Adriana
Publicat în 14 mai 2013, 12:56 / 248 elite & idei

Traian Halalai: Când criza reduce creditarea, IMM-urile exportă

Traian Halalai: Când criza reduce creditarea, IMM-urile exportă
+ Observator

Traian Halalai, numit în fruntea EximBank din toamna anului trecut, a acordat un interviu Q Magazine, în care ne-a vorbit despre primele realizări ale sale la cârma instituţiei financiare, despre situaţia produselor bancare pe care le oferă IMM-urilor și despre strategia de sprijinire a internaţionalizării companiilor româneşti.

Declanşarea crizei financiare şi prelungirea efectelor acesteia au determinat o scădere a apetitului pentru risc din partea comunităţii de afaceri, astfel că interesul pentru accesarea produselor bancare de orice tip, inclusiv pentru cele cu componentă de ajutor de stat, s-a diminuat semnificativ, în special pe segmentul IMM-urilor, ne-a relatat Traian Halalai, preşedintele EximBank. În acest context, IMM-urile au accesat anul trecut finanţări cu dobândă subvenţionată în valoare de circa două milioane de lei. De mai mult succes s-a bucurat compensarea de dobândă, care permite recuperarea a până la 50% din dobânda pe care firmele o plătesc la creditele de investiţii în lei contractate de la orice bancă comercială, peste 11 milioane de lei întorcându-se în conturile companiilor. O problemă a întregului sistem bancar, însă, este creditarea în lei…

„Targetul este destul de restrâns şi pe acest segment pentru că măsura se aplică la creditele contractate în lei, şi acestea nu au fost prima opţiune a consumatorilor de credite, care au mers pe creditarea în valută. Cum semnalele de pe piaţă indică faptul că pentru bancheri creditarea în lei a devenit un subiect important, este posibil să asistăm la un interes în creştere şi pentru compensarea de dobândă pe care o acordă EximBank”, a spus Halalai.

„În ceea ce priveşte fondurile europene, EximBank a contribuit la procesul de absorbţie a banilor europeni prin susţinerea, în ultimii doi ani, a unor proiecte în valoare de peste 150 de milioane de euro, pentru care clienţii băncii au beneficiat de o componentă nerambursabilă ce depăşeşte 70 de milioane de euro”, a adăugat președintele EximBank.

Garanţia, în zece zile

Una dintre primele realizări ale șefului EximBank este, după cum afirmă Halalai, simplificarea procedurii de acordare a garanţiilor. Astfel, banca poate răspunde unei cereri în zece zile, faţă de mai mult de o lună cât dura înainte.

„În perioada următoare vom continua să interacţionăm cu mediul de afaceri pentru a creşte popularitatea produselor existente în portofoliu şi pentru a oferi soluţii financiare complexe fiecărui client (cunoscuta vânzare în sistem crossselling), concomitent cu extinderea ofertei şi dezvoltarea canalelor de vânzare. Avem în vedere și extinderea reţelei teritoriale, iar pentru perioada imediat următoare pregătim deschiderea a trei noi agenţii. Prima a și fost inaugurată la Galaţi, cel de-al patrulea centru industrial ca mărime al României”, a adăugat Halalai.

Internaţionalizarea: garanţii de până la 80% din valoarea creditului

În condiţiile în care exportatorii români au început să-şi mute progresiv atenţia de la partenerii ultimilor ani din UE către economiile emergente, cu potenţial, dar mai riscante, EximBank oferă produse care pot minimiza consistent aceste riscuri.

www.qmagazine.ro

Ultima ora:

ObservatorLuca Niculescu: O întălnire extrem de interesantă cu senatorii și deputații membri în Comisia pentru sprijinirea procesului de aderare la OCDE

PoliticMircea Geoană: România ar putea fi prima ţară europeană care să se alăture Antantei pentru protecţia mediului

EconomieCosmin Ghiţă: Nuclearelectrica şi NuScale Power salută aprobarea de către CNCAN a Documentului Bază de Autorizare (DBA) pentru centrala nuclearoelectrică NuScale cu reactoare modulare mici

ExternTeodor Baconschi: 33 de ani de la reunificarea Germaniei. De ce Berlinul rămâne stindardul democrației europene

SocialRadu Carp, despre softurile anti-plagiat

EvenimenteLuca Niculescu: O întălnire extrem de interesantă cu senatorii și deputații membri în Comisia pentru sprijinirea procesului de aderare la OCDE

CulturaMireille Rădoi: Strada de C’Arte și un gând către generațiile tinere

EditorialAlexandru Grumaz: Mapa verde a generalului Mark Milley



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe