Theodor Paleologu îşi propune să candideze ca „liberal disident”
Conştient că se adresează unui electorat de nişă, şi anume celor care sunt preocupaţi de cultură, educaţie şi diplomaţie, Paleologu crede că şi dacă îl vor vota doar cei ce iubesc Festivalul George Enescu tot va intra în Parlament.
Intrat în dizgraţia conducerii PNL după ce şi-a exprimat deschis dezaprobarea pentru modul în care a fost gestionată problema alegerilor locale în Bucureşti, deputatul Theodor Paleologu se gândeşte să intre în cursa electorală pentru Parlament, ca un candidat independent. Nu orice fel de independent, ci un „candidat liberal disident”, obligat să îşi asume o candidatură pe cont propriu, după ce s-a propus excluderea sa din partid.
În cadrul unei conferinţe susţinute joi în atmosfera specială din Casa Paleologu, loc unde deputatul preda cursuri de excepţie ce actualizează modelul şcolilor antice de filozofie şi retorică, Paleologu a vorbit despre proiectul câştigării unui nou mandat în Parlament.
Departe de a pretinde că va fi un fel de deputat universal, un ales care va rezolva cu maxim de expertiza toate problemele ţării, de la agricultură la finanţe, alimentaţie, sănătate, fonduri europene etc. Paleologu promite însă că, în cazul în care va intra în Parlament, se va ocupa în continuare cu dedicare şi competenţă de cultură aşa cum a făcut şi până acum.
„Nu vizez un scor fabulos. Mă adreseaz acelor oameni care sunt preocupaţi de cultură, de educaţie şi care se uită şi la ce se întâmplă în jur, în lume. Astea sunt domeniile mele, cultura, educaţia şi diplomaţia.
Unii îmi reproşează că nu vorbesc în plenul Parlamentului, eu am convingerea că nu are rost să vorbeşti în plen dacă nu te pune partidul să vorbeşti, căci plenul nu are nicio importanţă asupra deciziei şi asupra votului. În schimb sunt foarte activ în comisia parlamentară de cultură. În faţa alegătorilor, eu pot spune că vor avea un deputat membru în comisia de cultură şi activ şi competent. În orice comisie sunt câţiva oameni care se pricep şi restul se iau după ei, aşa sunt şi eu în comisia de cultură.
Mai cred un lucru, că există o legătură prin ceea ce fac prin Casa Paleologu, Fundaţia Paleologu, prin cursuri etc. şi acestă candidatură independentă. Nu pot să vorbesc mereu la cursuri despre Plutarch, despre Cicero şi despre cum recomandă stocii implicarea în viaţa societăţii şi eu să nu mă conformez. Există o convergenţă între ce predau aici, când vorbesc despre Phocion, Aristide adică, dacă am o admiraţie absolută pentru Aristide sau Phocion, nu pot să spun că nu vreau să mă implic. Aristide a fost şi el ostracizat, ceea ce este echivalentul excluderii din partid în zilele noastre.
Pe de altă parte, în viziunea mea, o candidatură are şi o dimensiune pedagogică, un candidat are o expunere şi trebuie să răspândească idei. În viziunea aceasta mi-am înscris toate candidaturile de până acum. În 2012 când am candidat la primărie ştiam sigur că o să pierd, să fii candidat PDL în 2012 înseamnă să practici un sport extrem. Însă am considerat că e o manieră de a semăna şi nu pot să spun că rezultatul lui Clotilde Armand mi s-ar datora în vreun fel, dar am semănat în aceeaşi direcţie cu ea în ceea ce priveşte chestiunea de patrimoniu, de protejare a anumitor zone importante pentru memoria Bucureştiului, idei pe care le am în comun cu Nicuşor Dan.” , a adăugat deputatul.
Liberal disident
Profesorul Paleologu a ţinut să sublinieze că nu şi-a propus o candidatură anti-PNL ci dimpotrivă, speră ca prin demersul său să contribuie la revenirea partidului „pe calea cea bună.”
„După cum ştiţi, am fost dat afară din PNL, de fapt nu chiar dat afară, propus să fiu dat afară. Avocaţii mi-au spus „Toader, tu nu eşti dat afară!” Mi-a confirmat şi Adriana Săftoiu, că tehnic vorbind nu am fost dată afară şi am întrebat-o atunci,” asta înseamnă că tehnic vorbind pot participa şi eu la concursul de eseuri? Sunt convins că aş câştiga premiul 1!” Nu mi-a mai răspuns.
Eu sper din toată inima ca PNL-ul să îşi revină, însă s-ar părea că or să îşi revină dinspre Ardeal, nu de aici, aici trebuie să atingă fundul bazinului pentru ca apoi să se producă, eventual, un reviriment. Eu cred că prin candidatura mea voi contribui la acest reviriment. Nu este o candidatura anti-PNL ci e o candidatură a unui liberal care crede că prin acest act va readuce partidul pe calea cea bună. (…)
A fost propusă excluderea mea după alegerile locale, aşa că vrând nevrând ma găsesc în situaţie de candidat liberal disident. Nu sunt independent de orice ideologie, eu sunt un candidat foarte marcat ideologic, nu sunt un candidat care spune că nu e nici de dreapta nici de stânga, mă situez la dreapta, sunt un liberal clasic, cu o anumită doză de conservatorism, nu excesivă, dar e acolo, prezentă.”, a precizat Paleologu.
PNL şi-a dat şi continuă să-şi dea autogol
Vorbind despre excluderea sa din partid, Paleologu a reiterat ideea că PNL ar fi trebui să îl susţină pe Nicuşor Dan în cursa pentru Primăria Capitalei şi că Firea a câştigat alegerile pe mâna liberalilor, care „şi-au dat autogol”. În ceea ce priveşte alegerile parlamentare, Paleologu le prevede liberalilor un rezultat mai dezastruos în Bucureşti decât cel de la locale.
„Eu nu am căutat-o (excluderea n.nr) cu lumânarea însă mi se pare că tot ce a făcut PNL- ul în Bucureşti e absolut ruşinos şi dezastruos, dreapta putea câştiga în Bucureşti, victoria Gabrielei Firea nu era asigurată, e efectiv un autogol al PNL-ului şi nu e doar o greşeală ci o suită de imbecilităţi una mai mare ca cealaltă.
Marea problema e în Bucureşti, pentru că este o degringoladă care depăşeşte orice imaginaţie. Mai mult, eu cred că scorul de la parlamentare al PNL- ului în Bucureşti va fi sub cel de la locale.
De ce cred eu asta? Pentru că totuşi Predoiu era un candidat stimabil, un personaj respectabil ori cu Predoiu s-a ajuns la 11%. Lipsa de deputaţi şi senatori va fi în mod previzibil extrem de proastă.
Lista va fi făcută exclusiv după cum vor cei doi şefi al PNL, va fi premiată obedienţa totală şi lipsa totală de gândire autonomă. În plus, şefii fug din Bucureşti, Blaga a fugit dată trecută la Timişoara, acum fuge şi Alina Gorghiu aşa că degringolada nu are cum să continue şi să o depăşească pe cea de la locale.”
De ce independent şi nu pe lista lui Nicuşor Dan?
Susţinător deschis al lui Nicuşor Dan la alegerile locale, Theodor Paleologu nu îşi pune, cel puţin deocamdată problema să candideze pe listele acestuia pentru un loc în Parlament.
„În primul rând că nu m-a invitat (să candidez pe listele lui n.r.), e un prim motiv. Ne ştim de multă vreme de când am intrat la École Normale Supérieure unde am şi organizat lucruri împreună, am creat asociaţia studenţilor şi doctoranzilor Români din Franţa, i-am oferit să fie directorul direcţie de cultură Bucureşti. Nu pot să mă duc peste el neinvitat şi nu am aşteptat nicio secundă o recompensă pentru susţinerea mea la locale şi nici nu e normal să aştepţi ceva înapoi.
Pe de altă parte, mi se pare că USR e cam vag din punct de vedere doctrinar, nu este o critică, este o strategie poate câştigătoare. Nu am avut nicio ezitare să votez Nicuşor Dan la alegerile locale pentru că îl ştiu de multă vreme şi de fiecare dată când văd ceva în neregulă cu o construcţie sau o demolare îl sun pe Nicuşor Dan. Pentru chestiuni de politică urbană ştiam la ce să mă aştept de la el şi calitatea principală a lui Nicuşor Dan este previzibil şi perseverent pe anumite linii.
Am tot spus în ultimele luni că USR- ul e totuşi de dreapta. Unii spun: „ba nu, că e de stânga”, eu răspund mereu cu o glumă franţuzească. Francezii zic o glumă, „centristul este ca încornoratul satului, toată lumea ştie că este de drepta în afară de el.” Aşa cred eu că e şi cazul USB-ului, ceea ce a fost un argument în plus pentru a-l vota când era toată dezinformarea PNL-ului că USB e un iepuraş al PSD, o inadmisibilă şi odioasă deformare lansată de Cezar Preda. Există potenţial în acest partid pentru a fi o forţă de dreapta, dar e încă doar un potenţial.”, a susţinut deputatul.
Necunoscutele din ecuaţia unei candidaturi
Marile necunoscute – ca să nu spunem probleme – în ecuaţia candidaturii ar fi însă strângerea semnăturilor necesare fără un aparat de partid în spate şi securizarea voturilor, pentru a nu se repeta povestea lui Clotilde Armand care, dată câştigătoare a Primăriei Sector 1 s-a trezit peste noapte că a pierdut, în secţiile unde USB nu a avut observatori numărul de voturi obţinute fiind, „în mod straniu”, mai mic decât acolo unde formaţiunea sa a avut oameni.
„În rest, sunt favorizat de faptului că alegerile sunt la scara Bucureştiului şi că îmi trebuie doar 3,6% din voturi. Cred că pot obţine 3,6%! Chiar dacă mă votează doar cei cărora le place festivalul Enescu şi tot intru în Parlament.!”, a concluzionat Paleologu.
http://epochtimes-romania.com/news/natiune-fii-desteapta-theodor-paleologu-isi-propune-sa-candideze-ca-liberal-disident–251028
Ultima ora:
ObservatorMarco Badea: S-a lansat raportul „Starea Climei – România 2024”
PoliticKlaus Iohannis, de Ziua Națională a Victimelor Holocaustului: Generațiile de astăzi trebuie să stopeze discursul instigator de ură care capătă din nou amploare
EconomieRăzvan Nicolescu: Aş propune un parteneriat pentru viitor companiei E.ON, ca să nu plece din România
ExternRufin Zamfir: Ieri am marcat un an de la atacurile barbare ale Hamas asupra populației israeliene
SocialNicoleta Munteanu: Ora practică de antreprenoriat Kids in Business a început la Mark Twain International School Bucharest -şcoala primară cu productia de Slime-lipicios de distractiv!
EvenimenteAndrei Dudoiu: One of the most exciting startup competitions in Europe – the How To Web Spotlight Competition!
EditorialAlexandru Grumaz: Si vis pacem, para bellum!
CulturaLorena Stoian: Comisia Europeană oferă tinerilor 35.500 de permise de călătorie gratuite prin DiscoverEU!
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe