OraNoua.ro
Publicat în 7 octombrie 2015, 18:57 / 322 elite & idei

Thierry de Montbrial: Cred că întâlnirea mea cu România nu este una întâmplătoare; îi port o imensă afecțiune

Thierry de Montbrial: Cred că întâlnirea mea cu România nu este una întâmplătoare; îi port o imensă afecțiune

Thierry de Montbrial, una dintre marile personalități ale lumii intelectuale europene, specialist renumit în domeniile economiei și politologiei, și-a reafirmat vineri imensa afecțiune pentru România.

„Cred că întâlnirea mea cu România nu este una întâmplătoare. Îi port o imensă afecțiune”, a spus academicianul francez la prezentarea cărții sale „La pensee et l’action”, în cadrul unui eveniment care a avut loc în Sala Carol a Bibliotecii Central-Universitare din București.

Thierry de Montbrial și-a exprimat deosebita simpatie pentru fostul președinte al României, Ion Iliescu, prezent la lansare, amintind că acesta e născut ca și el, pe 3 martie, dar și extraordinara admirație pentru Emil Constantinescu, de asemenea participant la eveniment, caracterizându-l drept un intelectual, care a făcut pasul spre politică.

La rândul său, Ion Iliescu a evocat momentul în care l-a întâlnit pe gânditor și a elogiat calitățile intelectualului Thierry de Montbrial, care transpar din paginile volumului, dar și dragostea pentru România, evidențiată în jurnalul autorului francez.

Președintele Fundației Naționale pentru Știință și Artă (FNSA), acad. Eugen Simion, a caracterizat volumul drept „o carte cu totul specială, excepțională”, amintind că lucrarea a apărut în colecția Opere Fundamentale, editată de FNSA și Academia Română.

„Este o antologie care reunește o mare parte din gândirea lui Thierry de Montbrial”, a menționat Simion, apreciind că autorul este „un spirit geometric dublat de un spirit de finețe, apropiat modelelor de gândire Blaise Pascal, Michel de Montaigne ori Raymond Barre.

Fostul președinte al Academiei Române a elogiat vocația de moralist cultivat care răzbate din opera de politolog, filosof și diarist a lui Thierry de Montbrial, dar și spiritul religios al europeanului care trimite la Paul Valery.

„El respectă identitatea națională, dar gândește la unitatea Europei ca o Europă a națiunilor și culturilor. Nu este un fanatic, ci consideră că alteritatea există”, a spus Simion, care a mulțumit oaspetelui francez pentru „dragostea pe care o poartă României”.

Arhiepiscopul Mitropolit Romano-Catolic de București, Ioan Robu, a afirmat că, așa cum aprecia Eugen Simion în prefața volumului, „ideea morții și absurdului îl conduc pe autor la Dumnezeu”.

„Într-o lume a exploziei științelor, Thierry de Montbrial vorbește de Dumnezeu. Desigur, nu ca un teolog”, a spus arhiepiscopul, menționând că autorul „recunoaște acea Lumină a Luminii, care transpare din toate”.

Rectorul Universității București, prof.univ.dr. Mircea Dumitru, membru corespondent al Academiei Române, a evidențiat îmbinarea calităților de filosof și moralist ale profesorului de Montbrial, care continuă opera unor filosofi ai științei, începând cu Descartes și continuând cu aceia contemporani.

El a apreciat densitatea cărții, caracterizând-o drept o praxiologie, în linia lui John Austin, dar a evidenția deopotrivă preocupările autorului pentru filosofia limbajului în tradiția lui Ludwig Wittgenstein și pentru acțiunea politică.

La lansare au fost prezenți ambasadorul Franței în România, Francois Saint-Paul, primarul Sectorului 2, Neculai Onțanu, și primarul interimar al Capitalei, Ștefănel Dan Marin.

Cunoscută personalitate a lumii academice franceze, Thierry de Montbrial (n. 1943) este unul din participanții activi la lucrările anuale ale colocviul „Penser l’Europe”, manifestare organizată de Academia Română și Fundația Națională pentru Știință și Artă, împreună cu Academia Franceză și cu Academia de Științe Morale și Politice din Hexagon, ca și cu alte academii europene.

Unul dintre artizanii conceptelor care au construit și modelat lumea în ultimele decenii, Thierry de Montbrial este fondatorul și președintele Institutului Francez de Relații Internaționale (IFRI), care își propune elaborarea de studii și analize pe probleme de actualitate internațională și facilitarea schimbului de idei între decidenții politici, cercetători și alți lideri din plan intern și internațional.

Un analist fin al sistemelor care guvernează o lume în plin proces de mondializare, Thierry de Montbrial călătorește mult și cunoaște o mare parte dintre oamenii puternici ai lumii.

În ultimii 22 de ani, Montbrial a vizitat România și a stat de vorbă cu actorii momentului, de la șefii de stat și de guvern ai României postdecembriste, până la personalități ale scenei politice, economice și culturale românești.

În țara noastră, Thierry de Montbrial a primit Ordinul Național „Steaua României” în gradele de Ofițer, Comandor și Mare Ofițer din partea președinților Emil Constantinescu, Ion Iliescu și Traian Băsescu, în semn de înaltă apreciere pentru contribuția la dezvoltarea relațiilor academice, umane, politice și culturale dintre Franța și România și pentru talentul și dăruirea de care a dat dovadă în întreaga lui carieră universitară și academică, pentru contribuția personală avută la îmbogățirea patrimoniului cultural universal.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe