OraNoua.ro
Publicat în 11 noiembrie 2015, 20:14 / 288 elite & idei

Traian Halalai. Bancherul de pe Kiseleff

Traian Halalai. Bancherul de pe Kiseleff

În octombrie 2013, EximBank se muta într-o nouă locație. Tot atunci a început și transformarea sa dintr-o bancă anchilozată de stat într-o corporație de succes.

Mutarea – schimbarea

V-ați obișnuit cu noua locație?

Oamenii se obișnuiesc repede cu frumosul. Desigur nu suntem aici doar de dragul clădirii. Când ne-am hotărât să schimbăm locația centralei băncii și ne-am oprit la Palatul Kiseleff, sigur că estetica a avut o contribuție însemnată. Însă, să nu uităm că suntem bancheri și, în final, pentru noi tot cifrele sunt cele care cântăresc cel mai greu în luarea unei decizii. Pentru că, tot la cifre ne uităm să vedem dacă am luat decizia potrivită. Și vedem că noua locație ne-a ajutat să avem o corelare operațională eficientă a structurilor interne, să flexibilizăm comunicarea intra și inter departamentală și, ceea ce este cel mai important, să creștem calitatea interacțiunii cu clienții. Pe deasupra, ne-a permis, nu numai să reducem cheltuielile administrative pe care le avea EximBank în vechiul sediu, ci și să realizăm un venit suplimentar lunar din închirierea acelei clădiri.

 

Cum ați ajuns la această decizie? Timp de aproape 20 de ani, EximBank a funcționat în același sediu…

Eram într-un moment în care banca se afla deja într-un proces de schimbare organică majoră și ne doream să transmitem pieței acest mesaj prin toate pârghiile. Dincolo de rațiunile economice,  aș putea spune că această mutare a fost și o declarație a ruperii de trecut, un semn al unui nou început… A fost unul dintre vectorii procesului de schimbare a percepției despre această bancă pe care ne-am concentrat în tot acest timp. Pentru a ajunge în acest punct însă, a trebuit să începem cu schimbarea din interior. A fost de altfel și principalul obiectiv cu care mi-am început mandatul: să construim o echipă de profesioniști alături de care să punem în valoare la maximum potențialului extraordinar pe care îl are această bancă, în beneficiul real al companiilor locale. Nu sunt adeptul schimbărilor doar de dragul schimbărilor, dar nici nu cred că se poate construi o echipă funcțională fără ca toți membrii acesteia să se implice 100%, să creadă în valorile organizației și să fie proactivi.

 

De aceea aţi declanşat şi o evaluare a personalului din bancă?

Am mers pe varianta evaluatorului extern tocmai pentru a elimina subiectivismul și eventualele interpretări. Chiar și așa, n-aș putea spune că a fost ușor… În paralel s-a lucrat mult la revizuirea proceselor interne, simultan cu revitalizarea anumitor linii operaționale, cu potențial, dar insuficient exploatate. Aceste procese nu s-au oprit atunci, sunt în continuă desfășurare pentru că numai așa putem rămâne competitivi pe piață. Am continuat să integrăm în echipă oameni bine pregătiți, cu experiență de cultură corporatistă și multinațională de cel puțin zece ani, care s-au implicat proactiv în procesul de modernizare a băncii. Vorbim de o „transfuzie” consistentă de personal – peste 180 de persoane, fără suplimentarea majoră a posturilor existente.

 

Aţi luat şi oameni de la alte bănci?

Da, nu neg că am profitat de conjunctura de pe piața bancară și am luat oameni foarte buni din sistem, directori regionali din bănci de top, oameni care își atinseseră target-urile profesionale și care au acceptat provocarea noastră. Această echipă a performat, EximBank a evoluat… s-a mutat de la bloc, la vilă… și a reușit să demonstreze comunității de afaceri că funcționează după principiile oricărei instituții financiare private de pe piață și că se poate poziționa ca un partener viabil pentru orice companie. Iar portofoliul de clienți rămâne cel mai bun indicator al schimbării de percepție. Am reușit să încheiem parteneriate cu companii din elita business-ului precum Antibiotice Iaşi, Astra Vagoane Călători, Romcab, Aquila, Romelectro, Adrem Invest, Agricover IFN, Grup Servicii Petroliere, Alro sau Italsofa – ceea ce consider că vorbește de la sine despre transformarea EximBank. Și nu vă ascund că este un sentiment foarte plăcut când vezi concurența îngrijorată atunci când depune oferte alături de EximBank la diverse licitații.

Profit și active mai mari

 

Aşadar, putem spune la capătul a 3 ani de mandat că aţi făcut dintr-o bancă de stat o companiei performantă cu aspect de corporaţie privată?

E dificil să comprimi trei ani în câteva cuvinte, dar voi încerca să mă rezum la câteva elemente pe care le consider esențiale. Cred că este important că EximBank și-a concentrat eforturile către accelerarea creditării economiei reale și, implicit, către creșterea bazei de clienți, concomitent cu dezvoltarea unei relații bancare integrate cu companiile locale. Produsele și serviciile pe care le oferim au atins standarde de calitate care ne permit să concurăm umăr la umăr cu celelalte bănci comerciale din sistem și ne poziționăm ca un partener viabil pentru orice companie, indiferent că este exportatoare sau nu, că are proiecte cu fonduri europene sau are nevoie de capital de lucru ori pentru investiții. Așa cum am spus, am prioritizat nu doar activitățile de finanțare, garantare și asigurare, ci și pe cele de servicii bancare complementare – trezorerie, cash management, trade finance, factoring – devenind un partener complex pentru firmele românești. Și, iarăși las cifrele să vorbească… Cred că este suficient să menționez numai la faptul că profitul net cumulat pentru perioada 2013 – septembrie 2015 se ridică la aproape 150 de milioane de lei.

 

Un rezultat notabil am putea spune în contextul în care, să nu uităm, întregul sistem bancar local a fost pe pierdere!

Da! Vă mulţumesc, este chiar un compliment. Cât privește activele, după primele nouă luni marcăm o creștere de 16% peste nivelul din septembrie 2014, pe fondul majorării portofoliului de credite acordate. Pentru o imagine completă, aș mai adăuga și o rată a creditelor neperformante de 3,3% la finele lui septembrie față de 3,9% la sfârșitul anului trecut, și consistent sub media sistemului bancar, de aproape 13%. Ne-am poziționat ca o bancă deschisă business-ului, ceea ce reprezintă o performanță remarcabilă, mai ales în condițiile în care ne-am asumat creșterea gradului de susținere a economiei într-o perioadă dificilă pentru piața finanțărilor corporate.

Vom deveni bancă de dezvoltare

 

Ce urmează în 2015?

Provocarea majoră o reprezintă implementarea proiectului de extindere a mandatului EximBank prin preluarea atribuțiilor specifice unei bănci de dezvoltare. Nominalizarea EximBank pentru acest proiect reprezintă încă o recunoaștere a eforturilor depuse în ultimii ani în direcția modernizării băncii. Și spun asta pentru că argumentele care au stat la baza desemnării EximBank ca gestionară a acestui proiect au fost tocmai performanțele financiare și solvabilitatea ridicată a băncii, intensificarea și diversificarea activităților de susținere a economiei, precum și specificul cadrului legal de funcționare, adecvat așteptărilor autorităților în privința creării unei bănci de dezvoltare în România.

 

V-am văzut din ce în ce mai activi în zona de responsabilitate socială!

Așa este. Am încercat să acoperim zone sociale cât mai diverse, să ne implicăm în proiecte cu pronunțat caracter formativ, atât la nivel individual, cât și social. Aș enumera numai Festivalul Strada de C’Arte, programul de creștere a popularității baschetului în rândul tinerilor, parteneriate cu UNICEF, proiecte de prevenire a abandonului școlar și multe alte proiecte de educație financiară care au avut ca target formarea viitorilor consumatori de produse și servicii bancare, precum și programe de antreprenoriat. Cred că este un demers firesc din partea unei organizații moderne cu o abordare responsabilă față de societate, nu numai din perspectiva misiunii, ci și din punctul de vedere al implicării pentru susținerea proceselor care încurajează dezvoltarea unei societăți sănătoase pe termen lung. Vom continua desigur să fim prezenți în această zonă, pentru că suntem convinși că performanța oricărei organizații, indiferent de forma acesteia, este strâns legată de gradul de dezvoltare a comunității în care activează și a mediului social, în general.

 

Chiar ați anunțat recent că reluați programul de pregătire pentru masteranzi…

Este un proiect la care eu țin foarte mult. Poate de vină este și nostalgia anilor petrecuți la catedră, dar sunt convins că astfel de programe contribuie în mod real la creşterea gradului de cultură financiară. Studenții – viitori membri ai comunității economice – au nevoie de suportul specialiștilor care să le dezvăluie lumea reală a bankingului, lumea reală a finanțelor, să le acorde încredere și să vadă în ei potențialul unui profesionist. Suntem în faza în care implementăm a doua etapă a acestui program, pe care îl derulăm cu Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori din ASE, după o primă etapă de un real succes. Am întâlnit tineri dornici să învețe pentru a deveni independenți şi performanți și suntem bucuroși că două dintre participantele la program ne sunt astăzi colege cu normă întreagă.

Nu las exactitatea pentru politică

 

Cum vă merg afacerile personale din domeniul imobiliarelor?

În primul rând, aș dori să fac o precizare: nu aș numi-o afacere în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă o investiție. Am parteneri foarte serioși, care alocă timp pentru administrare, ceea ce permite continuarea investiției fără implicarea mea personală.

 

Aveți în derulare proiecte cu impact major asupra băncii și economiei. Gândiți implementarea lor și pe termen lung?

Cred că EximBank este o provocare pentru orice profesionist care caută diversitatea experiențelor. Și, de asemenea, cred în continuare în construcția solidă a unui traseu profesional și îi încurajez pe toți cei care doresc să simtă dinamismul unei vieți profesionale trăite cu intensitate să nu respingă propunerile care nu au numai elemente pozitive. Adeseori, cel mai puțin comode și mai dificile sunt și cele care aduc cele mai mari satisfacții. De aceea mi-am asumat proiecte ambițioase, de durată, care aduc schimbare la nivel micro – organizațional de exemplu, dar mai ales macro – cu impact sistemic în domeniul financiar-bancar.

 

Sunt voci care susțin că una dintre soluțiile pentru ca lucrurile să meargă mai bine în țară ar fi implicarea în viața politică a antreprenorilor, a specialiștilor care fac performanță în domeniile lor. V-ar tenta o carieră politică?

Am apreciat întotdeauna nivelul profesionalismului pe care îl impune zona financiar-bancară. Pe lângă gradul de cunoştinţe tehnice specifice pe care trebuie să le ai, exersarea flerului, a instinctului şi a capacităţii de a decide ţinând cont de consecinţele pe care le are decizia asupra clienţilor m-au stimulat în toată cariera. Așadar, îmi plac lucrurile măsurabile, deşi nu neg că politica are farmecul ei. Cred însă că apreciez prea mult exactitatea pentru a o lăsa pentru politică.

150 de milioane de lei

Profitul net cumulat pentru perioada 2013 – septembrie 2015 de EximBank

http://qmagazine.ro

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe