OraNoua.ro
Publicat în 22 ianuarie 2014, 21:00 / 574 elite & idei

Thierry de Montbrial, la Gala Om între oameni: Rolul României în Europa Unită nu trebuie neglijat

Thierry de Montbrial, la Gala Om între oameni: Rolul României în Europa Unită nu trebuie neglijat

Profesorul Thierry de Montbrial, fondator și director al Institutului Francez de Relații Internaționale (IFRI), membru al Academiei Române, premiat miercuri seară la Gala „Om între oameni”, consideră că rolul României în corul actual al națiunilor Europei Unite nu trebuie neglijat.

„Nu trebuie neglijat. Țara dumneavoastră a ieșit din comunism de 25 de ani și, iată, deja, progresele sunt considerabile. România este membru al comunității europene și de opt ani s-a reintegrat în acest spațiu, care traversează, el însuși, multiple dificultăți”, a declarat pentru AGERPRES distinsul profesor francez, menționând că trebuie văzută, în primul rând, partea plină a paharului, și nu aceea goală.

El a subliniat că „trebuie muncit, în continuare, susținut, pentru apropierea de Europa din punct de vedere nu doar economic, și social, ci și cultural, profund.”

Thierry de Montbrial a mărturisit că premiul reprezintă un semn de prietenie, grație faptului că el vine în România de mulți ani, pentru care nutrește un mare semn de afecțiune.

„Am aici mulți prieteni. Îmi face plăcere să vin în România. Mă aflu între prieteni”, a mai spus de Montbrial.

Thierry de Montbrial a primit, la Sala Studio a Teatrului Național din București, Premiul Internațional, instituit în premieră la această ediție, în semn de înaltă apreciere pentru contribuția care a adus-o la dezvoltarea relațiilor academice, umane, politice și culturale dintre Franța și România, pentru talentul și dăruirea de care a dat dovadă în cariera universitară și academică și pentru contribuția personală la îmbogățirea patrimoniului cultural-universal.

În cadrul evenimentului au mai fost premiați: maestrul Radu Beligan, membru de onoare al Academiei Române, la Secțiunea „Biografii exemplare; acad. Dan Berindei, vicepreședinte al Academiei Române („Opere în domeniul istoriei României”); prof.dr. Leonida Gherasim, medic, specialist în cardiologie, membru al Academiei Române (Medicină); prof.dr. Irinel Popescu, director al Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic „Dan Setlacec”, de la Institutul Fundeni (Medicină).

De asemenea, au primit premii: prof.univ.arh. Romeo Belea (Arhitectură); Ruxandra Garofeanu, critic de artă (Management Cultural); Niro Investment Group — Dezvoltarea Mediului de Afaceri, Mecenat și Filantropie; acad. Sala Marius, vicepreședinte al Academiei Române, director al Institutului de Lingvistică — Iorgu Iordan Al.Rosetti (Educație și Cercetare).

Totodată au fost recompensați pentru activitatea prodigioasă: acad. Augustin Buzura, fondator al Fundației Culturale Române, director al Revistei „Cultura” (Literatură); Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor („Spiritualitate Creștină”); George Cristian Maior, director SRI („Diplomație și Politici de securitate”); Virgil Tănase, scriitor și regizor de teatru franco-român („Diaspora”).

Au fost prezenți fostul președinte al României Ion Iliescu, primarul sectorului 2, Niculai Onțanu, acad. Eugen Simion și Ciprian Câmpineanul, arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

Cunoscută personalitate a lumii academice franceze, Thierry de Montbrial este unul din participanții activi la lucrările anuale ale colocviul „Penser l’Europe”, manifestare organizată de Academia Română și Fundația Națională pentru Știință și Artă, împreună cu Academia Franceză și cu Academia de Științe Morale și Politice din hexagon, ca și cu alte academii europene.

Un analist fin al sistemelor care guvernează o lume în plin proces de mondializare, Thierry de Montbrial călătorește mult și cunoaște o mare parte dintre oamenii puternici ai lumii.

În ultimii 22 de ani, Montbrial a vizitat România și a stat de vorbă cu actorii momentului, de la șefii de stat și de guvern ai României postdecembriste, până la personalități ale scenei politice, economice și culturale românești.

În țara noastră, Thierry de Montbrial a primit Ordinul Național „Steaua României” în gradele de Ofițer, Comandor și Mare Ofițer din partea președinților Emil Constantinescu, Ion Iliescu și Traian Băsescu, în semn de înaltă apreciere pentru contribuția la dezvoltarea relațiilor academice, umane, politice și culturale dintre Franța și România și pentru talentul și dăruirea de care a dat dovadă în întreaga lui carieră universitară și academică, pentru contribuția personală avută la îmbogățirea patrimoniului cultural universal.

Ajunsă la cea de-a patra ediție, Gala premiilor de excelență în civism „Om între oameni”, inițiată de Primăria sectorului 2 și organizată anul acesta în colaborare cu Fundația Națională pentru Știință și Artă (FNSA), constituie un prilej de a pune în lumină personalități autentice, remarcate prin activitatea lor excepțională în diferite domenii.

La edițiile anterioare, printre premianți s-au numărat dr. Raed Arafat (2010), acad. Nicolae Manolescu (2010), președintele USR, părintele Nicolae Bordașiu (2010), acad. Eugen Simion (2012), președinte al secției de Filologie și Literatură din cadrul Academiei Române, director general al Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu”, președintele FNSA, acad. Mugur Isărescu (2012), guvernator al Băncii Naționale, Horia Andreescu (2012), dirijor ș.a. AGERPRES/(A, AS — autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin)

Academicianul francez Thierry de Montbrial îndeamnă tinerii să aprofundeze limba română

Proaspătul laureat al Galei Primăriei Sectorului 2, ‘Om între oameni — Excelență în civism’, academicianul francez Thierry de Montbrial, a dorit ‘să ia pulsul’ tinerei generații din România, întâlnindu-se joi, 16 ianuarie, cu un grup de liceeni, membri ai Parlamentului Local al Tinerilor sector 2 și ai Guvernului Tinerilor din sectorul 2.

Reuniunea găzduită de primarul Neculai Onțanu la Primăria Sectorului 2 a avut ca temă ‘Europa și rolul României în concertul actual al dezvoltării internaționale’. La întâlnire au mai fost prezenți acad. Maya Simionescu, acad. Eugen Simion, președintele Fundației Naționale pentru Știință și Artă, monseniorul Robu, deputatul Iulian Popescu, Caius Traian Dragomir, fost ambasador al României la Paris.

A fost un prilej de a întinde o punte între generații, din dorința incontestabilă a tinerilor de a pătrunde tainele noilor modele europene. Într-o lume aflată în permanentă transformare, aceste modele pot fi repere ale noilor generații deoarece au capacitatea de a analiza la cel mai înalt nivel soluțiile și motivațiile fenomenelor social-economice actuale.

În cuvântul adresat academicianului francez, primarul Neculai Onțanu a declarat:

‘Vă rog să-mi permiteți să vă urez bun venit în casa noastră, a comunității Sectorului 2, și să vă prezint câțiva tineri ‘demnitari’: domnul Constantin Neacșa, prim-ministru al Guvernului Local al Tinerilor Sector 2, domnișoara Daniela Gâlcă, președinte al Parlamentului Local al Tinerilor Sector 2, domnul Cezar Stancu — Director al Direcției de Tabere din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, domnișoara Alexandra Dobre — Președinte al Asociației ‘Dezvoltarea Idealurilor Tinerilor’, domnișoara Luminița Popescu — Președinte al Organizației de Elevi și domnul Claudiu Pașcovici — Președinte al Asociației Europene Tineri pentru Viitor.

Știu cât îi iubiți, cât îi sprijiniți și cât îi admirați pe tineri. Ultima dovadă este raportul Ramses 2014, pe care l-ați dedicat în întregime tinerei generații. Vă împărtășesc preocuparea pentru instruirea tinerilor, interesul de a-i coopta în viața Cetății, de a-i implica în activitățile politico-administrative. Ei se formează aici nu doar ca (și) cetățeni activi ai României, ci ai Europei și ai lumii.

Am creat, la nivelul comunității Sectorului 2 — de 10 ani — o școală a democrației. Tinerii noștri aleși sau numiți se află la al patrulea mandat. Am dorit să facem nu un exercițiu teoretic, ci mai ales unul practic. Tinerii se familiarizează cu structurile, cu mecanismele democrației, implicându-se activ în viața comunității.

Vă mărturisesc că ideile și inițiativele lor m-au încântat nu o dată. Ei sunt sprijinul meu de nădejde, îmi sunt consilieri, mă ajută să am mereu o perspectivă proaspătă asupra realității și cele mai imaginative soluții.

Mă bucur să le ofer astăzi foarte tinerilor mei colaboratori — avizi de modele exemplare — șansa de a vă cunoaște, domnule academician Thierry de Montbrial. Șansa de a se afla lângă domnia voastră — personalitate remarcabilă și influentă a contemporaneității. Tinerii bucureșteni au șansa de a-l asculta pe unul dintre artizanii conceptelor care modelează lumea în care trăiesc. Vă mulțumesc, Excelența Voastră, domnule Thierry de Montbrial, că ne-ați făcut onoarea de a vă afla astăzi în mijlocul nostru.

Am dori să profităm de prezența Excelenței Voastre și să aflăm, de la una dintre cele mai prestigioase personalități contemporane, perspectiva tendințelor generale ale evoluției lumii contemporane, viziunea despre Europa și despre rolul României în concertul actual al dezvoltării internaționale, importanța tinerei generații în această tulburătoare globalizare.’

În fața unei săli pline de liceeni dornici să-i asculte opiniile și sfaturile, academicianul Thierry de Montbrial a punctat rolul pe care îl are conceptul de tinerețe, concept care nu ține de vârsta biologică, ci de cea din suflet. ‘Este important modul în care este privită viața: cu credință, speranță și iubire. Acestea sunt elementele esențiale pentru o tinerețe în toate sensurile cuvântului’ — a explicat domnia sa, trădându-și astfel propria tinerețe.

De altfel, academicianul francez a îndemnat la traversarea provocărilor vieții cu maturitate și implicare, dar mai ales fără pesimism. ‘Știu că peste tot, în Uniunea Europeană, domină pesimismul dintr-o lume în permanentă schimbare. Aceste pesimism provine dintr-o oarecare naivitate a așteptării unor miracole, fără să dăm timp timpului să-și arate roadele. Chiar dacă noutatea poate aduce pesimism, din teama schimbării, iar lipsa adaptării poate duce la deziluzii, este nevoie de un efort individual pentru a accepta schimbările realizate doar în timp. Prin urmare, dragi tineri, vă invit la optimism și la a vedea partea plină a paharului!’ — a spus academicianul de Montbrial.

Domnia sa a mai vorbit despre necesitatea ca tinerii să reziste tentației de a pleca din țară și a subliniat că, oriunde în lume, ei trebuie să-și păstreze valorile tradiționale, naționale, esențiale pentru a nu se pierde ca identitate individuală care-și cunoaște rădăcinile în bogăția culturală internațională. ‘Aveți o istorie importantă, o mare cultură și este foarte bine ca întâi să vă cunoașteți propria limba, să aprofundați limba dumneavoastră, cultura dumneavoastră, iar apoi puteți învăța și alte limbi’.

În acest context, Thierry de Montbrial a atras atenția că ‘Ideea de state unite europene nu este un concept de actualitate, deoarece Europa are capacitatea de a crea propriile sale modele demne de urmat și nu de a prelua identități ale altor forme de organizare existente. Este bine să ne cunoaștem istoria și să fim conștienți de propriile valori naționale, abia apoi să fim în măsură de a prelua modele externe’, a concluzionat domnia sa.

Tinerii care au participat la dialog au primit din partea academicianului francez volumul său, ‘Penser l’Europe’, motiv pentru domnul Thierry de Montbrial sa atinga în discursul sau opinii și puncte de vedere din cele doua carti pe care le-a scris despre Romania, respectiv ‘Jurnal Romanesc’ si ‘Penser l’Europe’.

Mare prieten al României, ‘emisarului neoficial’ pentru România cum este cunoscut în înaltele cercuri europene, domnul Thierry de Montbrial este președinte-fondator al Institutului Francez de Relații Internaționale, membru al Academiei Franceze, membru, din 1976, al Comitetului Director al Grupului Bilderberg, este unul dintre artizanii conceptelor care au modelat lumea în ultimele decenii. Interesul cu care Thierry de Montbrial onorează România, vizitele sale la București, imediat după căderea comunismului, judecățile sale de valoare, ne oferă un solid motiv de optimism.

Ilustrul laureat al Galei ‘Om între oameni’ este membru al Academiei Franceze, vicepreședinte de onoare al Academiei Române, doctor în economie, este un observator atent și avizat al lumii în care trăim. Analizele domniei sale, între care celebrele rapoarte Ramses, sunt radiografii vizionare ale prezentului, idei asupra cărora trebuie să reflectăm.

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: David Popovici a reușit! A devenit campion mondial la 100 de metri liber și atinge la doar 17 ani o performanță neegalată timp de 49 de ani

PoliticMarco Badea: 119 de zile de când Vladimir Putin a început războiul în Ucraina

EconomieSergiu Manea: Gândirea digitală înseamnă inclusiv să recunoşti foarte repede când eşti pe o cale greşită şi să înveţi din asta | Conferinţa Microsoft Envision România

ExternCristian Unteanu: Care este statutul exact al „luptătorilor străini” din Ucraina? Sunt şi români printre ei?

SocialSorin Ioniţă: Misiunea statului în lumea civilizată e să se ocupe de mediocrităţi ca mine, nu de genii

EvenimenteCiprian Stanescu: Despre economie circulara pe termen lung

CulturaMireille Rădoi: Studii despre Imperiul Bizantin la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

EditorialAlexandru Grumaz: IAR Ghimbav a jucat la două capete în ceea ce privește elicopterele Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe