pentru un lanț valoric al CO2 în UE.
Uniunea Europeană se angajează să atingă obiectivul de zero emisii nete de CO2 până în 2050. Deși cea mai mare parte a acestui efort va proveni din reducerea nivelurilor actuale de emisii în următorii ani, vom avea nevoie și de tehnologii care să capteze CO2 sau să îl elimine direct din atmosferă și apoi să îl stocheze sau să îl utilizeze, a arătat Comisia. Aceste tehnologii se vor concentra asupra sectoarelor în care emisiile sunt deosebit de dificil sau costisitor de redus, cum ar fi, de exemplu, emisiile de proces din sectorul cimentului sau valorificarea energetică a deșeurilor.
Prin urmare, În Regulamentul privind industria care contribuie la obiectivul zero emisii nete, Comisia a propus ca UE să dezvolte o capacitate de stocare de cel puțin 50 de milioane de tone pe an până în 2030. Pe baza evaluării impactului privind obiectivul climatic recomandat de UE pentru 2040, această cifră va trebui să crească la aproximativ 280 milioane de tone până în 2040. Comunicarea privind gestionarea industrială a carbonului stabilește o abordare politică cuprinzătoare pentru atingerea acestor obiective.
Ultima ora:
ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă
PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești
EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone
ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?
SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟
EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024
EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society
CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentară
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe